Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Klímabarát esték - A városi fák jótékony hatása

2022. június 28. | 18:00
Hegyvidéki Kulturális Szalon

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és a Klímabarát Települések Szövetsége „Klímabarát esték” címmel programsorozatot szervez a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Az események célja, hogy a klímaváltozás és klímaadaptáció köréből tudományos igényű, de népszerűsítő jellegű előadásokkal nyújtson tartalmas és igényes kikapcsolódást a környezeti fenntarthatóság témájában érdeklődő és művelődni vágyó közönségnek.

Klimabarat_estek_hirdetes_Junius_28_135x196mm_page-0001_1

A VÁROSI FÁK JÓTÉKONY HATÁSA A KÖRNYEZETÜNKRE

A városlakó polgárok általában hasznosnak tartják a fák jelenlétét mind közterületeken, mind pedig saját vagy közös tulajdonlású keretjeikben. Ennek ellenére, ha a városi fák konkrét hasznai felől érdeklődünk, akkor néhány szempont említése után rendszerint elakad a felsorolás.

A június 16-ai Klímabarát est vendégelőadója a Hegyvidéki Kulturális Szalonban Dr. Csontos Péter botanikus, ökológus, aki az előadás keretében ezeket a szempontokat a teljesség igényével próbálja áttekinteni. Szóba kerül a fák szerepe az oxigéntermelésben, a szelek erejének mérséklésében, a hőségnapok hatásának tompításában, a zajcsökkentésben, a páratartalom növelésében és a légszennyezés szűrésében. Mindezek mellett rekreációs, esztétikai jelentőségükről sem feledkezhetünk meg, olyan szellemben, amihez Áprily Lajos versrészletét mottóul választhatjuk:

„A somfát fenn a bükkcserjés alatt

télen kivágták, csak a csonk maradt.

Aki fejszét fogott rá, bárki volt,

tavaszi aranyomtól megrabolt.”

Reményeink szerint a fák hasznosságával összefüggő ismeretek terjesztésével az előadás az érdeklődő hallgatóknak nem csupán tárgyi ismereteit bővíti majd, hanem ezen felül ahhoz is hozzájárul, hogy a lakókörnyezetükben felmerülő, fákkal kapcsolatos kérdésekben szakszerű ismereteik birtokában megalapozottan érvelhessenek a fák érdekében és védelmében.Előadó: Dr. Csontos Péter botanikus, ökológus

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon (1124, Budapest, Törpe utca 2.) Tamási Áron terem

Időpont: 2022. június 28. 18.00 óra

REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT INGYENES PROGRAM

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Regisztrálni a https://eugyintezes.hegyvidek.hu/ oldalon a regisztrációt/bejelentkezést követően, a Zöld Iroda menüpont alatt lehet.

www.zold.hegyvidek.hu; www.facebook.com/hegyvidek

www.klimabarat.hu; www.facebook.com/klimabarat