Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Térzenével a demencia ellen

Térzenével a demencia ellen

A nefelejcs virág lila színe az Alzheimer-kór nemzetközi szimbóluma. Nem véletlen tehát, hogy a betegség világnapján megtartott közösségi program résztvevői lila lufikkal a kezükben sétáltak el a MOM Kulturális Központtól a Hegyvidéki Kulturális Szalonig. Így hívták fel a figyelmet az egyre többeket érintő demenciára is, amelynek oka leggyakrabban az Alzheimer-kór.

1994-ben a Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezésére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával lett szeptember 21. az Alzheimer Világnapja. Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, 2018 óta az Alzheimer Café-k aktív részvételével. Hegyvidéken másodszor szervezett támogató közösségi programot a kulturális szalon és a Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodája, hogy helyi szinten is felhívják a figyelmet a demenciára, amit jelentős részben az Alzheimer-kór okoz. A szellemi leépülés, azaz a demencia vagy elbutulás, komplex kórkép egyaránt megkeseríti a beteg és a hozzátartozók életét. Leginkább a gondolkodási és megértési funkciók károsodásával jár méghozzá átfogó jelleggel és fokozatosan romló módon. Krónikus, tehát idült betegség, folyamatosan jelen van, nem gyógyítható.

A tavalyi évhez hasonlóan, a demenciával küzdőket, a családtagokat és érdeklődőket a MOM Kulturális Központnál várták a szervezők, hogy egy rövid, ám annál vidámabb bemelegítés után a Monspart Sarolta által alapított gyalogló klub invitálására együtt sétáljanak el a kulturális szalonhoz. A közös séta egyben üzenet is, egyrészt a társas kapcsolatok fontosságára utal másrészt arra, hogy a demens emberek életminősége, memóriája jelentősen javítható a rendszeres mozgással. De nemcsak ezzel, mert legalább ilyen sokat segíthet a zene, amiből a kulturális szalon előtti téren mindenki ízelítőt kaphatott.

alzheimer_vilagnap03

Mielőtt azonban a Solti György Zeneiskola növendékeinek tolmácsolásában felcsendültek volna a klasszikus dallamok, Kocsis Judit köszöntötte a szép számú résztvevőt. A Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodájának vezetője elsőként arra emlékeztetett, hogy a demens személyt gondozó családok 24 órában állnak helyt ezrért lényeges számukra pihenési, szórakozási lehetőségeket biztosítani, bevonni őket a közösségi életbe. Ilyen a mostani alkalom, és ezen munkálkodik egész évben a demencia iroda vállvetve a kulturális szalonban működő az Alzheimer Café klubbal. Utóbbi egy nemzetközi minta alapján létrejött önkéntes közösség, ahol a résztvevők, Alzheimer-kórban illetve a demencia más típusában érintettek, családtagok, gondozók, a téma iránt érdeklődők hallgathatnak meg szakértői előadásokat, és támogató légkörben kaphatnak választ kérdéseikre és lelki támogatást egymástól.

A szakember külön is szót ejtett a koncertről mint elmondta, ez nyitás, figyelemfelhívás a gyerekek felé. Hogy a kisebbek könnyebben megértsék, mi történik a demenciával küzdő idős emberekkel, a nagymamával vagy nagypapával.
Varga Kovács Emese arra emlékeztetett, hogy kerületünk díszpolgára, Monspart Sarolta sajnos már nincsen az élők sorában, ám a gyalogló klubbal mégis itt lehet velünk. A népjóléti iroda vezetője szerint a pandémiával nehezített elmúlt másfél év még jobban megmutatta mennyire nagy szükség van a demencia iroda munkájára, hiszen ez nemcsak a demens betegekre, hanem a hozzátartozóikra is kiterjed.
A program egyszerre figyelmeztet arra milyen fontos a betegség mielőbbi felismerése és az egészséges életmódra, amivel lassítható a szellemi leépülés. Hozzátette: a zene pozitív irányba befolyásolja a kognitív funkciókat, javítja az emlékezés képességét, egy ismerős dal, egy ismerős zene felidézi az emlékeket így gyakorol jótékony hatást a demens emberekre. Mindezt Bolla Milán azzal egészítette ki, hogy a zenével foglalkozó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, tanulmányi versenyeken szereznek díjakat, jobb a memóriájuk, a koncentrációs képességük. És, ami legalább ennyire lényeges, megtanulnak egymásra figyelni, összhangban lenni a másikkal a többszólamú zenekari játék során. Különösen igaz ez a klasszikus zenére, és ezt egy érdekes kísérlet is alátámasztja. Tudósok fagyásban lévő víz mellett metál zenét kapcsoltak be, ekkor szabálytalan jégkristályok képződtek, míg a klasszikus zenére szabályos kristályok jöttek létre. A Solti György Zeneiskola művészeti vezetője szerint ez is azt mutatja, hogy a komolyzene harmóniát, megnyugvást hoz, ez pedig mindannyiunk életét megkönnyítheti.

solti_vonoszenekar02