Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

VÁLTOZÁSOK A PARKOLÁSBAN

VÁLTOZÁSOK A PARKOLÁSBAN

Ősztől lépnek életbe a budapesti parkolási rendelet új szabályai. A Budapest Fővárosi Közgyűlés döntése alapján szeptember 5-től huszonhét körzet helyett négy nagyobb zóna lesz a városban, „A”, „B”, „C” és „D” jelzéssel. Egy-egy zónában egységes lesz a díjfizetési időszak, valamint a parkolás díja. A jelenlegi parkolási óradíjak különböző mértékben emelkednek az új zónák kijelölésével.

Wachsler György, a XII. kerület parkolási rendszerét üzemeltető Fáber Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fővárosi rendeletmódosítás szerint a Hegyvidék várakozási övezetében – aminek a kiterjedése nem változik – két zóna lesz. Az „A” zónába kerül a Magyar jakobinusok tere–Alkotás utca–Márvány utca–Győri út–Avar utca–Hegyalja út–Fürj utca–Lejtő út–Apor Vilmos tér–Jagelló út–Németvölgyi út–Istenhegyi út–Kék Golyó utca által határolt terület. Itt az óradíj 440 forintról 600 forintra emelkedik, a díjfizetési időszak pedig 8-tól 22 óráig tart. (A Márvány utca–Győri út–Avar utca–Hegyalja út–Jagelló út–Böszörményi út–Királyhágó utca–Alkotás utca által közrezárt körben jelenleg 20 óráig, míg ezen kívül 18 óráig kell parkolási díjat fizetni.)

A „B” zónába tartozik majd a XII. kerületi várakozási övezetnek az „A” zónán kívüli része. Itt 450 forint lesz a parkolás óránkénti díja, ami mindössze 10 forinttal magasabb a mostani összegnél. A díjfizetési időszak vége ezen a területen egységesen két órával tolódik ki, azaz 18 óra helyett 20 óráig tart. A parkolójegyeket az „A” és a „B” zónában is maximum három órára lehet majd megváltani az eddigi négy óra helyett. Az ingyenes lakossági parkolás körzethatárai nem változnak, azaz a helyi lakosok továbbra is ott parkolhatnak ingyen, ahol eddig is.

A Fáber Kft. ügyvezetője arról is szólt, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat hónapokkal ezelőtt a főváros hozzájárulását kérte az úgynevezett rezidens parkolás rendszerének elindításához. Bár több pesti kerület már kijelölhetett olyan parkolóhelyeket, amiket esténként kizárólag a helyben lakók használhatnak, a XII. kerület mindeddig nem kapott erre lehetőséget. Arra a kérésre sem reagált érdemben a főváros, hogy a külső zónahatároknál, ahol már nem kell parkolási díjat fizetni, a parkolóhelyek egy részét kizárólag a helyben lakók vehessék igénybe. Ezeken a részeken az okoz problémát a lakóknak, hogy az agglomerációból érkezők napközben elfoglalják az ingyenes helyeket.

Mivel a Hegyvidék parkolási övezetében lakók többet igényelnek az ingyenes várakozásra jogosító engedélyekből, mint ahány parkolóhely van, ezért az önkormányzat a saját szabályozási eszközeivel is azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a közterületek zsúfoltsága. Ezért a képviselő-testület a júniusi ülésén úgy döntött, hogy a 2022. szeptember 1-je után használatba vett új lakások után – ahol a jogszabály előírja a saját parkolóhely létesítését – ne lehessen kiadni kedvezményes lakossági várakozási hozzájárulást.

v06_fopolgarm_mod_jav_mellekletekkel_Page_5

p_zona

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg