Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Szőlőpréselés és sváb finomságok a terményünnepen

Szőlőpréselés és sváb finomságok a terményünnepen

Évszázados ősz eleji német hagyomány elevenedik meg minden évben a Diana parkban, ahol idén is megtartották a terményünnepet. A Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a Jókai Klub szervezésében kézműves foglalkozások, sváb ételek és italok, valamint az ünnepi műsorban Róka Szabolcs mesemondó és a Lochberg táncegyüttes várta az érdeklődőket.

termenyunnep09

A terményekért hálát adó szentmisével indult a program, majd az Istenhegyi Szent László plébánia előtti téren beindult a vásári forgatag. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, éhesen vagy szomjasan senki sem maradhatott, a sváb réteses, a pékmester és a mustot kínáló asztal előtt különösen nagy volt a forgalom.

termenyunnep07

„A terményünnep a német nyelvterületeken egyházi és világi esemény egyszerre. Alkalmat ad arra, hogy találkozzunk azokkal a terményekkel, amik létezését természetesnek tartjuk, egyben hálát adjunk értük Istennek. És azért is, hogy békében élhetünk, és megkapjuk a mindennapi betevőt, hiszen voltak idők, amikor ez egyáltalán nem volt így” – magyarázta a program üzenetét Sallay Miklós. A német kisebbségi önkormányzat képviselője azt is elmondta, hogy a német népszokásokat bemutatva építi a svábhegyi ünnep a helyi és tágabb közösséget. Lehetőséget ad arra, hogy bárki átélje ennek az alkalomnak a vallási és világi vonatkozásait.

termenyunnep06

A résztvevőket köszöntő Fonti Krisztina arra emlékeztetett, hogy a mögöttünk hagyott másfél év mindenkit megviselt. És nem az elmaradt szórakozási lehetőségek miatt, hanem leginkább azért, mert nem tudtuk kedvünk szerint megélni legszentebb ünnepeinket, magunkhoz ölelni szeretteinket. Elmaradtak a közösségi rendezvények, ezért is annyira fontos, hogy a járványügyi intézkedéseknek, a sikeres oltakozásnak hála ezeket ismét megtarthatjuk. Ilyen a svábhegyi terményünnep, ami mindig érték, de most különösen az, hiszen ismét összehozta az itt élőket. „Szükség van a hagyományok ápolására, hogy továbbadjuk ezeket a következő generációknak. Ezt teszi a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület, és erre nagyszerű alkalom a terményünnep, amely már a részünkké vált” – hangsúlyozta Hegyvidék alpolgármestere.

termenyunnep13