Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
Társasházak felújítására állami támogatás

Társasházi pályázatok 2009

A Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat a 2009. évi költségvetésről szóló 5/2009. (II.24.) Bp. XII. ker. Hegyvidéki Ök. rendeletben biztosított összeg terhére pályázatot ír ki a XII. kerületi társasházak (épületek) felújításának támogatására az alábbi részterületekre.
 
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS TÁJÉKOZTATÓ 2009.
 
A Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat a 2009. évi költségvetésről szóló 5/2009. (II.24.) Bp. XII. ker. Hegyvidéki Ök. rendeletben biztosított összeg terhére pályázatot ír ki a XII. kerületi társasházak (épületek) felújításának támogatására az alábbi részterületekre:
 
- társasház felújítás, biztonságtechnikai fejlesztés, előkertek és kertek kialakítása, (a homlokzati felújítás külön feltételekkel),
- kerületi (helyi) értékvédelem
- graffiti eltávolítás és védelem.
 
Pályázatot a 4 - 49 lakással rendelkező társasházak nyújthatnak be, kivéve a kerületi értékvédelmi pályázatot (további részletek az V. pont alatt), valamint a graffiti eltávolítás és védelem céljára kiírt pályázatot. Egy társasház (épület) több részpályázatra is adhat be pályázati anyagot.
 
A pályázati keretösszeg:
 
Társasház felújítás, biztonságtechnikai fejlesztés, kertek kialakítása 50 millió forint
Graffiti eltávolítás és antigraffiti védelem: 10 millió forint
Összesen: 60 millió forint.
 
Kerületi (helyi) értékvédelem: 15 millió forint.
 
A társasházak (épületek) a tájékoztatóhoz csatolt “Jelentkezési adatlap” kitöltésével, a szükséges mellékletek csatolásával és ezeknek az Önkormányzat címére való visszajuttatásával jelenthetik be részvételi szándékukat. A pályázati feltételeket a jelen tájékoztató részletesen ismerteti.
 
A 2009. évben az alábbi társasházi feladatokra lehet pályázatot benyújtani:
 
 
I. Társasházi felújítási támogatás:
 
- homlokzati felújítás (a zárt, előkert nélküli utcai homlokzatot kötelező 3 m magasságig antigraffitizéssel ellátni),*
- tető, tetőszerkezet héjalás, bádogozás, kémények teljes felújítása,*
- gyűjtőkémények felújítása a használati mód függvényében (bélelés, vagy elszívó ventilátor felszerelése),
- lépcsőház felújítás, lépcsők baleset-mentesítése,
- födémek, függőfolyosók, folyosó korlátok, erkélyek szerkezeti felújítása,*
- alap megerősítés, (amennyiben arra hatósági kötelezés, illetve szakértői javaslat van),
- kazánház korszerűsítés, különös tekintettel a megújuló energiaforrások kiaknázására
- felvonók részleges, vagy teljes felújítása,*
- lakóépületek akadály-mentesítése*,
- előkertek, kertek kialakítása, kerítés építés.
A *-gal jelölt munkák esetenként építési engedély kötelesek. Amennyiben *-gal jelölt munkák valamelyikére kíván a társasház pályázatot benyújtani, kérjék ki az Építésigazgatási Iroda előzetes véleményét. Ha a tervezett munka építési engedély köteles, akkor a pályázathoz csatolni kell a közös képviselő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a munkák megkezdése előtt a szükséges engedélyeket beszerzi, és az elszámolás benyújtásához a használatbavételi engedélyt csatolja.
Egyedi szabályok homlokzati felújítások esetén:
Ha a társasházi közösség a homlokzat felújításáról rendelkezik, azaz a homlokzati nyílászárókat felújítja, vagy cseréli, és vállalja a homlokzati burkolat felújítását, különös tekintettel az utólagos hőszigetelésre, lehetőség van arra, hogy az elszámolási határidőt 2011. május 31-ig meghosszabbítsa.
Ha a társasházi közösség élni kíván ezzel a lehetőséggel, akkor a tervezett költségeket két évre bontva kell megadni, és a pályázati összeg felső határa évenként számítódik.(A pályázat támogatása esetén a 2010. évi költségekre is most lehet pályázni)
 
A támogatás mértéke:
 
4-8 lakásig 55.000.-Ft/lakás
9-12 lakásig 50.000.-Ft/lakás
13-20 lakásig 45.000.-Ft/lakás
20 lakás fölött max. 49. lakásig 40.000.-Ft/lakás
 
A támogatás összege nem haladhatja meg társasházanként ebben a pályázati formában a felújítás összköltségének 30 %-át és nem lehet több1,5 millió forintnál. Amennyiben a társasház homlokzat felújításra nyújt be pályázatot, az adható évenkénti támogatás összege 20%-kal növelhető.
 
Társasházak biztonságtechnikai (védelmi) célú fejlesztései (távnyitó, biztonsági világítás, kaputelefon)
 
A támogatás mértéke (maximum):
 
4-8 lakásig 25.000.-Ft/lakás
9-12 lakásig 20.000.-Ft/lakás
13-20 lakásig 15.000.-Ft/lakás
20 lakástól – 49 lakásig 10.000.-Ft/lakás
 
A támogatás mértéke a kivitelezés összköltségének 50 %-át, illetve társasházanként a 250.000.-Ft-ot nem haladhatja meg.
 
 
II. Graffiti eltávolítás és antigraffiti védelem kialakítása
 
Az épületek homlokzatán lévő graffitik rontják az utcaképet, létük elhanyagolttá teszi a homlokzatokat. A falfirkák eltávolítására, valamint az antigraffiti bevonat készítésére külön pályázati csomagot ír ki a kerületi önkormányzat. A részvétel feltétele az, hogy fényképpel dokumentáltan rögzíteni kell az eltávolítás előtti állapotot, és vállalni kell, hogy az eltávolítás után legalább 3 méter magasságig védőbevonatot alakítanak ki. A társasháznak vállalnia kell azt, hogy az elkövetkező két évben a védett homlokzatról a falfirkákat 168 órán belül eltávolítják. (Antigraffiti védelem esetén ez csak lemosást jelent.)
Adható támogatás: a teljes költség 50 %-a, legfeljebb 800.000.-Ft.
Ha a társasház az I. pont szerinti homlokzati felújításra nyújt be pályázatot, akkor a graffiti eltávolítás és antigraffiti védelem kialakítása iránt külön pályázat nem nyújtható be.
E támogatásra folyamatosan lehet pályázni a rendelkezésre álló keretösszeg kimerüléséig, legfeljebb azonban 2009. november 30-ig.
 
 
III. Kerületi értékvédelem
 
A Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületi jelentőséggel bíró építészeti értékeinek védelmére, ezért jelentősen kibővítette a pályázók körét és a pályázati keretösszeg felhasználásának lehetőségét.
A kerületi értékvédelmi pályázat benyújtásának nem feltétele a társasházi forma, tehát azok az épületek is pályázhatnak, ahol a lakások száma 1-4 között van.
Az értékvédelmi pályázati részvétel nem zárja ki az egyéb társasházi pályázatra való jelentkezést.
 
 
III. 1. Az építészeti értékek védelmének vissza nem térítendő támogatása
 
A támogatás célja olyan felújítások támogatása, amelyek az épületnek/építménynek egészét, illetve olyan részeit, tartozékait, díszítéseit, értékeit újítják fel, állítják vissza, amelyek az épület egyedi arculatát határozzák meg.
A vissza nem térítendő támogatásra elsősorban a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak a helyi (kerületi) jelentőségű építészeti értékek védelméről szóló rendeletei hatálya alá eső építmények tulajdonosai pályázhatnak. A rendeletek hatálya alá eső épületek jegyzéke az ügyfélszolgálaton, valamint a www.hegyvidék.eu honlapon megtekinthető.
A fent hivatkozott helyi rendeletek hatálya alá nem eső épületek csak épületrészek felújítására pályázhatnak.
 
A támogatás mértéke (maximum):
Egy pályázónak az adott évben értékvédett épület esetén 2009. évben maximum 5 millió forint, egyéb épület esetén legfeljebb 500.000.-Ft adható, mely nem haladhatja meg az teljes kivitelezési költség 50 %-át.
 
 
IV. Általános részvételi feltételek:
 
IV. 1. A pályázaton való részvétel feltételei:
 
A pályázaton csak azok a társasházak (épületek) vehetnek részt:
 
  • melyek a munkák ellenőrzéséhez szakirányú végzettséggel rendelkező műszaki ellenőrt alkalmaznak, akik a műszaki ellenőri névjegyzékben szerepelnek, és azt dokumentálni tudják, (kivéve közmű, vagy FŐKÉTÜSZ átvétel esetén),
  • melyek a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzattal perben nem állnak, felé tartozásuk nincs,
  • valamint a társasház közgyűlése - értékvédelmi pályázat esetében a tulajdonostársak nevében eljáró személy- nyilatkozik arról, hogy nem helyeztek ki és a támogatás ideje alatt nem helyeznek ki óriásplakátot (a nyilatkozatot a pályázati anyaghoz csatolni kell.),
  • melyek rendelkeznek kéményseprői nyilatkozattal arról, hogy az esedékes kéményseprői ellenőrzés a társasházi lakások legalább 85 %-ában megtörtént, és életveszélyes hiba nincs, a közös tulajdonú kémények állapota megfelel (ha nem felel meg, akkor a társasház a kémény felújítására (is) pályázatot nyújthat be),
  • melyek -antigraffiti védelmhez benyújtott pályázat esetén közgyűlési határozatban vállalják, , hogy a graffiti eltávolítása és az antigraffiti védelem kialakítása után két évig az újabb falfirkákat 168 órán belül eltávolítják
 
 
IV. 2. Pályázati dokumentáció tartalma és összeállításának sorrendje
 
· kitöltött jelentkezési adatlap (a pályázat típusának megfelelően),
· társasház esetében az alapító okiratának másolata,
· társasház esetében a 2009. évi közgyűlési határozat, vagy a tulajdonostársak nyilatkozata, mely rögzíti a pályázati feltételek elfogadását, és azt, hogy ki a közös képviselő vagy az Intéző Bizottság elnöke,
· több, önálló épületből álló társasház esetén egy önálló épület is pályázhat, ebben az esetben a közös képviselőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a pályázó önálló épület gazdálkodását önállóan folytatja,
· amennyiben nem társasház pályázik (kerületi értékvédelmi pályázatnál) a tulajdonosok egyetemleges nyilatkozata a pályázati feltételek elfogadásáról, valamint arról, hogy ki tehet írásbeli nyilatkozatot a tulajdonostársak nevében,
· pénzintézettől származó, 30 napnál nem régebbi számlakivonat arról, hogy a megpályázott munkákhoz szükséges saját fedezet – társasház felújítás címen - elkülönített számlán, vagy a társasház nevére szóló államkötvény, nyíltvégű befektetési alapnál elhelyezett összeg formájában rendelkezésre áll (üzemeltetési számláról és üzemeltetési számlán elkülönített összegről szóló igazolást nem fogadunk el),
· közgyűlési határozat (a tulajdonostársak nevében eljáró személy nyilatkozata) az elvégzendő munkák ajánlatának elfogadásáról, és az esetlegesen szükséges célbefizetések vállalásáról (az elfogadott ajánlatot a pályázathoz csatolni kell),
· a közös képviselő, vagy az Intéző Bizottság elnöke (a tulajdonostársak nevében eljáró személy) nyilatkozata arról, hogy a felújítási munkát a társasházi közösség, vagy tulajdonosok legkésőbb 2010. május 31-ig, értékvédelmi pályázat esetén 2010. augusztus 31-ig befejezik és elszámolják (kivéve, ha két évre szóló támogatást kérnek, akkor az elszámolási határidő 2011. május 31.),
· ahol szükséges, az illetékes hatóság által kiadott jogerős építési engedély, illetve szakhatósági engedély, vagy a hatóság nyilatkozata arról, hogy az engedélykérelem benyújtása a pályázat benyújtása előtt megtörtént. Ennek hiányában a közös képviselő nyilatkozata arról, hogy a munkák megkezdéséig a szükséges engedélyeket beszerzi, és tudomásul veszi azt, hogy a pályázati támogatás folyósításának feltétele a használatbavételi engedély beszerzése. Ezen szabály az értékvédelmi pályázatra nem vonatkozik (bizonytalanság esetén célszerű az Önkormányzat Építésigazgatási Irodáját felkeresni),
· azoknál a munkáknál ahol hatósági vagy szolgáltatói átvétellel fejeződik be a munka (gáz, víz, villany, kémény) ott a hatóság, vagy a szolgáltató igazolja a szakmai kivitelezést, így ezekben az esetekben nem szükséges a műszaki ellenőr foglalkoztatása. Minden egyéb esetben a műszaki ellenőr alkalmazása szükséges, valamint a pályázati anyaghoz csatolni kell a Közigazgatási Hivatal, Mérnöki Kamara illetve Építész Kamara Műszaki Ellenőrök Névjegyzéke alapján a műszaki ellenőr nevére kiállított határozat másolatát,
· a FŐKETÜSZ igazolása arról, hogy a társasház kéményei az érvényes előírások szerint nem életveszélyesek, a közös kéményrészek állapota megfelelő, valamint a soros kéményseprői ellenőrzés során a társasház összes lakásának 85%-ban az ellenőrzést elvégezték,
· a pályázati anyagban előírt egyéb nyilatkozat.
Megjegyzés: ha a társasház a Fővárosi Önkormányzat által kiírt pályázaton is részt kíván venni, akkor a pályázat tartalma a fővárosi pályázati feltételeknek is meg kell hogy feleljen.
 
 
IV. 3. Általános tudnivalók:
 
A Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat (mint Támogató) és a támogatást elnyert társasház, épület (mint Támogatott) között létrejövő Támogatási szerződés megkötése a pályázati támogatás felvételének alapfeltétele.
A pályázaton elnyert támogatás összege nem növelhető. Amennyiben a kivitelezésnél a költségek meghaladják az előirányzatot, a többletköltséget a társasház viseli, illetve a tulajdonosok célbefizetés vagy hitel formájában vállalják befizetni.
Amennyiben a kivitelezési költség kevesebb, mint az előirányzott, az Önkormányzat támogatása arányosan csökken.
 
Az elnyert támogatási összeg járulékos költségekre, - pld. ellenőrzési díj, kéményseprő szakvéleménye, szerelési nyilatkozat, stb.- nem használható fel.
 
Amennyiben a pályázat beadása után a közös képviseletben, vagy a műszaki ellenőr személyében változás történik, az erről szóló közgyűlési határozatot (a tulajdonosok nyilatkozatát) az elszámoláskor mellékelni kell.
 
Az elnyert támogatási összeg csak a pályázatban megjelölt munkákra fordítható, a műszaki tartalom módosítására nincs lehetőség. Ha a pályázati kiírás szerint rész-számla benyújtására van lehetőség, és ezzel a társasház élt, a pályázati cél nem teljesülése esetén a kifizetett összeget a mindenkori jegybanki alapkamattal növelt értéken a társasház köteles az Önkormányzatnak visszafizetni.
 
Azon társasházak számára, akik rész-számlát nem nyújtottak be, és az elszámolási határidőig nem számolnak el az elnyert támogatással, az elnyert összeg nem kerül kifizetésre.
 
Az elszámolási határidő módosításra nincs lehetőség.
 
 
IV. 4. A pályázatok benyújtása, elbírálása
 
A pályázatokon a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Ügyfélszolgálatán (Budapest, XII. kerület Böszörményi u. 23-25.) beszerezhető vagy a www.hegyvidek.eu honlapról letölthető Pályázati Felhívás és Tájékoztató 2009. alapján lehet részt venni.
 
A pályázatokat a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Ügyfélszolgálatán (Budapest, XII. kerület Böszörményi u. 23-25.) kell benyújtani.
 
A beadás határideje: 2009. május 22. (péntek) 13 óra.
 
A graffiti elleni védelemre benyújtott pályázatok esetén: a beadás folyamatos 2009. november 30-ig.
 
A pályázatok csak az igényelt támogatásra vonatkozó, hibátlanul kitöltött adatlapok és az összes melléklet tartalmilag és alakilag teljes, határidőben történő, egyidejű benyújtása mellett tekinthetők érvényesnek. A mellékletek utólagos pótlására nincs lehetőség. A hibásan kitöltött adatlapokat tartalmazó, valamint hiányos pályázatok nem kerülnek a Bíráló Bizottságok elé.
 
A pályázatokat az erre a célra létrehozott Bíráló Bizottságok értékelik.
A társasház felújítás, biztonságtechnikai fejlesztés, előkertek kialakításával és graffiti eltávolítással és védelemmel kapcsolatos pályázatoknál az elbírálás szempontjai körében a Bíráló Bizottság figyelembe veszi:
 
- a városképi szempontok érvényesülését,
- a pályázatok megalapozottságát és szükségszerűségét,
- a felújítás mértékét (pld. legalább egy főszerkezetre terjed ki),
- a felújítás kötelezés (Gázművek, FŐKETÜSZ, Önkormányzat) miatt szükséges.
- az energia felhasználás hatékonyság növelését
 
A kerületi (helyi) értékvédelem pályázatnál az elbírálás szempontjai körében a Bíráló Bizottság figyelembe veszi:
- védett érték egyediségét,
- elpusztult értékek helyreállítását,
- városkép szempontok érvényesülését,
- a felújítás mértékét,
- a védett érték állapotát.
 
Továbbá előnyben részesülnek azok a társasházak, épületek amelyek:
- bekapcsolódtak a szelektív hulladékgyűjtési programba,
- homlokzati felújítási munkákra nyújtanak be pályázatot,
- vállalják, hogy a síkosság-mentesítéshez környezetkímélő anyagot használnak.
 
A pályázatok elbírálásának eredménye megtekinthető a társasház felújítás, biztonságtechnikai fejlesztés, és az értékvédelmi pályázat esetében 2009. június 8-tól a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Ügyfélszolgálatán (Budapest, XII. Böszörményi u. 23-25.), a www.hegyvidek.eu honlapon, és az ezt követően megjelenő Hegyvidék c. újságban. A pályázatok eredményéről telefonon nem áll módunkban tájékoztatást adni.
A graffiti elleni védelemre 2009. november 30-ig folyamatosan beadható pályázatok elbírálásának határideje: a pályázatok benyújtását követő hónap 10. munkanapja. A pályázatok eredménye a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán és a www.hegyvidek.eu honlapon tekinthetők meg.
 
A pályázatok eredményeként a „Támogatási szerződés”-t, és az „Elszámolási adatlap”-ot az eredményhirdetést követő 30 napon belül küldi meg az Önkormányzat.
 
 
IV. 5. Egyéb feltételek:
 
A támogatást kizárólag pályázat útján lehet igénybe venni, olyan munkákra, melyeket a pályázat elbírálása előtt nem kezdtek meg, kivéve graffiti védelem esetén, ha a korábbi években megkezdett ütemekre bontott munkák folytatásáról, illetve befejezéséről van szó.
 
A pályázatok érvényessége nem jelenti a támogatás elnyerését.
A Bíráló Bizottság fenntartja azt a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítsa, illetve az adható támogatás összegét csökkentse.
IV. 6. A felújítások műszaki és pénzügyi lebonyolítása:
 
- A pályázaton elnyert támogatás egy vagy két részletben utalható át a társasház felújítási számlájára. A pályázat nyerteseinek a műszaki ellenőr és a közös képviselő ellenjegyzésével ellátott dokumentumokat (számlák, teljesítési igazolások, szakhatósági engedélyek) a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájának címezve kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán keresztül.
 
- Az értékvédelmi pályázattal kapcsolatos elszámolási dokumentációt a Főépítészi és Környezetvédelmi Irodának címezve kell az ügyfélszolgálatra benyújtani. Értékvédelmi pályázaton elnyert támogatási összeg esetében az elkészült munka kifizetésének feltétele, hogy az építési engedélyezési terveket készítő É1-es jogosultsággal rendelkező építész nyilatkozzon arról, hogy az épület felújítása a jogerős építési engedélyezési terveknek megfelelően, első osztályú minőségben valósult meg.
 
- Részteljesítési számla csak akkor nyújtható be, ha az önkormányzati támogatás összege meghaladja az 500.000.- Ft-ot.
 
- Részteljesítés igazolása a felújítási munka 80%-os, védett épületeknél 75 %-os készültségénél lehetséges. A rész-támogatás összege a készültséggel arányosan kerül átutalásra. A két évre szóló támogatás esetén az elszámolás alapja az évenkénti megítélt támogatás, de az első éves számla rész-teljesítésnek tekintendő.
 
- A végteljesítés elszámolása az eredmény értesítés mellékleteként kiküldésre kerülő elszámolási tájékoztató szerint történik.
 
- A Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Költségvetési Irodája a Városüzemeltetési Iroda, illetve az értékvédelmi pályázat esetében a Főépítészi és Környezetvédelmi Iroda által igazolt teljesítést követően – 60 napon belül - átutalja a társasház által megjelölt bankszámlára a támogatás összegét.
 
- A támogatás készpénzben nem fizethető ki.
 
- A támogatás utófinanszírozású, erre a kivitelezővel történő szerződéskötéskor figyelemmel kell lenni.
 
A pályázatok benyújtásához, a kivitelezés során felmerülő problémák megoldásához, illetve az elszámolás zavartalanabbá tétele céljából a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodája, illetve Főépítészi és Környezetvédelmi Irodája konzultációs lehetőséget biztosít.
 
A konzultáció időpontja: Minden szerdán 10-12 óra között.
Kapcsolattartó:
Társasházi pályázatok esetén: Szmolenszky Éva, Telefon: 909-15-25
1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43-45.
Kerületi értékvédelmi pályázat: Szij Zoltán, tel.:224-59-60,
1126 Budapest, Böszörményi út 23-25. III. em. 307.
 
Pokorni Zoltán
polgármester
 
 
 




«
»