Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Töretlenül népszerű a virágosztás

Töretlenül népszerű a virágosztás

Két évnyi kényszerű szünet után ismét dísznövény-palántákat vihettek haza a kerületiek, hogy kertjeiket, teraszaikat, ablakpárkányaikat díszítsék vele – mindannyiunk örömére. Idén a megszokott muskátli mellett a beporzókat mágnesként vonzó egynyáriakat is lehetett választani.

Az először 16 éve megrendezett virágosztás népszerűségét nem kell nagyon bizonygatni, hiszen a hosszan kígyózó sorok egyértelműen igazolták, hogy nem csak el fog fogyni a megrendelt 13 000 palánta, hanem jó helyre is fog kerülni. A korán érkező érdeklődőknek a rövid regisztráció után polgármester úr segített választani a tálcák között. Később elmondta, hogy arra számított: mindenki a hagyományos fehér, rózsaszín és piros muskátlikat fogja keresni, hiszen ezek a legismertebbek, de nagy örömére sokan érdeklődtek a bársonyvirágot (póriasan büdöskét), mézvirágot és liszteszsályát tartalmazó tálcák iránt. A lakosság reakciója igazolja, hogy mindannyian szívesen teszünk a mezőgazdasági területeken visszaszoruló, de a városokban menedékre lelő beporzó rovarokért – különösen, ha eközben magunk is színes virágokban gyönyörködhetünk.

 pokorni09

Bár a bársonyvirág nem a legnépszerűbb és – valljuk be a mi orrunk számára – nem is a legillatosabb dísznövény, mégis sokan kérdezték, hogy nem lehetne-e kizárólag bársonyvirágot tartalmazó tálcát kapni. Idén erre még nem volt lehetőség, a most összegyűjtött igények a jövő évi akció során érhetnek célba. Szintén sok kérdés érkezett a mézvirággal kapcsolatban. Ennél a fajnál a már-már émelyítően édes illattal nem volt baj, de a tálcákon lilás árnyalatú változatok ültek, míg a Hegyvidék újságban a gyakoribb hófehér virágok képe jelent meg. A színen kívül nincs eltérés a változatok között, mindkettő szereti a rendszeres öntözést és nyár közepére terebélyes virágpárnává fejlődik.

 viragosztas05

A Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is nagy hangsúlyt fektet a közterületek virágosítására, amelyet a virágosztás által terjeszt ki a lakossági ingatlanokra. Az elmúlt hétvégén 1500 kerületi szomszédunk ragadott kéziásót és ültetett, hogy közös környezetünket szebbé tegye. Még néhány nap, gondos öntözés és az erőfeszítések eredményét nem csak mi, hanem a virágok körül egyre gyakrabban felbukkanó és sürgölködő rovarok is bizonyítani fogják.

viragosztas11