Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„A zene szabadsága”

„A zene szabadsága”

A Hegyvidéknek és a MOMKultnak nagy szerepe van abban, hogy Cziffra György munkássága és emléke ilyen erőteljesen a mai magyar kultúra részévé válhatott, hiszen a 2016 óta évente megrendezett fesztivál gyökerei ide vezetnek.

Cziffra György 100. születésnapjának ünnepi programjaival folytatódik az emlékév. A centenárium köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön – hallhattunk az október 13-i sajtótájékoztatón, amelyet a MOMKult kupolatermében rendeztek.

vigh_balazs_pokorni_becze02

Büszkék vagyunk rá, hogy innen indult a világszerte jegyzett Cziffra Fesztivál – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán polgármester - ugyanakkor annak is örülünk, hogy a Hegyvidéken – a MOMKultban, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, a Hegyvidék Kulturális Szalonban, a Hegyvidék Galériában – is vannak még programok. A Cziffra Fesztivál valójában egy Balázs János Fesztivál – tette hozzá, hiszen – nem hagyva ki természetesen a védnöki gárdát, a köztársasági elnöktől a nemzetközi védnökökig – az ő motor szerepe nélkül ez a fesztivál nem lenne ilyen sikeres.

A rendezvénysorozat február óta javában zajlik, de jelentős kulturális programok vannak még előttünk. Óriási öröm, hogy közeledik Cziffra György 100. születésnapja! – fogalmazott Balázs János, aki a művész szellemiségének hatásáról elmondta, hogy a legrangosabb magyar és külföldi intézmények, a világ vezető művészei, szervezetei egy emberként álltak a Cziffra ügy mellé. A közeljövő programjai közül két koncertet emelt ki. A híres ‘56-os hangverseny felidézésével veszi kezdetét az ünnepi sorozat, ahol elhangzik Bartók 2. zongoraversenye, ezúttal nem az Erkel Színházban, hanem a Zeneakadémia Nagytermében. November 5-én, Cziffra György 100. születésnapján, a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre szegeződik, hiszen a világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójára kerül sor Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra címmel, az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével, a Müpában. A zenemű dedikáltja és szólistája Balázs János. Érdekesség, hogy a zenekari kíséretben Cziffra György édesapja tiszteletére a cimbalom is szerepet kapott; ezt a szólamot Lukács Miklós cimbalomművész játssza majd. A koncerten Liszt Magyar fantáziája is felcsendül. A magyar premier után külföldön folytatódik a turné, november 7-én Párizsban, 2022 áprilisában pedig Genfben is elhangzik Eötvös Péter műve.

A tehetséggondozásról Dr. Vigh Andrea, Liszt-díjas érdemes művész, a Zeneakadémia rektora elmondta, hogy intézményük alfája és omegája a Cziffra 100 rendezvénysorozatnak, hiszen a fiatalok viszik tovább a kulturális örökséget, amelyet Liszt Ferenc ránk hagyott és amelyből Cziffra György is táplálkozott.

A programokról bővebben a cziffrafesztival.hu oldalon lehet tájékozódni

SzD