Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Új mellkassebészeti részleget adtak át az onkológián

Új mellkassebészeti részleget adtak át az onkológián

Semmelweis-nap alkalmából új mellkassebészeti műtőblokkot és intenzív terápiás részleget avattak az Országos Onkológiai Intézetben.

A kormány közel hárommilliárd forintos támogatásával megvalósult új egység nemcsak a mellkasi daganatok legkorszerűbb, XXI. századi ellátását fogja lehetővé tenni, hanem azt is, hogy a hazai tüdőtranszlantációs program kiszélesedhessen – mondta el az átadás alkalmából Polgár Csaba, az intézet főigazgatója, aki nagy ugrásnak nevezte a fejlesztést. Eddig ugyanis a központi műtőket használta a Mellkasi Központ, most viszont már önálló helyen, három vadonatúj műtőben tudják folytatni a mellkassebészeti tevékenységet. Terveik szerint az egyik új műtőben hamarosan a robotsebészeti beavatkozásokat is elindíthatják.

renyi_kasler_polgar01

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, az intézet korábbi főigazgatója arról beszélt, hogy a Semmelweis Egyetemmel együttműködve 2015-ben végezték el az első tüdő-transzplantációt, amiből azóta már több mint százat végrehajtottak. Ennek hozadékaként indultak el Magyarországon a műtüdős kezelések is, amik nagy segítséget jelentettek a koronavírus-járvány idején.

pokorni_renyi_kasler_polgar03

„A világjárvány megmutatta, hogy a problémáinkat magunknak kell megoldani. Korábban volt rá lehetőség, hogy egyes kezelések miatt más országba küldjünk betegeket, a járvány alatt viszont ez szóba se jöhetett” – közölte Rényi-Vámos Ferenc, a Mellkasi Központ vezetője, megerősítve, hogy a műtüdős kezelésekkel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat kiemelkedő eredményekkel tudták hasznosítani a legsúlyosabb Covid-betegek kezelése során. A központvezető kitért rá, hogy a minimál invazív tüdőműtétek terén is az élen járnak, már nagyrészt a tüdőrákot is kis lyukon keresztül operálják.

muto10

Pokorni Zoltán polgármester arról szólt, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat az építési szabályozással tette lehetővé, hogy a beruházás megvalósulhasson. Mint mondta, több egészségügyi intézmény, kórház esetében is lehetővé tették a fejlesztéseket, jó példa erre a Szent János Kórház, az Országos Gerincgyógyászati Központ, illetve az Országos Onkológiai Intézet területének szabályozása.