Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Telt ház a batyus bálon

Telt ház a batyus bálon

Idén is farsangi mulatságot szervezett a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a kerületi német nemzetiségi önkormányzat. A Jókai Klubban megtartott sváb batyus bálon a tánc és a zene mellett a finomságok kaptak főszerepet.

A batyus bál lényege, hogy mindenki elhozza magával a kedvenc ételét, és ha kedve tartja, az italát, amiket aztán megoszt a többiekkel. Ezt a hagyományt elevenítik fel minden évben a kerületi németek a Jókai Klubban, ahol ismét valamennyi asztalt előre lefoglalták a farsangolók. Meg is rakták finomságokkal, így foglalva keretbe a táncmulatságot.

fank01

Hat órakor annak rendje és módja szerint a Zwickl Polka Party rá is zendített a talpalávalóra, ezzel vezetve fel az ilyenkor szokásos műsort, majd Fonti Krisztina köszöntötte az ünneplőket, köztük Schrotti Jánost, Budakeszi Város és Pest megye Német Önkormányzatának elnökét és a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzatot irányító Molnárné Troppert Máriát.

Az alpolgármester elmondta, hogy farsang idején egymást érik a bálok, ezek többségét ráadásul helyi kisközösségek rendezik, ezzel is őrizve a hagyományokat. Jó, hogy ezt már szabadon megtehetjük, hiszen nem is annyira régen, a bálozás nem tartozott az elfogadott szórakozások közé.

megnyito05

Ma pedig itt lehetünk immáron sokadszorra a svábhegyi batyus bálon, aminek töretlen népszerűségét az állandó telt ház is jelzi.

„Összehozza valamennyi korosztályt, és ez a lényeg, hogy megvan az utánpótlás, jönnek a fiatalok, akiknek át lehet adni a tradíciókat” – hangsúlyozta Fonti Krisztina.

tamasi_tancegyuttes06

Hogy ez mennyire így van, elég volt ránézni a batyus bál fellépőire. Elsőként a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium diákjai bánáti és Buda környéki lépésekből álló táncokat adtak elő. Majd az iskola kórusa harmonikakíséret mellett néhány dallal járult hozzá a vidám hangulathoz. Mint elhangzott, a Tamási iskolában a gyerekek tantervi keretek között ismerkednek a német folklórral, amibe a zene és a tánc is beletartozik.
Őket a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport követte, míg a varázslatról Rolando bűvész gondoskodott. Nagy sikert aratott az elmét megmozgató kvíz, az est fénypontjának pedig ezúttal is a legkülönbözőbb fánkokat felvonultató sütőverseny eredményhirdetése bizonyult.