*

Ki hogy udvarol az állatvilágban? – Szerelmes állatok napja a Budakeszi Vadasparkban

2020. február 15.
Budakeszi Vadaspark

Az állatok is lehetnek szerelmesek? Hogyan választanak párt maguknak, hogyan udvarolnak? Február 15-én, szombaton a Valentin-naphoz kapcsolódva a szerelem és a párválasztás lesz a fő téma a Budakeszi Vadasparkban a Szerelmes állatok napján.

A vad- és háziállatok más-más taktikát, fortélyt használnak a kiszemelt nőstény, vagy éppen hím elcsábítására. Egyes állatok viselkedésükkel, hangjukkal próbálnak hódítani. Bizonyos fajoknál a hímek, míg másoknál a nőstények választanak párt. Az evolúció fajspecifikus stratégiákat alakított ki azért, hogy minden állat a saját „erősségeinek” megfelelően találhassa meg párját.

 

A Szerelmes állatok napján a Budakeszi Vadaspark látogatói ismeretterjesztő előadást hallhatnak az állatfajok szerelmi szokásairól. Kiderül, mit jelent és mely fajra jellemző az úgynevezett barcogás, és hogy mely vadfajok élnek monogám és melyek poligám kapcsolatban. Akik szombaton felkeresik a Vadasparkot, több pikáns részletet is megtudhatnak a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatok párkeresési és szerelmi szokásairól, technikáiról.

 

A szakvezetésen kívül a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület játékos előadást tart a legkisebbnek az udvarlási szokásokról, továbbá állattréningek és kisragadozó látványetetés is várja az érdeklődőket.


Dam-17-02-23-Suranyi-DSC_1576-2Hobagoly-19-04-19-Suranyi-LIN_0880-2

Fotók: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

A Szerelmes állatok napja részletes programja:

 

10:00: Mosómedve látványetetés

 

10:00: A Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület foglalkoztatója

 

11:00: Ki hogy hódít az állatvilágban? – szakvezetés a hazai nagyvadfajok között

 

13:00: Ki hogy hódít az állatvilágban? – szakvezetés a hazai kisragadozók között

 

15:00: Kisragadozó etetés