Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

ferenc_atya_kratohwill_mimi_fk03

Teremtés az Ars Sacra Fesztiválon

Különleges hangulatú kiállítással csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériája. Hertay Mária, Munkácsy-díjas grafikus- és zománcművész Teremtés című tárlatán Isten és ember kapcsolata, a lélek legfinomabb rezdülései mutatkoznak meg.

Koncertekkel, családi eseményekkel, előadásokkal, temetősétával, kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel csatlakozott az idei Ars Sacra Fesztiválhoz Hegyvidéki Önkormányzat, a gazdag kínálatot a templomok programjai teszik még színesebbé – hívta fel a figyelmet a Teremtés című táraltot megnyitó Fonti Krisztina. Az alpolgármester elmondta, hogy tizenkét évvel ezelőtt, három nagyszerű asszony, a városmisszió sikerén felbuzdulva indította útjára a fesztivált, amely a szakralitást segítségül hívva ad válaszokat a szépre, jóra nyitott embereknek.

A hogyanra utal a programsorozat Jób könyvéből vett idei mottója, a „Tekints az égre, és lásd meg!”, hiszen az Istenben lévő végtelen gazdagság megismerésének ez az útja. Különösen aktuális a gondolat napjaink zaklatott, konfliktusokkal teli Európájában, ahol még nagyobb szükség van a valódi válaszokra.

Ebben kapunk támogatást Hertay Máriától, akinek munkáival több alkalommal találkozhattak a kerületiek. Legutóbb márciusban, amikor a számára oly kedves növényeket, virágokat mintázó képeit állította ki a polgármesteri hivatalban az akkor még köztünk élő művész. Ezúttal a Teremtés és Templom sorozatai kapunk ízelítőt, a tárlatot tűzzománcai teszik teljessé. Így válik missziós hellyé a folyosógaléria, ahol van idő egy kicsit megállni, és magunkévá tenni az Ars Sacra Fesztivál jelmondatát, hogy az égre tekintve meglássuk, ami igazán fontos – hívta fel a figyelmet Hegyvidék alpolgármestere.

Bartók Ferenc, Ménfőcsanak bencés plébánosa szerint Hertay Mária a XX. és a XXI. század egyik legjelentősebb grafikusa mindenkor az égre irányítja a tekintetünket. Költő vagyok és katolikus – írta Pilinszky János, ez a gondolat pedig grafikusművészként tökéletesen illik Hertay Máriára, aki minden témát szakrális ihletettséggel dolgoz fel. Szentlélektől áthatott művész, soha nem veszítette el Isten hangját, nem kiabálta túl, nem hallgattatta el, nem hagyta összekeveredni a belső tiszta forrást, a világ zajával.

Profetikus művészként tehetségét konokmódon, becsülettel, ihletett lélekkel gyümölcsöztette, része volt Isten és ember párbeszédének. A kevesek egyik, aki a Teremtés sorozatában, félig sötétben. Félig fényben, de meg meri mutatni Isten arcát. Képein a másik jellegzetes forma Isten keze, ami átöleli az embert, miközben alig érinti, így adva meg az egyén szabadságát – emlékeztetett Bartók Ferenc, majd beszédét egy Hertay Mária idézettel zárta:

„Nagyon örülnék, ha a képeim az embereket a jóság, az Isten felé terelné. Mindi g törekedtem arra, hogy a képeimmel ne rongálja k és bomlasszak, hanem valami melegséget, szépséget teremtsek. Tudatosan igyekeztem és igyekszem a jót szolgálni. Azt hiszem, az embernek ez a dolga”.

Kratochwill Mimi arról beszélt, hogy a most kiállított munkák, ebben az összeállításban, korábban nem voltak láthatók. A tárlat művészetének egyfajta esszenciája, részei a 60-as években készült litográfiák, illetve az idősebb korában, kedvelt kifejezőeszközeként használt tűzzománcok. A művészettörténész Hertay Mária ménfőcsanaki kötődésével kapcsolatban elárulta, hogy a települést második otthonának tekintette, ott is temették el. Egyik nagyméretű secco-ja a ménfőcsanaki templom ravatalozóját díszíti. Ez a képe, mint ahogy a polgármesteri hivatalba elhozott alkotások, a hit és a szentség megnyilvánulásai. Valamennyi munkája a szakralitás jegyében született, művészete nem mindennapi teljesítmény, egyszersmind lenyűgöző látvány.

A kiállítás október 12-ig, ügyfélfogadási időben tekinthető meg a polgármesteri hivatal első emeletén.