*

Zöld Hegyvidék

Energia

Középületek energiahatékonysága

A Together projekt keretében 9 középületében (irodaházak, óvodák, uszoda, kulturális központ) szereltek fel okos mérőeszközöket, amelyek segítségével folyamatosan monitorozni tudjuk az energiafogyasztást. A beérkező adatokat elemezve minden épületben az érintettekkel közösen dolgozunk ki akcióterveket a fogyasztás csökkentésére. A program szerves részét képezi több szemléletformálást segítő kezdeményezés és eszköz kidolgozása, mint például a legkisebbeknek szánt foglalkoztató füzet. A szakirodalom alapján szemléletformálással 10%-os megtakarítást lehet elérni, és ez az összeg további energiahatékonysági tevékenységekre forgatható vissza. A TOGETHER azonban nem csak hazánkban próbálja meg csökkenteni az energiafogyasztást, hisz az Interreg Central Europe program keretében megvalósuló projektben a Hegyvidéki Önkormányzat 7 Közép-Európai partnerrel dolgozik együtt az energia hatékony középületekért.


További információk:
onkormanyzat/eu-palyazatok/together
interreg-central.eu/Content.Node/TOGETHER

A TOGETHER projekt legfrissebb hírleve már elérhető.

SPÓROLÁSI TIPPEK ÉS TRÜKKÖK

Hasznos energia-megtakarítási tippekért kattintson IDE.

FENNTARTHATÓ ENERGIA ÉS KLÍMA AKCIÓTERV (SECAP)

Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2016-ban csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége (Covenant of Mayors for Climate & Energy) nemzetközi szervezethez. A Szövetséghez csatlakozó valamennyi településnek – egységes tartalmi útmutató alapján – Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet (SECAP) kell készítenie, melyben többek között a települési energiamérleget, a CO2 kibocsátási-leltárt és CO2 kibocsátás-csökkentési vállalásaikat, valamint klímaadaptációs intézkedéseiket rögzítik.
A Hegyvidék energiagazdálkodása, az eddig elért és tervezett fejlesztések eredményei megalapozzák a készülő SECAP közérdekűségét. Budapest XII. kerület környezetvédelmi programja, klímastratégiája és ITS dokumentuma egyaránt hangsúlyozza a fenntartható energiagazdálkodás kerületi megvalósításának jelentőségét, illetve a Hegyvidék épületenergetikai, környezetbarát közlekedési és zöldterület fejlesztési törekvéseit. A SECAP stratégiai keretrendszert képezhet az Önkormányzat közlekedési elektrifikációjával, smart city fejlesztésekkel kapcsolatos törekvéseiknek is.
A kerület az éghajlati sérülékenység és alkalmazkodás szempontjából is kihívásokkal áll szemben. A Hegyvidék természetvédelmi oltalom alatt álló erdős területeit, nagyobb zöldfelületű közparkjait (pl. Városmajor, Gesztenyés kert, Csörsz park), valamint a forrásokat (pl. Béla király kút, Városkút, Ágnes forrás, Disznófő forrás, Darázs forrás, stb. az éghajlatváltozás ökológiai és vízjárási hatásai kedvezőtlenül érinthetik. Valószínűsíthető, hogy a városi hőszigethatással, hőhullámokkal szembeni sérülékenység számottevő éghajlati kockázatot jelent a Krisztinavárosban, illetve Németvölgy keleti térségében. A hegyvidéki SECAP egyúttal lehetőséget teremt a hegyvidéki polgárok energia- és klímatudatos szemléletének kialakítására, illetve a helyi érdekcsoportok „korai” bevonására. Különösen fontos a közoktatási és művelődési intézmények „mozgósítása”, melyre jó alapokat teremtenek a Hegyvidéki Önkormányzat hazai és nemzetközi projektjei.

Egyéb megújulók

Mom kulturális központ - szennyvízhő hasznosító rendszer

A XII. kerületi MoM Kulturális Központ felújítása során valósult meg Magyarország első kommunális szennyvíz hőforrású hűtési-fűtési rendszere. A rendszer 0,8 - 1,1 MW hűtési és fűtési teljesítménnyel működik 2011 áprilisa óta.
A szennyvízhő valójában nem egy elsődleges energiaforrás, hanem annak az energiának a visszanyerése, amit egyszer már megtermeltünk. A szennyvíz hőjének hasznosítása valójában nem termelés, csak visszanyerés.

Napelemek

A Hegyvidéki Önkormányzat a Polgármesteri Hivatal és négy oktatási-nevelési intézmény területén telepített napelemes rendszereket, melyeknek összteljesítménye 167,8 kW. A költségek optimalizálása mellett a napelemek működésével évente több, mint 20 t szén-dioxid kibocsátás előzhető meg.

lóvasút - földhőszonda

A Hegyvidéki Önkormányzat régóta tervezte az egykori – 1885-ben épült – lóvasút-végállomás újjáépítését. A fejlesztés célja az volt, hogy a romos állapotban lévő, veszélyeztetett műemléki érték megóvása mellett az épület új funkciókat is kapjon, illetve az épület fűtése és hűtése korszerű földhőszondás technológiával, energiahatékony módon kerüljön kialakításra.