*

Janikovszky Éva: A lemez két oldala

2019. november 13. | 19:00
Lóvasút Kulturális- és Rendezvényközpont

Egyfelvonásos előadás felnőtteknek női hangokra

* Képzeletszínház felnőtteknek: éles tükör szavakból csiszolva

* Emberi játszmák női hangokon

* Abszolút szórakoztató színház: egy óra nevetőizom tréning

 

Jelmez, ruha: Aurora FolkGlamour

Az eredeti könyvből a színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte: Tollár Mónika

Az előadást interaktív beszélgetés követi az alkotókkal, szereplőkkel és a nézőkkel!

 

Biztos mindenkinek ismerős, ha a saját véleménye nagyon eltér a saját – adott esetben fél órával ezelőtti – véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. Nyilván néha nagyon nehéz nevetni ezeken a helyzeteken, de egy sötét nézőtéren simán lehet úgy csinálni, mintha ez nem rólunk szólna, hanem másokról.

A fergeteges előadás gyorsan magával ragadja az embert, az elragadtatottság állapotában viszont nehéz színlelni, így a röhögés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk. Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő, a megengedő humor nem fedi el, hogy ezek bizony mi vagyunk. Szóval ez valami felszabadító röhögés, amiből kevés van az életünkben, miközben minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére.

Most már értem, miért hoztál el…!” – ezzel fordult felém a párom a darab 10. perce után. Pedig nem is gondoltam hetekkel korábban, amikor már megvolt az időpont, hogy ennyire ülni fog az előadás minden mondata. Tűpontos ábrázolása a mindennapi harcainknak, játszmáinknak, tele iróniával, szarkazmussal, de mégsem bántó, hanem az emberit elfogadó módon, így nem is fáj magunkra ismerni. Ha nevetni lehet rajta, talán beszélgetni is el tudunk kezdeni, talán akkor a tüskék és sértettség helyett az egymás felé fordulás, a másik megértése is menni fog. Nem csak a párkapcsolatokban, de mindenféle emberi kapcsolatunkban. Hiszen ő is csak ugyanannak a lemeznek a másik oldalát játssza, és én is felteszem néha az ő B oldalát… Köszönjük a szemnyitogatást Janikovszky Évának és az előadást létrehozó szuper csapatnak!”

Azt szeretném, ha a Magyarországon és a külföldön élő magyarok újra felfedeznék a magyar népmeséket, a viseletek világát, és a külföldiek számára is megmutathatnám, hogy mennyire gazdag a kultúránk. Szeretném megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálom őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba. Folyamatosan kutatom, hogyan lehet a régi technikákat, motívum kincseket átemelni a jelenbe, miközben keverednek a mai világ legmodernebb technológiáival, úgy hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de én is hozzá tegyem a kézjegyemet.” (Németh Hajnal Aurora – Aurora FolkGlamour)

 

Helyszín: 1121 Budapest, Zugligeti út 64., Lóvasút Kulturális- és Rendezvényközpont

Jegyár: 2000 Ft

Jegyek kaphatók a lovasut.jegy.hu oldalon, a MOMkult jegypénztárában, valamint a koncert előtt a helyszínen.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2454404134646860/