Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

irhas_arok01

Útfelújítás az Irhás árokban

Az elmúlt hetekben megújult az Irhás árok közel kétszáz méter hosszú szakasza, ahol keresztirányú víznyelőket is beépítettek a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása érdekében.

„Az Irhás árok a XI. és a XII. kerület határán fekszik. Ez a helyzet nehézségeket okoz, mert két kerületnek kell megállapodni a fejlesztések tervezését, kivitelezését és a költségek viselését illetően, abból a szempontból viszont előnyt jelent, hogy megoszthatjuk a terheket” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a helyszínen abból az alkalomból, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában a tavalyi, 135 méter hosszú szakasz után idén további, közel 200 méter hosszú szakaszon újult meg az út.

irhas_arok01

A polgármester felidézte, hogy a környéken élők kérésére, a főváros beruházásában valósult meg az Irhás árokban a korábbi nyílt vízelvezető árok felújítása és lefedése, ezután indulhatott el a Hegyvidék és Újbuda közös finanszírozásában a járdák kiépítése a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében. A járdaépítést követően a Hegyvidéki Önkormányzat több szakaszon is felújította az útburkolatot. „Az útfelújítás terén most átadjuk a stafétát a XI. kerületnek” – jegyezte meg Pokorni Zoltán.

irhas_arok08

„A tavalyi útfelújítás során három, idén pedig öt darab keresztirányú, rácsos víznyelőt építettünk be a csapadékvíz hatékonyabb elvezetése érdekében – közölte Váczi János alpolgármester. – Felhőszakadások idején a lezúduló víz korábban hatalmas károkat okozott, volt, amikor autókat és vasbeton terelőelemeket sodort el az utcában hömpölygő víz.”

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a lakók kérésére a most felújított szakaszon terelőszigeteket alakítottak ki a garázsok előtt, a közúti űrszelvénybe lógó tárgyakat pedig „halszálka” táblákkal tették láthatóvá. Az út egyik, parkolásra használt oldalára mart aszfaltot terítettek, míg a Hörcsög utca torkolatánál, az Irhás árokra vezető lépcső aljára korlátot helyeztek, hogy a gyerekek ne szaladhassanak ki az útra.

A környékbeli lakók közösségének nevében Hölzel Gábor mondott köszönetet az önkormányzatnak, hogy az elmúlt években támogatták kezdeményezéseiket, a nyílt vízelvezető árok lefedését, az út- és járdaépítést, továbbá egy közösségi térként is funkcionáló játszótér kialakítását. Hozzátette, hogy az esővíz-elvezetési problémák megoldására is velük egyeztetve került sor. Az új rácsos víznyelők, mint mondta, eddig jól vizsgáztak: a legutóbbi, heves zivatarok idején rendben elvezették a vizet, a lakók nem jelezték, hogy nagyobb problémákat okozott volna az intenzív esőzés.