*

Zöld Hegyvidék

Hulladék

Zöldhulladék begyűjtés

A hegyvidéki háztartásokban, kertekben nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik. Legjobb, ha ezeket helyben kezeljük és hasznosítjuk újra (komposztáljuk), azonban ha ez nem vagy csak nehezen megoldható, próbáljuk szelektíven gyűjteni. A szervezett zöldhulladék-elszállítás a kerületben a fővárosi közszolgáltatás keretein belül valósul meg. Az erre rendszeresített, emblémával ellátott zsákokban, közterületre kihelyezett zöldhulladékot a közszolgáltató hetente egy alkalommal elszállítja.
További információkért kattintson ide.

Kerület-takarítás

A több éve ismétlődő helyi kezdeményezésű, illetve az országos TeSzedd! akció keretében a kerület kijelölt pontjaira helyezünk ki konténereket egy-egy napra, ezeken a helyszíneken az akcióhoz csatlakozók csoportokra osztva tisztítják meg az erdő- és zöldterületeket a kommunális hulladéktól. A szemétszedéshez szükséges kesztyűket, műanyag zsákokat az Önkormányzat biztosítja.

veszélyeshulladék- és papírgyűjtés

Évente egy vagy két alkalommal (tavasz és ősz), előre meghirdetett helyszínen és időpontban szervezi meg a Hegyvidéki Önkormányzat. A kiállásos gyűjtés alkalmával a papír- és elektronikai hulladékok, valamint veszélyes hulladékok (festék, vegyszer, fáradt olaj, használt autó- és egyéb akkumulátorok stb.) ingyenesen leadhatók a gyűjtőpontokon.

Szelektív hulladékgyűjtés

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést kerületünkben már 2011-ben bevezette az önkormányzat, melyben intézményeink mellett 2013 végére már közel ötszáz társasház, lakóközösség is részt vett. A jogszabályi környezet megváltozása miatt azonban ez a begyűjtési mód is a közszolgáltatás részévé vált, így ezt a feladatot a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) vette át.

A családi- és társasházakhoz telepített 120 és 240 literes gyűjtőedények papír, illetve PET-palack és fém italos dobozok gyűjtésére alkalmasak. A kék fedelű kukákba újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) helyezhetők el. A sárga fedelű tartályok az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére alkalmasak. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok).

Az említett begyűjtési rendszer az üveghulladék gyűjtésére – annak balesetveszélyessége és zajhatásai miatt – nem terjed ki, az üvegek gyűjtése a közterületen elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigeteken és a hulladékudvarokban történik. A szigetek helyszínei itt megtalálhatóak.

További hasznos tippek.

Illegális hulladéklerakás

Illegális hulladékkal kacsolatos ügyintézés az alábbi linkre kattintva lehetséges: