Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

megnyito02

Szemelvények Zugliget közlekedéstörténetéből

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gondozásában, újabb, hiánypótló kiállítás nyílt a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Az omnibuszok világától a 291-es buszig - Zugliget közlekedéstörténete - címet viselő tárlat tablóin számos, a nagyközönségnek most először bemutatott, korbeli fotó is látható.
kiallitas02Bevezetőjében a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményt vezető Balázs Attila elmondta, hogy a XII. kerület bővelkedik közlekedéstörténeti kuriózumokban. Elég csak a fogaskerekűre, gyermekvasútra, libegőre gondolni, vagy arra, hogy itt járt Budán az első lóvasút. De a Hegyvidéknek köszönhetően vált kultikussá az 58-as villamos is, aminek zugligeti vonalát 1977-ben szüntették meg. Ezek a járművek is megjelennek a kiállítás tablóin, amelyek Zugliget közlekedését mutatják be.
kiallitas14A tárlatot megnyitó Pokorni Zoltán kifejtette, hogy büszkék lehetünk a lóvasút felújított egykori végállomására, és a mellette felépített épületszárnyra, ahol a gyűjtemény kapott méltó elhelyezést. Hegyvidék polgármestere köszönetet mondott a kiállításért a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak, külön is kiemelve az intézményben tevékenykedő Merczi Miklós munkáját. Megemlítette a korábbi önkormányzati képviselő, Salamin András nevét, akinek korábban már megjelent egy kiváló kötete a témában. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: utólag már viszonylag egyszerű megtalálni a kapcsolatokat az emberek mindennapi élete, a kerület fejlődése és a közlekedés milyensége között. „Jó lenne, ha ezt a lényeglátó képességünket az előttünk álló időszakra is ki tudnák terjeszteni” – adott hangot reményének a polgármester utalva többek között olyan, mindannyiunk életét befolyásoló újításokra, mint az Uber vagy a dugódíj bevezetésének lehetősége. Amikor ezekről döntünk, bölcsen kell a jövőbe tekintenünk – hangsúlyozta.
megnyito06Vitézy Dávid arról beszélt, hogy a kiállítás tulajdonképpen sokak által jól ismert szimbólumokat vonultat fel. Hiszen a Hegyvidék közlekedése nemcsak az itt élőket szolgálja, hiszen a város minden részéről jönnek ide kikapcsolódni, kirándulni. „Ami Pestnek az Andrássy út, az Budának a Zugliget, ami a fővárosi közlekedés tekintetében, számos elsőséget tudhat magának” – emlékeztetett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója hozzátéve, hogy ezek a különlegességek egytől, egyig megtalálhatók a tárlaton. Méghozzá sok esetben olyan archív fotókon, amiket eddig még nem láthatott a nagyközönség. Ezek közül az egyik legizgalmasabb annak a Zil trolibusznak a fényképe, ami, az ígéretek szerint, negyven évvel ezelőtt a megszüntetett zugligeti villamost váltottak volna.