Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A szentáldozás ostyája életforrás

A szentáldozás ostyája életforrás

Idén az Ars Sacra fesztivál és egyben a Budapesten, a napokban zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus kongresszus mottója „Minden forrás belőled fakad”. E rendezvényekhez csatlakozva Életforrás címmel nyílt közös tárlata a Galéria 12 Egyesület művészeinek szeptember 6-án a Galéria 12 kávézó és Borbárban (1122 Budapest, Hajnóczy József utca 21.). A kiállítás október 2-ig látogatható, minden nap 16-22 óráig, vasárnap zárva.

szel_agnes_prokopp_maria02

A kiállítás címe – Életforrás – az eucharisztikus kongresszus céljára utal, és az oltáriszentség iránti tisztelet elmélyítésére szolgál. Az eucharisztia hálaadást jelent, amely az oltáriszentséggel függ össze, azt jelképezi, hogy a hívek a szentáldozáskor magukhoz vett, megszentelt ostyával Krisztus testéből részesülnek, másképp fogalmazva a Megváltó a saját jelenlétével táplálja az áldozók lelkét. A szertartás feleleveníti mindazt, amit Jézus Krisztus az utolsó vacsorán mondott tanítványainak a testét és vérét szimbolizáló kenyérrel és borral kapcsolatban.

Vajon milyen energiaforrásokból merítkezhetnek a művészek, hogy a közösségért tudjanak alkotni? A művekben sokféle gondolat, érzés jelenik meg, és sokféle technikával. – kezdte köszöntőjét Pálos Anna festőművész, a kiállítás rendezője. Szakrális jelképként több munkában is megjelenik a fény, az életforrás, amiben az alkotók transzcendens jelentést keresnek, de ugyanígy lehet energiaforrás egy megpróbáltatás is, mert továbblépésre motivál.

aknay_tibor_uzenet

„A G 12 Egyesület tárlatai mindig példaképként sugározzák a hegyvidéki alkotóközösség hírét. – mondta megnyitójában Dr. Prokopp Mária művészettörténész. Az évek óta koraősszel megrendezett Ars Sacra Fesztivál az igazi művészet mibenlétéről üzen, és ezt egyáltalán nem könnyű a mai, bizonytalan értékrendű nagyvilágban közvetíteni. Szerencsére azonban Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert – folytatta gondolatát, hiszen akármilyen hivatással, tehetséggel rendelkezik, minden emberből valami misztikus fény sugárzik, – és ez különösen a művészekre jellemző. Ahogyan az Ars Sacra Fesztivál és az Eucharisztikus Kongresszus jelszava az erőforrásra mutat, minden művészet, műalkotás is attól válik igazivá, hogy a belőle áradó szép és jó örömmel tölti el az embert.

prokopp_maria01

A tárlat az igazi fényt mutatja föl, amiért sokszor küzdeni kell, ahogyan azt például Pálos Anna Küzdelem a fény felé című alkotása szimbolizálja. A művész hivatása az is, hogy megfogalmazza, merre van a Boldogság – ahogyan azt Szél Ágnes csipkebokorról készült művészfotójának a címe is ezt jelzi. Többek között kiemelte még Rainer Péter Üvegkatedrálisát, Angyal Júlia Újjászületését, Borza Teréz Eucharisztia születése című művét, amely a Pesti Vigadóban látható, az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából rendezett kiállításokra utaló mű. Orient Enikő textilmunkáit bemutatva figyelmünkbe ajánlotta a Klebelsberg Galériában csütörtökön nyíló Remény című csoportos textilművészeti kiállítást. „Ezekből a rendezvényekből is kitűnik, hogy kis hazánkban mennyi erő van! Mindegyik sajátos erőforrás, és ha ezeket a művészi alkotásokat bemutatjuk az embereknek, a nehézségek, a szenvedés ellenére megtapasztalhatják az örömöt a földön – fejtegette, majd e gondolathoz idézte Dante Isteni színjátékának híres mondatát: „…a Szeretet, mely mozgat napot és minden csillagot”

vida_zsuzsa_evfordulo

Az Ars Sacra Fesztivál is szeretetet, harmóniát közvetít szűkebb és tágabb környezetünknek, megmutatja a különböző generációknak, hogy a boldogság a szeretetben van. – fogalmazott Prokopp Mária, és mint mondta: A művek sokfélesége végül is az isteni szeretetet sugározza. Az pedig, hogy az Ars Sacra Fesztivál az Eucharisztikus Kongresszussal egybeesik, igazi misztérium! Hasonlóan a szentáldozás ostyájához, amely fénylő centrumként Maczkó Erzsébet Átváltozás I. című alkotásán is megjelenik. Minden alkotáson megvan a forrás, és mindegyikben másképpen – ahogyan minden embernek a saját életében kell megtalálnia rá jellemzően a sugárzó központot. – mondta befejezésül. Az ünnepi hangulatot Szikora Borbála fuvolajátéka emelte, egy Debussy művel örvendeztette meg az egybegyűlteket.

szikora_borbala01