Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

hegyvideki_olimpia07

Tizedszerre is fellobbant az olimpiai láng

Az állandó helyszínnek számító dr. Koltai Jenő sportközpontot átépítése miatt, a Czakó utcai sportpálya adott otthont a jubileumi, tízedik Hegyvidéki Olimpiának, amelyen az ókori játékok versenyszámait idézték fel a kerületi iskolák ötödikes diákjai.

Minden bizonnyal egy pillanatra elcsodálkoztak a környéken élők, amikor azt látták, hogy tógába öltözött gyerekek özönlik el a Czakó utcai sportpályát. Ami, a hegyvidékieknek már megszokott, az első kerületieknek újdonság, hiszen a Hegyvidéki Olimpiát most először rendezték meg a Naphegyen. Pokorni Zoltán kezdeményezésére kilenc évvel hirdették meg először a programot, ami azt jelenti, hogy idén már tízedik alkalommal gyűltek össze a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. hívó szavára a XII. kerület iskoláiba járó ötödikes diákok, hogy az ókori játékokat idéző díszletek között elevenítsék fel az évezredes versenyszámokat.

hegyvideki_olimpia02

Eljött a Budapesti Német Iskola és a Gennaro Verolino iskola, így összesen tíz intézmény diákjai mérték össze ügyességüket. Tették ezt huszonegy városállam, Aigina, Argosz, Athén, Attika, Chalkisz, Chiosz, Delphoi, Délosz, Epheszosz, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megalopolisz, Megara, Milétosz, Mükéné, Pergamon, Spárta, Szamosz, Szirakúza és Théba színeiben. Az osztályok még februárban, sorsolással döntöttek arról, hogy milyen színekben indulnak. Valójában ezzel a felkészülés is kezdetét vette, a gyerekek az előre magadott sportágak gyakorlása mellett maguk készítették el tógájukat, valamint a városok zászlóinak hegyvidéki megfelelőjét.

hegyvideki_olimpia09

Görög zene kíséretében, a díszes lobogók alatt vonultak be a csapatok a küzdőtérre, ahol a Közép-Budai Tankerületi Központot irányító Hajnissné Anda Éva köszöntötte az ifjú „olimpikonokat”. Arról beszélt, hogy a Hegyvidéki Olimpia nemcsak sportesemény, hanem egy olyan közösségi alkalom, ami az együttlétről szól. És nemcsak a versenyen, hanem már előtte is, a csapatok ugyanis együtt készültek a megmérettetésre. Mindez megerősíti az osztályok összetartozását, és gazdagítja a diákok személyes kapcsolatait, lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek más iskolák tanulóival.

hegyvideki_olimpia17

A köszöntőt követően, az eredeti nyelven, felcsendült az ókori olimpia rövidített himnusza, valamint az eskü szövege, amiket a diákok magyarul megismételtek. A hagyományoknak megfelelően, a napsugarak és tükrök segítségével meggyújtott olimpiai lángot fáklyás váltó vitte a pálya közepére, ezzel pedig el is kezdődtek e versenyek. Először a maratont idéző 2000 méteres futást kellett teljesíteni, majd következett a kislabdahajítás, a százméteres futás, a grundbirkózás és egy újdonság, a helyből távolugrás. Bajnokot ugyan nem hirdettek, ennek ellenére láthatóan mindenki első akart lenni, senki sem elégedett meg a puszta részvétellel. Erre hívta fel a figyelmet a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-t vezető Móczán Mónika is, aki elmondta, hogy jó látni, mennyire együtt élnek a versenyszámokkal a gyerekek. És, ami legalább ennyire fontos, végig bíztatják egymást, ez pedig azt bizonyítja, hogy a program elérte célját, hiszen még jobban összekovácsolta az osztályközösségeket.

hegyvideki_olimpia03

Csepreginé Volosinovszki Mária, az Oktatási és Közművelődési Iroda vezetője is megerősítette az elmondottakat. A szakember úgy látja, hogy a Hegyvidéki Olimpiai nagyszerűen szolgálja a sport és az egészséges életmód ügyét. Utóbbihoz a szervezők az ilyenkor szokásos lakomával is hozzájárultak, a „terülj, terülj asztalkáról” mindenkinek járt a poharakba rakott gyümölcsválogatás. Ezen kívül valamennyi ötödikes egy medállal is gazdagodott, míg a tanév legjobb sportolói – iskolánként két tanuló – olimpikon sportolók által aláírt emlékpólót kapott.