Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

katyuzas08

Úthibák tavaszi javítása

Az időjárási szempontból rendkívül változatos idei tél alaposan megviselte a XII. kerületi utakat, hiszen a burkolat repedéseibe beszivárgó, nagy mennyiségű csapadék megfagyva szétfeszíti a kopóréteget, károsítja a pályaszerkezetet.

A Hegyvidéki Önkormányzat útellenőrei az utóbbi hetekben összesen 545 kisebb felületű úthibát találtak, ezek megszüntetését már megkezdte a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező, amely két év garanciát vállal a munkájára. A javításokat műszaki ellenőr veszi át.

A kátyúkat előzetesen feltűnő színű festékkel megjelölik a szakemberek, és szükség esetén elkerítik, hogy ne okozzanak kárt a járművekben. Ezt követően körbevágják, kibontják a sérült aszfaltot, majd tisztítják. A hengerelt, meleg aszfalt a nedvesség bejutását gátló, bitumenes vízzáró rétegre kerül.

Télen ez a megoldás az aszfaltkeverő telepek leállása miatt nem alkalmazható, ezért olyankor hideg aszfalttal dolgoznak. Ennek hátránya, hogy bár simább felületet képez, a teherbírása gyengébb, így könnyebben megsüllyed. Ha ez megtörténik, vagy a javított burkolat repedezni kezd, a tömítőanyagot meleg aszfaltra cserélik. Márciusban tehát, amennyiben állapotuk indokolja, ezeket is újraaszfaltozzák. Az utóbbi években elvégzett meleg aszfaltos kátyúzások jól vizsgáztak, nem igényelnek utólagos korrekciót.

A munkálatokkal párhuzamosan folyamatosan ellenőrzik az utak állapotát, jelenleg is zajlik a nagyobb felületű burkolathibák felmérése. Természetesen a balesetveszélyes kátyúk továbbra is kiemelt figyelmet kapnak, a javítási határidő ilyen esetekben az észlelést, bejelentést követően 72 óra.

Az önkormányzat számít a lakossági bejelentésekre a honlapon vagy a mobiltelefonra ingyenesen letölthető Hegyvidék-applikáción keresztül. A fővárosi kezelésű utak (jellemzően idetartoznak a tömegközlekedési út- és főútvonalak) esetében a 301-7500-as telefonszámot kell hívni.