Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda

Szebb és higiénikusabb lett a városmajori uszoda

Jelentős felújítás történt nyár végén a városmajori uszodában: új fóliabevonatot kaptak a medencék, amire az esztétikai szempontok mellett higiéniai és balesetvédelmi okok miatt volt szükség.

 

A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda évről évre bezár néhány hétre a nyár végén, ám a szünet idején sem áll le a munka az intézményben: ilyenkor végzik el a szükséges karbantartási feladatokat, fejlesztéseket. Ezúttal a kicsi, 8 x 5 méteres, valamint a nagy, 25 x 10,5 méteres medence burkolatát újították fel, mivel a korábbi hidegburkolat a rendszeres karbantartás és javítások mellett is – az eltelt harminc év alatt túlteljesítve a tervezett élettartamát – elöregedett, elhasználódott.

medence11

Az uszoda háromhetes üzemszünete alatt a régi medenceburkolatot kiegyenlítették, majd arra fóliabevonatot ragasztottak. A lépcsőt és a medencét szegélyező területet csúszásmentes felületű fóliával fedték le, a korlátokat, medencelétrát, sávelválasztó rögzítéseket, befúvó és ürítő csatlakozásokat pedig új, saválló acél elemekre cserélték.

„A fóliázással megelőztük, hogy komolyabb szivárgások, szerkezeti károk alakuljanak ki, de higiéniai és balesetvédelmi szempontok is indokolták a beruházást. A homogén, töredezésmentes felületen nem tapadnak meg a kórokozók, a vízkő, az alga, a penész és más egyéb biológiai szennyeződés, továbbá anyagcsorbulásból adódó éles szegélyek, peremek sem keletkeznek, melyek horzsolást vagy vágási sérülést okozhatnak” – ismertette az új burkolat előnyeit Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője.

medence07

A beépített fólia könnyen tisztítható és strapabíró – tervezett élettartama 15 év, de ez hosszabb is lehet, mert nem kültéren használják, és így sem az időjárásnak, sem az UV sugárzásnak nincs kitéve. Esztétikai szempontból is minőségi változást hoz az egységes megjelenésű, meleg színvilágú bevonat, ami tengerkék színt kölcsönöz a víznek.

„Nehéz sorba venni az eddigi fejlesztéseket, szinte minden évben történt valamilyen felújítás” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Városmajor utcai sportközpont megújult medencéinek átadása alkalmából. Emlékeztetett rá, hogy a korábbi években jelentős gépészeti korszerűsítések történtek, szebb, világosabb uszodai teret alakítottak ki, továbbá az uszoda feletti tornatermet is rendbe tették. Ennek közel hétszáz négyzetméteres burkolatát tavaly újították fel, idén pedig a rossz állapotú nyílászárók cseréjét végezték el.

medence01

Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, hogy az uszoda fejlesztései elsősorban az iskoláskorú gyermekek sportolási körülményeit javítják, hiszen a legnagyobb számban – naponta közel ötszázan – ők használják a létesítményt. Számos iskolából járnak ide alsó tagozatosok, jelentős részük itt szerzi meg a vízbiztonsághoz szükséges úszástudást.