*

Közösségi tervezés, szavazás

nyar_0040000

A "Normafa „kapuja”: központban a látogatók

A Hegyvidéken élőkkel és a civil szervezetekkel folytatott hosszas egyeztetéssorozat után kidolgozott, 2015-ben helyi népszavazással is megerősített Normafa-rehabilitációs program fontos elemeként új látogató- és információs központot hozna létre a helyi önkormányzat az Eötvös út 48. szám alatti ingatlanon. A fogadóközpont céljaira felújítanák a területen található, több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, emellett egy új, a tájba illő kiszolgálóépületet alakítanának ki.
A Normafa „kapujának” leendő funkcióit illetően az önkormányzat kikérte a kerületi polgárok véleményét; a szórólapokon és a hegyvidek.hu honlapon közzétett kérdőívet több százan töltötték ki a nyár folyamán. A környék használati szokásait is vizsgáló ívek eredményei azt mutatják, hogy a legtöbben kirándulni, túrázni vagy sétálni járnak ide, de a sporttevékenységek, mint például a futás, a kerékpározás és a Nordic walking is rendkívül népszerűek.
Jelentős azoknak a családoknak a száma, amelyek kifejezetten a játszóterek miatt mennek fel a hegyre, ugyanakkor a piknikezést, valamint a kutyasétáltatást is sokan megjelölték látogatásaik céljaként. A túlnyomó többség közösségi közlekedési eszközökkel – busszal vagy fogaskerekűvel – és gépjárművel közelíti meg a Normafát, de gyalog is sokan érkeznek a környékről.
A kérdőívet kitöltők rendszeres látogatók, háromnegyedük havonta legalább egyszer, negyedük pedig hetente többször is megfordul errefelé. Az eddig megvalósult fejlesztések legalább egy részét – például a felújított sétányokat, pihenőhelyeket, a gumiborítású futóutat és a szabadtéri fitneszparkot – gyakorlatilag mindenki használja, és tízből kilenc ember elégedett is ezekkel.
A területre jellemző használati szokásokkal összhangban állnak a leendő látogatóközponttal kapcsolatos igények. A leginkább óhajtott szolgáltatások között szerepel kávézó, büfé, melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, továbbá csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely. Sokan örülnének a szervezett programoknak – természetvédelmi kiállításnak, túratervezésnek –, és igényt tartanának kölcsönzőre is. A sportszerek közül leginkább kerékpárt és télen szánkót vagy síléceket bérelnének a látogatók, de jó néhányan vannak olyanok is, akik piknikezéshez kölcsönöznének különféle hasznos kellékeket.
Szabó-Kalmár Éva, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője elmondta, hogy az önkormányzat a kérdőívek eredményei és a beérkezett javaslatok figyelembevételével dolgozza ki a végső terveket. Az engedélyezési tervekhez a neves építészekből álló zsűri által ez év tavaszán kiválasztott koncepcióterv, a Benczúr-Weichinger Studio Kft. munkája nyújt kiindulópontot.
A nyertes koncepció alapján a megújítandó villa az információs központnak, a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív kiállítótérnek, továbbá kávézónak és az üzemeltetéshez kapcsolódó irodáknak biztosítana helyet, míg a látogatók által igényelt különféle szolgáltatóegységek és az egyéb üzemi funkciók egy új, a terepbe simuló épületben jelenhetnének meg. Ez utóbbi tetején egész évben használható, műanyag borítású tanulósípályát alakítanának ki.
Számos értékes növény található a területen, ezek meg is maradnának – az irodavezető kiemelte, hogy azt szeretnék, ha a fogadóközpont környezetében egy szép, parkos pihenőhely jönne létre. Hozzátette, hogy a helyszín a tervezett közlekedési beruházásokkal válhat igazán a Normafa „kapujává”, ugyanis a telek aljában, a gyermekvasút pályája mellett vezetik majd el az Eötvös út legfelső, lezárandó szakaszának forgalmát, továbbá ott lesz a fogaskerekű vasút új végállomása.