*

Zöld Hegyvidék

Zöldfelület

Városi zöldövezetek

ZÖLDFELÜLET GONDNOKSÁG PROGRAM

Imádsz kertészkedni, de nincs hely a lakásodban?
Jó lenne, ha ismernéd a szomszédjaidat?
Csatlakozz Zöldfelületi Gondnoksági Programunkhoz!


A Hegyvidéki Zöld Iroda programjában kiválaszthatjátok a közterületeken lévő zöldfelületek közül azokat, amelyeket szívesen gondoznátok. Közösséget építhettek vagy csatlakozhattok egy csapathoz, hogy aztán jó hangulatban kertészkedjetek együtt, mindannyiunk örömére. A Zöld Iroda segít a területek előkészítésében, beültetésében, gondozásában. Az iroda gondoskodik arról is, hogy a gondozásba vett zöldfelületeken, a szorgalmas kertészek nevét tábla hirdesse.

zold


A gondozásba vehető zöldfelületek térképe


Megjelent a Városi Zöldövezetek Projekt Legújabb hírlevele!

Önkormányzatunk városi zöldfelületekkel foglalkozó projektjének ötödik hírlevelében megtudhatják, hogy az elmúlt fél évben mi történt a projekt partnerekkel és hogy hogy állnak a teszt tevékenységek. Kiderül mi volt a periódus legjobb története, és hogy miről beszélgettek a Nova Goricában megrendezett partnertalálkozón. Jó olvasást kívánunk!
A hírlevél letölthető itt.


Az Urban Green Belts (UGB), Városi zöldövezetek projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Közép-európai Transznacionális Együttműködési program (Interreg Central Europe 2014-2020 Program) keretében valósul meg.

A projekt célja olyan innovatív módszerek és eszközök kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a fenntartható, partnerségen alapuló városi zöldfelület-gazdálkodási rendszerek kialakítását.

A projektben hét közép-európai ország (Ausztria, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország) – Magyarországról Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata mellett a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) – vesz részt.

Nevtelen

További információk:
onkormanyzat/eu-palyazatok/urban-green-belts
interreg-central.eu

ébredj egy szebb kerületre!

Nagy sikerrel zárult a Hegyvidéki Zöld Iroda és a Hosszúlépés.Járunk? közös programja, amelynek keretében minden érdeklődő megismerkedhetett a hegyvidék növény- és állatvilágával, és a Zöldfelület Örökbefogadási Programunkkal is. Nagyon reméljük, hogy mindenki jól érezte magát!

Faültetési Program

A közterületi fasorok és egyéb közterületi facsoportok megújítása és fejlesztése a Hegyvidéken, az alábbi szempontok szerint:
  • Város- és klímatűrés
  • Hosszú távú fenntarthatóság
  • Őshonos fafajok előtérbe helyezése
  • Városképileg elfogadott, egységes megjelenés
A fasorok megújítása során figyelembe kell venni a kerületi fakataszteri felmérés eredményeit, illetve az egyedi esetekben szükségessé vált FAKOPP 3D vizsgálat eredményeit. A „FAKOPP 3D” egy favizsgáló műszer, melynek működési elve a hang belső terjedési sebességének mérésén alapszik. A műszerhez kapcsolódó szoftver megjeleníti a vizsgált keresztmetszetben jellemző sebesség eloszlási ábrát, a különböző magasságokban végzett mérésekből a törzs belső szerkezetét háromdimenziós modell jeleníti meg. A Hegyvidéki Önkormányzat 2017 tavasza óta használja ezt az eszközt az érintett faállomány „feltérképezésére”.

Fakataszter

A felmérés 2012 áprilisában kezdődött meg és 2017 elején fejeződött be, ennek során előre meghatározott körzetenként kerül sor a közterületi faállomány felmérésére. A mintegy 9000 db faegyedet érintő felmérés során minden egyes – kerületi kezelésben lévő – közterületi fáról adatlap készült (pontos helyszínleírás, a fa becsült kora, egészségi állapota, lomb- és törzsátmérője, pótlási/eszmei érték stb.) A fakataszteri rendszer segítséget nyújt a saját faállomány hatékony kezelésében. A fakataszteri felmérés eredményei alapján több száz kerületi fa van olyan állapotban, ami további vizsgálatokat tesz szükségessé annak eldöntésére, hogy a beteg fa élet- és vagyonbiztonsági okokból kivágandó-e, illetve annak pótlására van-e szükség.

Zöldtetők, zöldfalak

A Kerületi Építési Szabályzat 2009 óta tartalmaz zöldtetők kialakítására vonatkozó előírásokat.

Az zöldtetők, zöldfalak nem csak dekoratívak és látványosak, hanem számos pozitív hatásuk van. A legelőnyösebb tulajdonságuk, hogy sokféle felületen megvalósíthatók városi környezetben, előbbi főként lapos tetőkön, míg utóbbi pl. épülethomlokzatokon, tűzfalakon, térelválasztó falakon is. A fotoszintézis által széndioxidból oxigént állítanak elő, amivel tisztítják a levegőt. Jelentős porfogó tulajdonsággal rendelkeznek így a városi por egy részét is képesek felvenni. A levegőtisztítás mellett a tetőkön és falakon megjelenő növényzet hőszigetelő és zajszigetelő hatású. A zöldfelület növelés egyik alternatív megoldása lehet.

2017 áprilisa óta Önkormányzatunkkal együttműködik a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos szövetsége, mivel „Budapest tüdejének” nevezett kerületként fontos számunkra a már meglévő zöldfelületünk megóvása és azok növelése ilyen alternatív megoldásokkal is. A Polgármesteri Hivatal épületének földszinti tárgyalója tetején extenzív zöldtetőt alakítottunk ki.

Virágosítás

Utcai virágosítás (klímatűrő fajok)

A korábbi helyszíneken (Böszörményi út, Jagelló út) klímatűrő növényfajok kerültek a lámpaoszlopokra, de az Önkormányzat ugyanígy törekedett a klímatűrő, őshonos növények telepítésére zöldfelületeinek beültetésénél is.

Muskátli osztás

Évente öt helyszínen több tízezer tő muskátlit biztosít az Önkormányzat a lakosság részére, segítve a lakások, erkélyek, kertek zöldítését, virágosítását.

Vadgesztenyefa kártevő-mentesítés

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a XII. kerületi lakosok részére minden tavasszal, a vadgesztenyefákra veszélyes kártevők (pl. aknázó moly) visszaszorítását segítő támogatást nyújt a második rajzási időszakban esedékes permetezés költségének átvállalásával. A pályázatra XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói jelentkezhetnek.

Parlagfű-irtás

Parlagfű irtással kapcsolatos információkat az alábbi linken talál:

Fakivágás

Elkészítése folyamatban

Parkok és játszóterek kezelése

Parkokkal és játszóterekkel kapcsolatos információkat az alábbi linken talál: