*

Még több kamera vigyáz ránk

Még több kamera vigyáz ránk

Újabb kilenc kamerát telepített az önkormányzat a közterületekre, ezzel már nyolcvankilenc térfigyelő vigyázza a Hegyvidék biztonságát. Az új készülékek hivatalos üzembehelyezésén Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester is részt vett.

Hat évvel ezelőtt kezdődött el a hegyvidéki térfigyelőkamera-rendszer kiépítése, elsőként az akkor megújuló Városmajor parkban telepített tizenkét mozgatható, illetve fix kamerát az önkormányzat. Azóta minden évben történtek fejlesztések, ennek is köszönhető, hogy folyamatosan javulnak a kerület bűnügyi statisztikái. Szeptemberben a Magas út – Szélső út sarkára, a Mindszenty-szoborhoz, a Libegő alsó végállomásához, a Lóvasút rendezvényközponthoz, a Béla király út – Zugligeti út – Harangvölgyi út találkozásához, a Fodor utca – Pagony utca – Thomán István utca csomópontba, a Városmajor utca és a Diós árok sarokra, valamint a Diós árokban és a Szamóca utcai kereszteződésbe kerültek kamerák. Utóbbi helyszínre mindjárt kettő, ezek feladata többek között az itt lévő parkolók 24 órás megfigyelése. A készülékek megbízhatóan működnek, mostanáig mindössze egyet kellett kicserélni – hangzott el a kamerák hivatalos átadásán, ahol Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a rendszer kiépítését pártállástól függetlenül, a képviselő-testület több tagja kezdeményezte.

terfigyelo_kozpont03

„A domborzati viszonyok miatt, a telepítés korántsem egyszerű feladat. Hogy, hol történik fejlesztés, arról a Hegyvidéki Rendészet és a kerületi kapitányság szakmai javaslata alapján születik döntés, nem a magát befolyásosnak gondoló lakó rendeli meg a kamerát a háza elé” – hangsúlyozta a polgármester, aki néhány szempontot is megemlített. Ilyen például az autótolvajok lehetséges menekülő útvonalainak bekamerázása, vagy azoké az útszakaszoké, amelyeknek egyetlen ki- és bejárata van.

Csillebércre azért került egy új kamera, mert a lakók úgy gondolják, hogy az itteni hulladékgyűjtőket kerületen kívüliek is használják, ezért telnek meg idő előtt. Míg a Diós árokba ezúttal kifejezetten a rendőrség kérésére szereltek fel térfigyelőket, hogy ezzel is megvédjék a kocsifeltörőktől a János kórházba érkezők autóit.

terfigyelo01

„Jól látható, ahogyan évről, évre fejlődik a technika, egyre jobb a képminőség. Büszkék vagyunk a rendszerre jól tettük, hogy annak idején belevágtunk a fejlesztésbe. Már csak azért is, mert a kamerák puszta látványa komoly visszatartó erő, a bűnözők a megfigyelt területeket inkább elkerülik” - hangsúlyozta Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy a rendőrség már számos alkalommal kikérte, és nyomozásokhoz, felderítéshez felhasználta a felvételeket. Ennek pontosan meghatározott, szigorú szabályai vannak, hiszen a személyiségi jogokat tiszteletben kell tartani.

A kamerák kiválóan használhatók a közlekedési kihágások elkövetőinek utólagos beazonosítására, vagy akár valós idejű intézkedésre. Sokan emlékezhetnek a MOM-ban végrehajtott kábítószer ellenes akcióra, ahogyan rendszeresen előfordul, hogy a rendszer által közvetített képeket figyelő szakemberek riasztják a rendészet járőreit vagy szükség esetén a rendőrséget.