*

jokai_mor_iskola01

Tanácsok a biztonságos iskolakezdéshez

Szombattól beköszönt a szeptember, hétfőn pedig ismét megnyitják kapuikat az iskolák. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a biztonságos iskolakezdéshez igyekszik hasznos tanácsokkal szolgálni.

Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer lakossági hírlevelének 2018. augusztusi különszáma letölthető innen.

Iskolakezdéskor az új társas és fizikai környezet számos módon próbára teheti gyermekeinket.

Új év, új osztály!
Felső tagozatba lépők, új iskolákban kezdők, évismétlők számára az új közösségbe beilleszkedés komoly kihívást jelenthet. Az együtt tanulók közül a leginkább sebezhetőek a legkisebb korosztály tagjai. Különösen az alsó tagozatosok számára lehet nehéz az erejüket fitogtató, olykor basáskodó nagyobbak jelenléte. Gyermekeink ott válhatnak diákcsínyek célpontjává, ahová nem ér el a tanárok, felügyelők óvó tekintete (ügyeleti tanterem, öltöző, mellékhelyiség, udvar).
Hívjuk fel gyermekeink figyelmét, hogy ezeken a helyeken maradjon mindig kortársai közelében, amennyiben lehetősége van, kerülje a bajt. Bármilyen konfliktus esetén azonnal szóljon a felügyelő tanárnak, kérjen segítséget!
Fontos, hogy tanévkezdéskor is sokat beszélgessünk gyermekeinkkel, bátorítsuk őket arra, hogy velünk megoszthatják nehézségeiket, amelyek megoldásában talán segíteni is tudunk. Ha probléma adódik, ne hagyjuk, hogy súlyosabbá váljon, elmérgesedjen. Szükség esetén azonnal jelezzünk vissza a tanárok, pedagógusok felé.

Oldjuk meg ésszel!
Bíztassuk gyermekeinket arra, hogy az esetleges konfliktusaikat ne tettleg, inkább ésszel rendezzék.

Ki az idegen?
Sokak számára az iskolakezdés lesz az első olyan alkalom, amikor felügyelet nélkül, egyedül fog közlekedni közterületen, így óhatatlanul kapcsolatba kerül majd másokkal is.
Tudatosítsuk benne, hogy idegen személy az:

  • aki nem családtag,
  • akit név szerint nem ismer,
  • akikkel neki, valamint családjának nincs állandó kapcsolata.
Lehetőség szerint idegenekkel ne álljon szóba.

Bízzunk az egyenruhában!
Gyermekeink számára hangsúlyozzuk, hogy baj esetén az egyenruhás rendőrtől mindig bátran kérhetnek segítséget.
Érdemes a szülők mobilszámát a gyerekek emlékezetében rögzíteni, valamint – lehetőleg – egy papírra feljegyezve zsebében, táskájában elhelyezni.