Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„BORDÓ KRIZANTÉM”

2021. november 12-29.
Hegyvidék Kulturális Szalon

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához kapcsolódó

„Orange the World” rendezvénysorozat

 

Időpont: 2021. november 12 – 29.

helyszín: Hegyvidék Kulturális Szalon Budapest XII. kerület Törpe utca 2.


Bordo_krizantem_teljes_plakat_page-0001

 

„Bordó krizantém” festménykiállítás

 

A rendezvénysorozat címét adó festmény, Marik Anikó, egykor bántalmazott festőnő alkotása, aki soha nem tanult sem rajzolni, sem festeni. Az alkotás számára a feldolgozás legfontosabb folyamata. Képei az első pillanatban különleges, szinte fotó pontosságú szépségükkel fogják meg a figyelmet. Azonban ha valaki „érintett”, vagy jobban szemügyre veszi őket, meglátja az elrejtett, segélykiáltó jeleket.

 

„Halkan” című fotókiállítás

 

Nagy Katalin Matild grafikusművész alkotásaiból

A kiállítás célja, hogy elgondolkodtasson, és a fotókon keresztül szembesítsen a családon belüli erőszak leginkább nőket, gyerekeket érintő, különböző formáiról. A beállított fotókon a Kaméleon társulat tagjai szerepelnek.

 

A két kiállítás a rendezvény teljes ideje alatt megtekinthető

2021.11.12. 18:00

Megnyitó, Improvizációs színházi előadás

 

A KAMÉLEON Társulat 10 éve alakult olyan szakemberek összefogásával, akik tenni akartak a felnövekő nemzedék és családjaik lelki egészségéért. Improvizáció előadásaikon a színészek, irányított témában, de a nézők által mesélt saját, személyes történeteiket játsszák el interaktív módon, majd a közönség által ajánlott megoldásokkal oldják fel azokat. A „színpadon” személyes történetek, életesemények, álmok, vágyak elevenednek meg, amelyek katartikus erővel hívják életre érzelmeinket, meghitt hangulatban, egyszeri és megismételhetetlen előadásokká válva. Ezáltal a feldolgozás is könnyebbé válik, és akár terápiás hatású is lehet. A jelen előadás kulcsszavai: bántás, bántalmazás, zaklatás, erőszak.

 

2021.11.25. 18:30

„A láthatatlan erőszak” – Az Integrál Női Közösség három szakemberének egymást kiegészítő előadása

 

Róza Rachel Klinikai szakpszichológus, az Integrál Női Közösség alapítója, a Nők Más Hangon tanácsadó és Pszichoterápiás központ szakmai vezetője: A láthatatlan erőszak és annak megjelenési formái a hétköznapokban

„A „hétköznapi” jelző már eleve magában hordozza azt a fontos elemet, amit a kicsi, apró szavak nem fejeznek ki eléggé: vagyis a bántalmazás gyakoriságát, megszokottságát, a mindennaposság okán megvalósuló láthatatlanságát. Mivel észrevétlen, így büntetlenül zajlik nap, mint nap, csendben, fokozatosan terheli meg áldozatát.”

 

Dr. Preisz Éva Eszter, pszichiáter, pszichoterapeuta, tréner: Az érem másik oldala, avagy a bántalmazott személyiség jellemzői

„Az előadás során gyakorlati példákon, és kutatási eredményeken keresztül mutatom be az áldozati szerep jellemzőit, bízva abban, hogy ezek az információk segítenek elindulni az érintetteknek a felszabadulás útján.”

 

Hunyadi Krisztina egyetemi szakvezető, válási szakmediátor, család és gyermekvédelmi szakértő: Elidegenítés traumájának értelmezése. Sebezhetőség, mint kapcsolati erőforrás.

„Szeretném a trauma értelmezésen túl megjeleníteni az érintetteknek, hogy ahol fájdalom van, ott erőforrás is keletkezik.”

 

2021.11.26. 18:30

"Kiszabadult szavak" kortárs, irodalmi felolvasó est

 

A 23.000 követőt magáénak tudható Litera-Túra Művészeti Magazin azon alkotói olvassák fel verseiket, novelláikat, akik életük során találkoztak már az erőszak valamely formájával. Írásaik saját, vagy más élethelyzetének visszatükröződései. Felkiáltó jelek, amelyek az irodalom kifinomult útját választják a figyelem felhívásra. Az írások súlyát a kötetlen beszélgetés és Villuth András zeneszerző, zeneterapeuta hangszeres előadása oldja.