*

kiallitas1

Szőlővarázs a folyosógalérián

Veszely Ferenc Szőlővarázs című kiállítása látható a polgármesteri hivatal folyosógalériáján október 27-ig, ügyfélfogadási időben. A festőművész utóbbi években kedvelt motívuma a szőlő, erről tanúskodnak a tárlaton bemutatott képek.

„Műveit nem először látja a nagyközönség a kerületben: 2012-ben a Hegyvidék Galériában a lányával együtt szerepelt közös kiállításon, két évvel ezelőtt testvérvárosunkban, Aradon mutattuk be munkáit nagy sikerrel – beszélt Fonti Krisztina alpolgármester Veszely Ferencről a festőművész kiállításának megnyitóján az önkormányzat épületében. – Tárlata szervesen kapcsolódik a Hegyvidéki Ősz programjaihoz, hiszen a Szőlőünnepen a kulturális műsorok mellett finom borokat is kóstolhattunk. Képei az önkormányzat falain színesebbé, vidámabbá teszik hétköznapjainkat.”
Veszely Ferenc folyton megújuló, sokoldalú, kísérletező művész, az utóbbi években kedvelt motívuma a szőlő. Most kiállított képein a szőlőszemek, szinte gömbbé alakulva, a teljességet szimbolizálják, élénk, erőteljes színeikkel, néhol finom humorral társulva, szuggesztív hatást gyakorolnak a nézőre. Wodianer-Nemessuri Zoltán író a festőművész szakmai életútját méltatta a megnyitón.

kiallitas2

Veszely 1968-ban végzett a Képzőművészeti Főiskola festő és grafikus szakán, mesterei Barcsai Jenő, Kádár György, Konecsni György voltak. Berlinben, Kairóban, Londonban járt tanulmányúton. Munkáit több tucat egyéni és számtalan csoportos kiállításon láthattuk, a hazaiak mellett összesen nyolc országban. 1989-ben – többekkel – az Erdély veszélyeztetett öröksége című kiállításért Kós Károly-díjat kapott. Ő a Makói Grafikai Műhely alapítója.
„Pályafutásának talán legszebb évtizede a makói tábor, a magyar konceptuális művészet és pop art bölcsője. A művészettörténet még ma sem kezeli a helyén, hogy Hajdú Istvánnal és más ikonikus résztvevőkkel együtt mit hozott létre a makói csoport tíz év alatt” – fogalmazott Wodianer-Nemessuri Zoltán.
Dörgicsei udvarházában Veszely Ferenc létrehozta az Ól-Galériát, évről évre több tucat képzőművésznek rendez kiállítást. Tavaly „A mi „56-unk” kiállítássorozat egyik kezdeményezője volt, amelyet a négy helyszín egyikén, a Hegyvidék Galériában a kerületiek is láthattak. A jelen tárlat címére, a Szőlővarázsra utalva az író megjegyezte: „Ez a kiállítás tanúskodik róla, mekkora ösztönzést jelent az alkotónak a nyári lak környezete Dörgicsén, az ország egyik legősibb és legnemesebb szőlő- és borvidékén.”

Még Cézanne csendélete – a mutató nélküli órával és kagylóval – sem úszta meg... „Voltam olyan szemtelen, hogy szőlőfürtöket festettem rá” – mondta a művész.