Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

2

Tehetséggondozásért kapott díjat a Hegyvidéki Önkormányzat

Minden gyermek tehetséges valamiben, ám sokféle tehetség létezik, így ennek kibontakoztatását összetett fejlesztőmunkával lehet elérni.

Hosszú évek óta ezzel a szemlélettel hirdeti meg a Hegyvidéki Önkormányzat a gyerekeknek, fiataloknak és pedagógusoknak szóló programjait, amelyekért az idén elnyerte a „Tehetségbarát önkormányzat” díjat.

„A tehetséggondozást már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni. Az általunk fenntartott óvodákban a pedagógusok nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy felismerjék és fejlesszék a gyerekekben rejlő kiváló képességeket” – foglalta össze röviden a Hegyvidéki Önkormányzat tehetséggondozással kapcsolatos szemléletét Fonti Krisztina alpolgármester.

Az óvodai tehetséggondozás alapját az ott létrehozott tehetségműhelyek alkotják. A XII. kerületi nagycsoportos óvodások heti egy alkalommal háromféle műhelytevékenység közül választhatnak: ezek a kézműves technikák, a mozgáskoordináció és a kreatív, logikus gondolkodás fejlesztésére biztosítanak lehetőséget.

A középső és nagycsoportos gyerekek a műhelyek mellett kerületi szintű kiemelt programokban vehetnek részt. A most véget ért nevelési évben a Mézeskuckó-program keretében a méhészet világába kalauzoló, játékos foglalkozásokon mélyíthették el természeti ismereteiket. Korábban ugyancsak a természet iránti érdeklődésük felkeltését célozta a Madárbarát Hegyvidék Program. A táblás játékok használatára építő, speciális gondolkodásfejlesztési bemutatók, valamint az önfegyelmet, koncentrációt, memóriát, együttműködést és kommunikációt erősítő drámapedagógiai foglalkozások pedig nemcsak a kicsik számára voltak hasznosak, hanem azért is, mert az ezeken szerzett szakmai tudást az óvodapedagógusok beépíthették mindennapi munkájukba.

Az önkormányzat az óvodások mozgásfejlesztésére is nagy figyelmet fordít. Immár 2013 óta a nagycsoportosok lehetőséget kapnak arra, hogy a Nanook Síiskola oktatóinak közreműködésével elsajátítsák a síelés alapjait. A gyerekeknek kizárólag a felszerelés bérléséért kell fizetniük, de ezt a költséget is átvállalja az önkormányzat a nehezebb szociális helyzetben lévő családoktól.

„Az általános iskolás és egyetemista korosztály tehetségeit elismerésekkel, jutalmakkal szeretnénk bátorítani” – mondta Fonti Krisztina. Megemlítette a „XII. kerület sportjáért” díjat, amit a sport terén kiemelkedő eredményeket elérő, ezzel együtt jó iskolai teljesítményt felmutató, a XII. kerületben élő vagy tanuló diákok kaphatnak. Az Árkay-díjat és az Árkay pályázati díjat pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészhallgatói vehetik át minden évben kimagasló színvonalú diplomamunkáikért és az önkormányzat által megadott témában készített pályaműveikért.

A XII. kerületben zajló tehetséggondozói munkát elismeréssel jutalmazta az Emberi Erőforrások Minisztériuma: az általa alapított „Tehetségbarát önkormányzat” díjat az idén a Hegyvidéki Önkormányzat is megkapta (öt vidéki településsel együtt). A díjjal járó 1,5 millió forintból 1,2 milliót a kerületi óvodák között oszt szét az önkormányzat, pályázati formában. A nevelési intézmények az igényelt támogatásból fejleszthetik tovább tehetségműhelyeiket a játék- és eszközpark korszerűsítésével, bővítésével, vagy akár új, innovatív módszerek alkalmazásával. A fennmaradó 300 ezer forint a Budai Oktatási Napok megrendezését segíti majd, amelynek ebben az évben a tehetséggondozás lesz a központi témája.