*

Zöld Hegyvidék

Szemléletformálás

Urban green belts (UGB) zárókonferencia

Mit tehetünk azért, hogy Közép-Európa városai zöldebbek és élhetőbbek legyenek?
Ez volt a három évig tartó, az EU Interreg Central Eurpe Program által finanszírozott, „Urban Green Belts” (UGB) nevű projekt fő kérdése.
A projekt megvalósítása során rengeteg tapasztalatot szereztünk, miközben a fenti kérdésre kerestük a választ. A hét országból érkezett partnerek ezen tapasztalatok közül a legérdekesebbeket vitatták meg a budapesti Barabás Villában rendezett záró piknik-konferencián. További információ.

Komposztálási program

Az önkormányzat 2008 óta, évente 150 - 200 db komposztáló eszközt oszt ki a kerületi ingatlantulajdonosok és önkormányzati intézmények részére. Az akcióhoz ismeretterjesztő előadás kapcsolódik. Célunk, hogy a háztartási hulladék mennyiségét csökkentsük, illetve a zöldhulladék helyben kerüljön hasznosításra. További információ.

Pillekő

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája minden kerületi óvodában útjára indította a Pillekő-programot. A „Pillekő” egy PET palackokat újrahasznosító technikával előállított építőanyag, alapját a PET palackok képezik, bevonata ásványi kőzet. A Pilleköveket gyermekek készítik, felnőttek segítségével. A program a pillepalackok begyűjtésével kezdődik, majd az előzetesen megtervezett formák kialakítását követően a színezés, lakkozás után a Pilleköveket a készítők, a gyermekek használatba vehetik. A kész alkotások a közösségi terek díszítő és funkcionális elemei lesznek. A program célja a szemléletváltás elősegítése az újrahasznosításhoz kapcsolódó közösségi tevékenység által.

Hümér

Elkészült a Hegyvidéki Zöld Iroda és a Budai Rajziskola együttműködésében az az ovisoknak szánt foglalkoztató füzet, amely segít a legkisebbeket is bevezetni az energiahatékonyság rejtelmeibe. A kiadványt mind a 3 projektben résztvevő kerületi óvoda számára eljuttatjuk, valamint nemzetközi partnereink már dolgoznak a fordításon, így Hümér kalandjai összesen 8 nyelven lesznek elérhetőek.

Élményösvény óvodásoknak

A Zöld Iroda megbízásából az Európalánta Egyesület foglalkozásokat tartott a kerület összes óvodájából érkező gyerekcsoport számára. Az Egyesület mesés-bábos módszerrel ismertette meg a Hegyvidék védett természeti értékeit a kis-svábhegyi élményösvényen. Az élményösvény-bejárás előtt, illetve után az élményösvény-vezetésen részt vevő gyermekcsoportok részére „Öko-kalandok” játszóházat szerveztek.

Környezetbarát közlekedésfejlesztés

kerékpártámasz

A kerületi Zöld Iroda megkérdezte a hegyvidéki lakosokat, hogy szerintük hol lenne szükség új kerékpártámaszok telepítésére a kerületben. A beérkezett javaslatok alapján az Iroda folyamatosan vizsgálja a lehetséges helyszíneket és végezteti el a telepítést.

E-kukásautó

Önkormányzatunk együttműködési megállapodást kötött az FKF Zrt-vel, azért, hogy Magyarországon az elsők között álljon munkába elektromos kukásautó, így csökkentve a hulladékgazdálkodás káros anyag kibocsátását és zajterhelését.

E-töltők telepítése

Jelenleg a kerületben 4 helyszínen van lehetőség elektromos autó töltésre, de a kormányzati törekvésekkel összhangban önkormányzatunk is kezdeményezte újabb töltők telepítését, így a megújult Normafa-park parkolójában 10 db töltő áll majd rendelkezésre.