*

Egy Csepp EgészségFeszt a diabétesz és az egészségmegőrzés jegyében

2020. november 9 - 15.
MOM Park

Online programok november 9 és 15. között és öt napos rendezvény a MOM Parkban

 

Egyedülálló rendezvénysorozatot szervez az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 9-15. között. Az Egy Csepp EgészségFeszten egy héten át minden az egészségről szól elsősorban az alapítvány közösségi oldalain, és öt délutánon át a MOM Park Bevásárlóközpontban, talk-showk, hírességek köténystafétája, Kék Kör Túra online közösségi kihívás, ingyenes szűrések, tanácsadások, játékok, valamint ismeretterjesztő webinárok formájában.

Egy Csepp EgészségFeszt elnevezéssel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén speciális módon rendezi meg hagyományos Diabétesz Világnaphoz kötődő rendezvényét. Az egyszeri nagyrendezvényt a járványhelyzet miatt áthelyezte az online térbe, és egy nap helyett egy egész héten át tartó műsorfolyammal szórakoztatja, tájékoztatja az egyes programokba bekapcsolódó érdeklődőket. November 9 és 15. között különféle, az egészséges életmóddal, gasztronómiával, sporttal, cukorbetegségről szóló videókkal, beszélgetésekkel, műsorokkal, gyerekprogramokkal, webinárokkal jelentkeznek az alapítvány által felkért szakemberek, hírességek és az alapítvány munkatársai. A programok tematikus besorolást kapnak, melyek a következők: Egészség - Táplálkozás - Mozgás - Lélek – Tudomány. Az egyes témákhoz kapcsolódó programelemeket egész héten egy virtuális műsorújság foglalja össze az egycseppfigyelem.hu weboldalon, míg az online programok az alapítvány Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhetők. Az Egy Csepp EgészségFeszt főtámogatója a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékcsaládot gyártó 77 Elektronika Kft.

A virtuális tér mellett a civil szervezet kitelepüléssel lesz jelen Budapesten, a MOM Park Bevásárlóközpontban, amely a rendezvénysorozat központi helyszíneként működik. Az 1. emeleten mobil stúdióból szerdától vasárnapig délutánonként élő, streamelt adással jelentkeznek be népszerű műsorvezetők, Erős Antónia, Barabás Éva, Solti Ádám és Tokár Tamás. A beltéri programokban kizárólag a járványügyi előírásoknak megfelelően - maszkban, fertőtlenítéssel, távolságtartással - lehet részt venni. Az Egészség tematikához kapcsolódóan ingyenes vércukorméréssel és vérnyomásméréssel várják a látogatókat.

Solti_Adam_vercukormeres

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg egyebek mellett az egészség-talkshow-k hírességek, cukorbeteg résztvevők, orvosok és dietetikusok részvételével, valamint a virtuális Teddy Maci kórház, ahol orvostanhallgatók a „diabétesz ambulanciát” mutatják be a gyerekeknek. A beszélgetések a tudomány legújabb eredményeit, a cukorbetegség kezelésének jövőjét is érintik. Körbejárják a lélek egyensúlyát, egészségét érintő kérdéseket is, érintve a koronavírus-járvány hatását, és fiatal cukorbetegek osztják meg tapasztalataikat mindennapjaikról.

Talkshow

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány bemutatja legújabb hiánypótló kiadványát is, mely egy 1-es típusú diabétesszel élő kisgyerek betegútját mutatja be a tünetektől az ellátáson át a diabétesz mindennapokig, beleértve a rendszeres testmozgást is, mely kiemelt helyet kap. Az infografika és a hozzá kapcsolódó háttéranyag a jövőben beépül az alapítvány pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz képzési programjába.

teddy_maci_korhaz

A MOM Parban a mozgás tematikához kapcsolódó Kék Kör Túra játék “főszereplője” a mobil stúdió mellett felállított gyaloglópad lesz, melyen az érdeklődök a programok ideje alatt sétálhatnak. A cél a kilométerek gyűjtésével az Országos Kékkör távjának, a mintegy 2550 km-nek a megtétele. Ez a mozgásos tevékenység az Erős Antónia által az elmúlt 15 évben vezetett Diabétesz Séta koronavírus-járvány miatt átalakított változata. A Kék Kör Túra játékhoz nem csak a bevásárlóközpontban lehet csatlakozni, az aktivitás szerkesztőségekben, valamint rádiós és televíziós stúdiókban is megjelenik, de bárki kapcsolódhat hozzá egy online közösségi kihívás keretében. A megtett kilométereket november 15-én, délután, a programsorozat végén összesítik a szervezők.
A kék kör az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség kezdeményezésére cukorbetegség egyezményes jelképe. Így a Kék Kör Túrával, akárcsak a korábbi években a Diabétesz Sétával az Egy Csepp Figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért és a szövődmények kialakulásának elkerüléséért, késleltetésért, valamint, hogy a sport a cukorbetegek számára az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti. A kihívásra a cukorbetegek online jelentkezését is várják, de számukra szóló tematikus előadásokkal, dietetikai tanácsadásokkal, recept bemutatóval is készül az alapítvány.

Hasznos és szórakoztató programok kapcsolódnak a táplálkozás tematikához is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közreműködésével megvalósított színvonalas dietetikai-talkshow-k és tanácsadások mellett a Kötény-staféta videós kihívás is tartogat meglepetéseket, egyebek mellett olyan hírességek főznek konyhájukban, mint Pataki Zita, Csonka András, Peller Anna, Németh Kristóf. Az Egy Csepp EgészségFeszt programjaiban közreműködik még a népszerű televíziós sorozat, a Barátok közt szereplői is.

Fontos eseménynek számít évről évre az alapítvány patikai programja, a Cseppont Patikahetek is. November 9-22. között jelentős kedvezménnyel vásárolhat bárki bizonyos egészségügyi mérőeszközöket több száz patikában.
Bővebb információ a programokról: egycseppfigyelem.hu