Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Zöldebb városi környezet javíthatja egészségünket

Zöldebb városi környezet javíthatja egészségünket

Ha tudatosabban fejlesztjük a városok zöldterületeit, egészségesebbek lesznek a lakóik? Erre a kérdésre keresi a választ kilenc európai város a Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével egy új, uniós támogatással megvalósuló projekt keretében.

Breda (Hollandia), Espoo (Finnország), Limerick (Írország), Messina (Olaszország), Poznań (Lengyelország), Santa Pola (Spanyolország), Szucsáva (Románia), Tartu (Észtország) képviselői, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájának munkatársai tartottak megbeszélést a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Az összejövetelre a 2019-ben indult „Zöld környezet és egészség” program keretében került sor.

kovacs_lajos03

„Célunk, hogy a jó példák alapján bemutassuk egymásnak, hogyan lehet a zöldterületeket az egészségmegőrzéssel összekapcsolva gondozni, fejleszteni” – foglalta össze a XII. kerület által irányított nemzetközi projekt lényegét Kovács Lajos, a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Bizottságának elnöke. Jó példaként hozta fel az önkormányzat és a Szent Ferenc Kórház együttműködésével kialakított normafai kardioösvényt, ami a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élőknek, valamint cukorbetegeknek nyújt segítséget a betegségmegelőzéshez és az állapotfelméréshez.

A kardioösvényt bejárók maguknak mérhetik pulzusukat, az eredményeket pedig a helyszínen található ládába bedobva a kórház kapja meg és értékeli ki. Ahol baj van, ott felhívja a beteget – számos műtétre került már sor annak köszönhetően, hogy még időben derült ki a szívprobléma. Kovács Lajos szerint a kardiösvény nagyszerű példa a zöld területfejlesztés és az egészségügy összekapcsolására, de számos más megoldás is létezik, ezeket tanulják és veszik át egymástól a programban résztvevő városok.

kardioosveny09

„Míg a korábbi pályázati programjaink 100%-ban a környezetvédelemhez kapcsolódtak, ezúttal egyesítjük az egészségügyi és zöldkérdéseket” – egészítette ki az elhangzottakat Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője. Ezzel, mint fogalmazott, izgalmas egyeztetés és közös gondolkodás veszi kezdetét, hiszen eddig nem feltétlenül úgy tekintettek zöld területeinkre, mint a prevenció és rehabilitáció, vagy a közösségépítés fontos eszközeire.

Kállay Tamás, a projekt vezető szakértője elmondta, hogy a nemzetközi együttműködés négy fő témakörre fókuszál. Egyrészt arra, hogyan tudják a városi zöldfelületek hatékonyan csökkenteni a hőmérsékletet, aminek az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá és szélsőségesebbé váló hőhullámok idején van nagy jelentősége. A növényzet levegőminőségre gyakorolt kedvező hatásait is vizsgálják, emellett a zöldterületek terápiás célú hasznosítási lehetőségeit veszik górcső alá. A városi parkok általános jóléti funkcióira is szeretnének ráerősíteni, hiszen a testmozgástól a közösségi programokig sokféle, a testi-lelki egészségmegőrzés szempontjából fontos tevékenység kötődhet ezekhez a helyekhez.

celine_euthuin03

A fenntartható városfejlesztés érdekében meghirdetett európai uniós URBACT programra tavaly mintegy kétszáz konzorcium jelentkezett, közülük huszonhárom kapott lehetőséget a közös munkára. A Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével létrejött konzorcium tevékenységének első szakasza most ér véget, ezért hamarosan beadnak egy újabb pályázatot, hogy az elkövetkező két évben a résztvevő városok elkészíthessék az „egészségtudatos zöldinfrastruktúra akciótervüket”. Ez azt jelenti, hogy minden résztvevő városban az egészségügyi szervezetek, zöldterület-fejlesztéssel foglalkozó intézmények és a civilek bevonásával fognak az adott helyszínre szabott terveket létrehozni és megvalósítani.