Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Zugligeti régiségek - a Budapest100 programsorozatban résztvevő séta - ingyenes

2021. szeptember 11, 12.
Találkozó: Zugligeti Szent Család Templom

Zugliget legrégebbi épületei - ingyenes, regisztrációhoz kötött séta: Egy 2 órás sétában 6 régi épületet nézünk meg, végigjárva a 12. kerület egy részét, ahol a város az erdővel találkozik.

A Zugligeti Szent Család Templomnál találkozunk és megismerjük a történetét és zeg-zugait.

Az Angolkisasszonyok által épített neoromán templom kertje adott menedéket 1989-ben több száz keletnémet családnak, akik Nyugat-Németországba szerettek volna kijutni és Magyarország elsőként megnyitotta a vasfüggönyt előttük.

A szomszédos épület az egykori Laszlovszky-major, ami Zugliget három előkelő vendéglőjének egyike volt. Az első budai lóvasút (az 58-as villamos elődje) a Lánchíd budai hídfőjétől a Laszlovszky vendéglőig hozta a mulatni vágyó közönséget. Ma a Máltai Szeretetszolgálat épülete.

A Lóvasút gazdag faoromzatos végállomása a következő látnivalónk, majd a Fácános vendéglővel ismerkedünk meg, melynek funkciója éles váltásokon ment keresztül: a Hegyvidék arisztokraták báljairól híres épület a II. világháború alatt Gestapo gyűjtőfogház lett, ma általános iskola.

Sétánkat a Városkútnál zárjuk, ami köveire nézve a legrégebbi építmény, a középkori Budaszentlőrinci Pálos kolostor köveiből épült.

A séta itt ér véget, az Istenhegyi út 21-es buszmegállójából tudtok visszajutni a Széll Kálmán térre.

További részletek és regisztráció a sétára ezen a linken.