Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

ÚJABB ÉLMÉNYEK TESZIK VONZÓBBÁ A „HEGYVIDÉK FŐUTCÁJÁT”

ÚJABB ÉLMÉNYEK TESZIK VONZÓBBÁ A „HEGYVIDÉK FŐUTCÁJÁT”

További lépéseket tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy a Böszörményi út és közvetlen környezete jobban betöltse városközponti funkcióját. Előző lapszámunkban Pokorni Zoltán polgármester és Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész beszélt a „Hegyvidék főutcája” néven futó városfejlesztési stratégia célkitűzéseiről és eddigi eredményeiről, ezúttal pedig Hölzel Gábor projektvezetőt kérdeztük arról, milyen tervek valósulnak meg 2022-ben.

  • Előző lapszámunkban adtunk hírt arról, hogy a Budapest Fővárosi Önkormányzat mint üzemeltető nem biztosít forrást a Böszörményi út gyalogosbarát átalakításához, ugyanakkor a városrehabilitációs célú TÉR_KÖZ forrásból hozzájárul a Hegyvidéki Önkormányzat által tervezett „Hegyvidék főutcája” projekt kivitelezéséhez. Mik a célkitűzései ez utóbbinak?
  • A megvalósítás előtt álló „Hegyvidék főutcája” projekt tartalmát nemrég fogadta el társfinanszírozóként a főváros. A projekt célja, hogy a Böszörményi úton és annak közvetlen környezetében – a helyi lakóközösség és a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosság érdekében – fejlessze a területet, bemutassa annak egyedi kulturális és építészeti értékeit, ezzel párhuzamosan pedig tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket, egyedi kulturális élményeket nyújtson az érdeklődők számára. Az alprojektek közé tartozik a Hollósy Simon utcai játszótér fejlesztése, gyermekprogramok szervezése, egy digitális helytörténeti sétaútvonal kialakítása, két interaktív digitális térkép üzembe helyezése, valamint tizenegy önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség portáljának felújítása.
  • Az öt alprojekt megvalósítását 2022 végéig kell elvégeznünk.Az önkormányzati tulajdonú üzlethelységek felújításáról a társasházakkal is egyeztettek?
  • Igen, megtörténtek az egyeztetések, sőt, már megkaptuk a társasházak támogató döntését is a fejlesztéshez. Ezekre több esetben azért volt szükség, mert a fejlesztés során megújul az épületek földszinti homlokzati sávja, aminek a keretében új portál jön létre, valamint esztétikusabb – a szabályozásnak megfelelő – cégfeliratokat helyezünk el. Az átalakítás célja, a környékre jellemző földszinti üzletek minőségi megújításával, a Böszörményi út központi szerepének erősítése. Az egyes épületekhez és az utca karakteréhez is illeszkedő, vonzó városképi megjelenésű kirakatokkal és üzletfeliratokkal elsősorban a gyalogosan közlekedők számára szeretnénk hívogató, vásárlásra ösztönző, esztétikus környezetet teremteni. A terveket a bérlőkkel is egyeztettük, hogy a vásárlók igényeihez igazodó, felhasználóbarát megoldások szülessenek. A felújítási munkák kivitelezését úgy tervezzük ütemezni, hogy azok a lehető legrövidebb ideig tartsanak, és az üzletek esetleges átmeneti üzemszünete ne a legnagyobb forgalmú időszakokat érintse.
  • Hogyan kapcsolódik a játszótér-felújítás a „Hegyvidék főutcája” koncepcióhoz?
  • Célunk, hogy a teljesen felújítandó Hollósy Simon utcai játszótér biztosítsa a környéken lakó családok és a Böszörményi úton sétálók kikapcsolódását. Egy nyugodt, csendes, családias hangulatú, jelentős zöld felülettel rendelkező játszóteret szeretnénk létrehozni, amelynek tematikája a Hegyvidék értékes kulturális és történelmi örökségéhez is kapcsolódik. Az egyedi formavilágú játékok a reformkor néhány kiemelkedő építészeti, ipartörténeti emlékét idézik fel. A fő attrakciók a Lánchíd, az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy gőzös és az 1874-ben átadott fogaskerekű vasút mintájára készülő játszóeszközök lesznek. Ily módon a gyerekek és a családok értékes élménynek lehetnek részesei, a játékok ugyanis nemcsak a mozgásfejlesztést szolgálják, hanem kulturális, történelmi, technikatörténeti érdekességeket is közvetítenek.
  • Több kérdőíves felmérést és lakossági fórumot is tartottak a játszótér tervezése kapcsán. Hogyan építették be a tervekbe a lakók igényeit?
  • A kivitelezés kapcsán figyelembe vettük a lakossági felmérések eredményeit és a lakossági fórumokon elhangzó igényeket. A lakók döntése alapján a játszótér a 2–10 éves korosztálynak készül, és minden paramétere javul: növekszik a terület, új fák és több ezer cserje ültetésével teljesen megújul a zöld felület. Fejlesztjük a közvilágítást, illemhelyet és új ivókutat telepítünk. Az igények alapján megszűnik a zavaró hatású átjárás a játszótéren, mivel nem lesz kapu a tér délnyugati sarkánál. A szülők részéről fontos szempont volt, hogy a teljes játszótér és maguk a játékok is átláthatók legyenek, így könnyen figyelemmel tudják követni gyermekeiket. A lakossági igényeknek megfelelően meghagyjuk a pingpongasztalt és a közkedvelt teveszobrot, nagyobb lesz a homokozó, valamint zajcsillapító burkolattal ellátott kismotorpálya épül. A játékra fordítható hasznos területet jelentősen megnövelve összesen tizennégy új, egyedi játékot helyezünk el a téren, oly módon, hogy a jelenleg betonlappal, macskakővel és mulccsal borított részeken játékra alkalmasabb – az előírásoknak megfelelő – ütéscsillapító, vízáteresztő gumiburkolatot alakítunk ki.
  • Milyen gyermekprogramokat szerveznek? Mit jelent a digitális helytörténeti séta, és mi célt szolgálnak majd az interaktív digitális térképek?
  • A Böszörményi út több helyszínén nyolc alkalommal közösségformáló gyermekprogramokat szervezünk 2022 április végétől június végéig. Lesz többféle koncert, bábszínház, kézműves foglalkozás és társasjáték is. A tervezett digitális helytörténeti séta szintén a kulturális élmények sorát gyarapítja. Egy digitális tudásbázist fejlesztünk a Böszörményi út kulturális és épített értékeiről, az itt élő híres művészekről, tudósokról, sportolókról. A szüleink, nagyszüleink korának emlékeit, a környék egykori hétköznapjait megörökítő régi fotókat és filmeket is elérhetővé kívánjuk tenni. A séta egyes helyszínein QR-kódos táblákat helyezünk ki, amelyeket mobiltelefonnal beolvasva azonnal a vonatkozó képi és szöveges tartalomhoz juthatunk. Újdonság, hogy a sétaút bejárása nem csak a helyszínen lehetséges, mivel az érdeklődők az önkormányzat honlapján keresztül bárhonnan – így akár otthonról is, kényelmesen – megtekinthetik a kulturális tartalmakat. A digitális séta tartalma és javasolt útvonala a Királyhágó téren és a Városháza téren elhelyezendő interaktív digitális térképeken is megtekinthető lesz. A digitális térképeket arra is használhatjuk majd, hogy rákeressünk a környéken működő üzletekre, szolgáltatásokra.
Forrás: Hegyvidék Újság