Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

avato01

Ünnepélyesen is átadták a Kulturális Szalont

Hivatalosan is átadták a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületét, amely a Törpe utca 2. szám alatt kapott helyet. A megnyitóünnepségen Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester is gratulált kerületünk új kulturális színfoltjához.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon hét évvel ezelőtt, az egykori gyermekkönyvtár helyén, a Böszörményi úton nyitotta meg kapuit. Színes programkínálatának, értékteremtő munkájának köszönhetően egyre fontosabb szerepet kapott a kerület kulturális életében. Egykori, alig nyolcvan négyzetméteres helyszíne már kevés volt a folyamatosan növekvő közösség befogadására. Egyebek mellett ez volt az oka annak, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, hogy a Törpe utca 2. szám alatt biztosít teret az intézmény számára.
avato15

Áder János köztársasági elnök a megnyitóünnepségen elmondta, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor olyan beruházásnak lehettünk szemtanúi, amely a Hegyvidék kulturális javainak megőrzését, gyarapítását szolgálja. Mint fogalmazott, az új épülettel egy olyan rendezvényközpontot sikerült létrehozni, amely a régi hagyományokat megtartva az új igényeket is képes kielégíteni. „A Kulturális Szalon évente több mint 1500 rendezvénynek ad majd otthont. Ennek megszervezése, lebonyolítása elszántságot, szorgalmat és hozzáértést igényel az itt dolgozóktól” – tette hozzá az államfő.

Áder János köztársasági elnök beszéde:


Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a tizenkettedik kerület fejlődése feltűnő és jól nyomon követhető. Mint mondta, Budapest és a Hegyvidék vezetése az elmúlt tíz esztendőben kiemelten támogatta azokat a kezdeményezéseket, melyek a közösségi élet megerősítését szolgálják. „A Hegyvidéki Kulturális Szalon folytatja a régi budapesti szalonok nemes hagyományát, a tömegkommunikáció és információáramlás új eszközeit felhasználva, új tartalmakkal gazdagítva fogalmazza át a polgári komfortérzetről alkotott elképzeléseket. A programok aktuálisak, ám mégis visszaidézik a patinás szellemi műhelyek hangulatát” – emelte ki a főpolgármester, hozzátéve, hogy az intézmény a kultúra szinte teljes spektrumát felöleli.
pokorni_zoltan01

Pokorni Zoltán, kerületünk polgármestere megnyitóbeszédében kiemelte, hogy modern életünk egyik legnagyobb problémája a magányosság. Mint mondta, a Hegyvidéken mintegy tizenöt évvel tovább élnek az emberek, mint Szabolcsban – több ezer kilencven éven felüli, és több mint tízezer nyolcan éven felüli polgár van a kerületben. „Ezért hoztuk létre a Kulturális Szalont, erre volt szükségük az embereknek. A szíve, a lelke, a tartalma már rég elkészült; már csak a házat kellett hozzá megadni. Éppen emiatt ez több mint egy épület. Ez egy tér, polgármesteri hivatallal, piaccal, sörfesztivállal, kávézóval, sétálóutcával” – hangsúlyozta a polgármester, aki kiemelte azt is, hogy az emberek egymás társaságában, nem pedig az épületekben lelik örömüket. „A mi dolgunk, hogy találkozási pontokat hozzunk létre” – emelte ki Pokorni Zoltán, aki köszönetet mondott az önkormányzat dolgozóinak, a Kulturális Szalonnak a lelkiismeretes munkájukért, illetve a környéken élő szomszédoknak is, amiért elviselték a másfél évig tartó építkezéssel járó zajokat. Mint kiderült, a Törpe utcai épület tulajdonképpen olyan volt, mint egy színházi díszlet – elölről villának tűnt, hátulról azonban vaslépcsőn lehetett bejutni a négylakásos társasházba. Az önkormányzat több fórumot is tartott a tervek megismertetéséről, melyek során az igényeket szem előtt tartva sokat alakítottak és módosítottak a projekten.
szalag05

„Nagy öröm számunkra, hogy 2018 szeptemberétől ebben a csodálatos új épületben folytathatja tevékenységét a Hegyvidéki Kulturális Szalon. Az új négyszintes épület öt foglalkoztatójával, exkluzív tereivel, speciális balett-termével, közel hatszáz négyzetméteres alapterületével egyaránt kiváló helyszín a hegyvidéki családok, idősek, fiatalabbak és gyerekek számára szervezett programokhoz” – fogalmazott Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője, a megnyitóünnepségen, ahol Áder János köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Pokorni Zoltán polgármester hivatalosan is átadták a Szalon új épületét, Buda kulturális életének patinás színfoltját.