*

testuleti_ules

Ülésezett a képviselő-testület

A költségvetési rendelet módosításáról, a lakásrendelet újraalkotásáról és a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázat meghirdetéséről is döntött szeptemberi ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.

Módosította a képviselő-testület az önkormányzat idei költségvetési rendeletét. Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a Tamási iskola nemrég elkészült „E” épületének kialakítását a kerület finanszírozta, de az „A” épület bővítésének költségeit már a Klebelsberg Központ állja – a felszabaduló pénzt nagyrészt közútfejlesztésekre fordítják. A parkfenntartási feladatokra szintén több forrás jut, köszönhetően a kedvezően alakuló adóbevételeknek. Váczi János alpolgármester javaslatára a tartalék terhére ötmillió forintot csoportosítanak át a Budapest Hegyvidék Közrendvédelmi Közalapítványnak, amelynek közreműködésével gépjárművet vásárolnak a XII. kerületi rendőrkapitányság részére.

Újraalkotta lakásrendeletét az önkormányzat, amelyben egyértelműsítették a lakáskérelmek rangsorolásának szempontrendszerét, a lakbérek mértéke azonban nem változott. Idén is meghirdeti a kerület a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatot, amelynek célja a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok támogatása. Ennek fedezetére a jövő évi költségvetésben több mint négymillió forintot fognak elkülöníteni.

Pokorni Zoltán arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a kormány az Egészséges Budapest Program részévé tette a Hegyvidéki Szakrendelő Programot, így több mint kilencmilliárd forintból a Kútvölgyi Klinikai Tömbben alakítanák ki azokat a szakrendeléseket, amelyek jelenleg a Szent János Kórházban, a fekvőbeteg ellátásba integráltan, nem megfelelő körülmények között működnek. Mivel a járóbeteg-ellátás a Kútvölgyi épületébe kerülne, ezért ennek környezetében várhatóan megnő a parkolóhelyek iránti igény. A polgármester felhatalmazást kapott a képviselő-testülettől arra, hogy az illetékes hatóságokkal és szervekkel egyeztetéseket folytasson a klinikai tömb előtt található, Kútvölgyi úti parkoló bővítéséről.

A Hegyvidéki Önkormányzat is indulni kíván a főváros idei építészeti örökségvédelmi pályázatán: az Eötvös út 48-50. számú ingatlanon lévő, helyi védelem alatt álló villaépület megújításához 20 millió forint támogatást igényel a kerület. Ez a régi villa, valamint a területen kialakítandó új épület tölti majd be a Normafa „kapujának” funkcióját, azaz olyan látogató- és információs központ jönne itt létre, amely egyebek mellett büfével, étteremmel, öltözőkkel, vizesblokkokkal, csomagmegőrzővel, sportszerkölcsönzővel és a programlehetőségek bemutatásával szolgálja ki az ide érkezőket.