Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Zöld Hegyvidék

Gyümölcsöző Hegyvidék

programleírás

gyumolcsozohv_print_hirdetes


Regisztráció

a regisztrációs időszak lezárult.


Az e-ügyintézés felületén regisztrált lakosok 2019 november 9-én, szombaton 10 és 14 óra között tudják megvásárolni, egyben átvenni a Városháza téren (1126 Böszörményi út 23-25.) a kiválasztott gyümölcsfákat.Miért is ültessünk gyümölcsfát?

Az elmúlt években a fák természetes elöregedése folytán megritkult a családiház kertek gyümölcsfa állománya. Itt az idő, hogy a 12 kerületben új fák pótlásával ellensúlyozzuk ezt! Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen eleme a szezonális gyümölcsfogyasztás, azonban sajnos mi - és különösen a gyerekek- jóval kevesebb gyümölcsöt eszünk, mint amire szervezetünknek igénye lenne. Pedig milyen egészséges volna, ha a fiataloktól az idősekig naponta mind hozzájuthatnánk egy nagy tál szezonális, helyben megtermett, friss gyümölcshöz. Hiszen alapvető vitamin és rostforrásunk, étvágygerjesztő és védelmet nyújt a fertőző betegségektől, az őszi megfázástól. Erőt ad a munkához, tanuláshoz és a mindennapos stressz és nehézségek elviseléséhez.

 

Többek között ezért is olyan fontos most gyümölcsfa csemetét ültetni a családi kertekbe!

A program a Méhbarát Hegyvidék kezdeményezést támogatja; hiszen virágzó, mézelő fák ültetésével elősegítjük a kerületben a beporzó rovarok, köztük a házi méhek elterjedését. Ezen méhek áldásos munkájának eredménye lesz majd az-az alma, melyet pár év múlva boldogan a szánkhoz emelünk.

 

A gyümölcsfa fajták mellett feltüntetett árak, az akciós bruttó árak.


a választható gyümölcsfafajták leírásai


Alma

Almás pite, almás palacsinta, francia almatorta, almalé, almaecet, franciasaláta, almaszirom, gasztronómiánkban a felhasználás sora végtelen.

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja - szól a népi mondás, és milyen igaz! Az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert; gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. A hasznos vegyületek (flavonoidok, quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin) legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt. Az alma azon gyümölcs, melyen szinte korlátlan ideig el lehetne élni akkor is, ha semmi egyebet nem fogyaszt az ember. Története talán a legnagyobb múltra tekint vissza. Almatermesztéssel már a kőkorszakban is foglalkoztak az európai népek, de számos írás is fennmaradt a Bibliában róla. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

Legyen egy a saját családodban is!

 

  • Húsvéti Rozmaring - bruttó 1570 Ft /db

Malus domestica

Öntermékeny.

A Húsvéti Rozmaring, vagy más néven Toklyó alma, Honti alma vagy Entz rozmaring minden tekintetben elsőrendű. Magyar eredetű. télialmafajta mely rendkívül ellenálló és gyümölcse hosszú ideig tartható. Almája nagyobbacska (120-130 g), kissé csúcsosodó; alapszíne zöldessárga, a napos oldalon halványpiros pír borítja, mely elszórtan pontozott is lehet. Héja vastag, nehezen rágható, erősen viaszos, szinte zsíros hatású. Húsa zöldesfehér, durvább szövetű, elég bő levű, kemény; íze finoman savanykás, néha elég fűszeres ízű, illatos-zamatos, bár kevésbé jellegzetes. Jól szállítható és tárolható.

Érési ideje: Utóérő fajta. októberben lehet leszüretelni a fáról, de ekkor még

kemény. Körülbelül decemberre érik meg leszedve és tárolva, innentől kezdve fogyasztható egészen júniusig.


  • Véralma

Malus domestica

Öntermékeny.

A véralma ősi Szeged környéki fajta; Sándorfalva és Szatymaz településekről Zsibók András nyugalmazott erdőmérnök gyűjtötte 2016-ban. Azért véralma a neve, mert koromsötét a héjja, a magház körül esetenként piros színeződés látható, a gyümölcs húsa gyakran rózsás színű. A véralma jellemzően késő ősszel, Szent Andráskor érik. gyümölcse 6-8 cm, nagyon kemény. A régiek disznóvágásra érlelték savanyúságnak; egészben, vagy félben, a hurka, kolbász mellé kiváló.

Érési ideje: Késő ősszel, novemberben

 


Körte

Karamellás körtés piskóta. hideg körtekrémleves, gyömbéres körtedzsem, vilmos körte, desszertnek, sajt mellé, ha akarjuk kemény rostos roppanós; ha pedig érni hagyjuk mézédesen zamatos, puhán omlós a szánkban. A körte egyike a legfinomabb és legváltozatosabb gyümölcsöknek. Mégis egyre kevesebb körtefát találunk a magán kertekben, gyümölcsösökben és sajnos nem kap akkora megbecsülést mint amennyit megérdemel. A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát. Tanulmányok pedig bebizonyították, hogy a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.

Ültess egy éneklő körtefát a kertedbe!

 

  • Arabitka körte - bruttó 1595 Ft /db

Pyrus communis

Öntermékeny.

Származása ismeretlen, valószínűleg magyar eredetű fajta. Társnevei a Hamarérő, Arabicska és a Weiner Kirschbirn. A Duna-Tisza közén terjedt el több típusa. A legjobb korai körtefajta, gyümölcse kisebb (kb. 35-45 mm átmérőjű), kerekded, amilyen széles olyan hosszú. Színe először citromsárga, majd később aranysárga, kis részén barnásan mosott. Húsa fehér, bőlevű, illatos, édeskés ízvilággal. A korai körtefajtákhoz képest később szottyosodik. A szedéstől kb. egy hétig tárolható és szállítható akkor, ha nem túl éretten szedik. Azonnali fogyasztásra és pálinkának ajánljuk. Levelei szélesek és tojásdad alakúak, már majdnem kerekek. Vesszejei jellegzetes, vastag, zömök és középbarna színben pompáznak. Koronája erőteljesebb. Fája rendszeresen és bőven terem, melyen a gyümölcsök csomósan helyezkednek el. Ellenálló, igénytelen fajta ami a termőhelyben és talajban nem válogat.

Érés ideje: Június végén, július elején szüretelhető.

 

  • Gyöngykörte - bruttó 1645 Ft /db

Pyrus communis

Öntermékeny.

A gyöngykörte egy nagyszerű régi magyar nyári körte. Társnevei a School Birne, Tojáskörte. -írja Fábián András 2015 tavaszán. Éréskor az apró gyümölcsök látványa olyan, mintha ezernyi gyöngyből álló gyöngysort fűzött volna valaki a fa lombkoronájára. Finom ízű, bőlevű, édes-fűszeres. Félfinom, olvadó a gyümölcshús, sokáig roppanós körte, és később sem barnul, nem szottyosodik. Nagyon ellenálló fajta, tipikusan olyan, amivel nem sok teendő van. Fája kis növekedésű, magról is kikel, nem kell metszeni, nem kukacos, permetezést nem igényel. Termőre fordulása lassú, akár 10 év. Nedvesebb talajt igényel, a pangó vizes- és a kötött talajban is megél, meghálálja a rendszeres öntözést.

Érési ideje: Augusztus elejétől szüretelhető.

 

Szilva

Szilvás pite, szilvásgombóc, aszalt szilva, szilvalekvár, sötét, édes, ragadós, a kedvencünk! :) Bizton állíthatjuk, hogy a szilva Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs. A szilva az országban fellelhető gyümölcsfáknak csaknem az egynegyedét teszi ki. Beltartalma igen figyelemre méltó. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula szárnyalja túl. Cukortartalma magas, biológiai hatása kiváló az emberi szervezetre. Nem nő túl nagyra és gyümölcsét sokoldalúan felhasználhatjuk. Tavasszal pedig, amikor elsők között borul virágba, igazán hálás leszel magadnak, amiért kertedbe választottad!

 

  • Besztercei muskotály - bruttó 1745 Ft /db

Prunus domestica

Öntermékeny

Színre, alakra és mindenféle használhatósága egyezik a Besztercei szilvával, de kitűnő, muskotályos-bazsalikomos aromájával azt jóval felülmúlja. Gyümölcsének húsa zöldessárga, teljesen éretten sötét narancssárga, édes-leves, kellemes savas. Eredete és keletkezése bizonytalan. A XIX. században Bereczki Máté, Ritter Gusztáv német pomológusnak küldött belőle oltóvesszőket. A Dunántúlon és a Felső-Tiszavidéken gyakoribb az előfordulása. Jó termőképességű, rendszeresen, bőven terem. Teljes érésig a fán hagyva ráncosodik, ekkor szedve könnyebb aszalni. Csemege és lekvárszilvának is kiváló. Ellenállóbb fajta, viszont a sharka vírusra fogékony, de kevésbé, mint a Besztercei szilva. Termései kék hullásra hajlamosak. Kimondottan száraz helyet kivéve, bárhol megél.

Érési ideje: Szeptember eleje-közepe.

 

  • Bódi szilva - bruttó 1945 Ft /db

Prunus domestica

Termékenyülés: öntermékeny

 

A Bódi szilva klasszikus szilva mely bőven terem. Gyümölcse gömbölyded, kicsi-közepes méretű, kissé hamvas, sötétkék színű. Húsa zöldessárga, magvaváló, közepesen lédús és édes. Nem pereg, sokszor a fán aszalódik a le nem szedett gyümölcs. Ez a fajta nem különösebben érzékeny, a talajban nem válogat, szárazságtűrő, már-már igénytelennek mondható. Mirabolan alanyon nemesítik; fagytűrése is jónak mondható, így kiválóan alkalmas családiház kertekbe.

További nevei, Boldogasszony szilva, Bódogasszony szilva.

Származását tekintve Heves-megyéből, a Jászságból és a Tiszántúlról való.

Érési ideje: augusztus közepe.

 


Kajszi barack

Ooooo az-az aranyló sárgabarack lekvár, egy szelet puha vajas kenyéren, a mákos piskótán, elképzelhetetlen nélküle az élet. :) A házi befőttről és barackpálinkáról nem is beszélve. A sárgabarack talán a legnépszerűbb gyümölcsünk itthon. Annak idején, Kínából a selyemúton érkezett hozzánk. Egyik legnagyobb termőtája Örményország, innen terjedt el a középkorban a Földközi-tenger körüli országokban. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást , erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.

 

  • Gönci magyar kajszi - bruttó 1990 Ft /db

Prunus armeniaca

Öntermékeny

Brózik Sándor és Korponai Gyula nemesítette. A Magyar kajszi kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező egyik szelektált klónja. A Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató - Fejlesztő Intézet Kht. elismert fajtája. A Gönci magyar kajszi gyümölcse július közepén érik. Felhasználását tekintve kiváló gyümölcs, friss fogyasztásra és tartósításra is kiválóan alkalmas. Gyümölcse közepes méretű (40-50 gramm), gömbölyű formáját oldalról minimális lapítottság teszi egyedivé. Héjának alapszíne narancssárga, de ahol jobban éri a nap, ott gyengén pirosas fedőszínnel is rendelkezhet. Fája korán termőre fordul, továbbá kitűnő termőképességgel rendelkezik. Fagyokra érzékeny sárgabarack, de a monília ellen kitartóan védekezik.

Érési ideje: Július közepén érik.

 

  • Ceglédi bíbor - bruttó 1720 Ft /db

Prunus armeniaca

Öntermékeny

Virágai középidőben nyílnak, a fagyokra érzékenyek, ezért inkább dombvidékre ajánlott. Fája erősen növekszik, eléggé szabályos koronát nevel, termőre fordulást követően szétterebélyesedő. Korán termőre fordul, jó a termőképessége. Középérésű, gyümölcsei a Magyar kajszival együtt érnek, de szedése 3-4 nappal előbb megkezdhető, mivel korán, jól színeződik. Húsa aranysárga, félkemény, kissé rostos, lédús, jellegzetes finom aromájú és magvaváló. Íze kajszi zamatú, kellemes, édes-savas. Moníliára fogékony, sharka vírussal szemben viszonylag toleráns, fagyérzékeny. Eredetét tekintve magyar nemesítés, tájszelekció. A Duna-Tisza közén állították elő.

 

Meggy

Meggyleves, meggyes piskóta, meggyszósz, rumos meggy, meggyszörp, meggypálinka.

A meggy az egyik, ha nem a legegészségesebb nyári gyümölcsünk! Számos kutatás taglalja a hazai meggy beltartalmi, élettani hatásait, miszerint a meggy táplálkozásbiológiai és gyógyhatású jelentősége beltartalmi vegyületeinek összetett hatásának tulajdonítható. Friss kutatások kimutatták, hogy a meggy 17 típusú antioxidáns vegyületet tartalmaz, kiemelkedik közülük a melatonin és számos flavonoid. A melatonin nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét, az alvás ciklusát, és az öregedést is szabályozza. A meggy bioaktív anyagainak gyulladás- és tumorcsökkentő hatásán alapulnak, gyógyszer, vagy gyógyhatású termékek alkotórészei. Arról nem is beszélve, hogy kitűnő lombkoronája van famászásra és pirosló termése eszményi fülbevaló egy nyári meggyszüretelő délutánra.

 


  • Feketicsi meggy - bruttó 2145 Ft /db

Prunus cerasus

Öntermékeny

A Feketicsi meggy teljesen edzett, a betegségekkel-, kártevőkkel szemben rendkívül ellenálló fajta. Fáján a gombabetegségek és a levéltetvek nyomát sem lehet felfedezni. A feketicsi meggy egy helyi tájfajta, amely kedveli a Feketics környéki jó minőségű, mélyrétegű vályogtalajt, középerős növekedésű, korán termőre fordul, gyümölcse nagy értékű (kemény húsú, lédús, festőlevű, magas sav- és cukortartalmú, kiváló ízű és zamatú), rendkívül magas antioxidáns tartalommal. A ma bácskafeketehegyi (Vajdaság, Szerbia) - feketicsi meggyként ismert fajta első csemetéi Sárközi Ferenc szerint az 1910-es években kerülhettek Bácsfeketehegyre. A történet szerint 1912-ben két feketehegyi legény Kecskeméten töltötte katona éveit, s az ottani piacon találkoztak a fekete, nagy szemű, édes meggyel, melyet annyira megkedveltek, hogy nem nyugodtak, amíg rá nem találtak, honnan lehet a fajta csemetéjét megszerezni. Mindketten egy-egy fácskával tértek haza. A meggyfák népszerűsége odáig terjedt, hogy a térségben 1960-70-re közel 5000 meggyfát számláltak. Az évi termés pedig elérte az 500 tonnát.

Érési ideje: Június elejétől szüretelhető.

 

  • Ercsi meggy - bruttó 2095 Ft /db

Prunus cerasus

Öntermékeny

Mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy még egy cseresznyébe is több savanyúság szorult, mint ebbe a meggybe. Ha nem tudnám, hogy meggy, azt hinném cseresznye... Ez egy igazi mézédes, fűszeres meggyfajta, amelyben szinte egy enyhe kis savanyt sem lehet még keresve sem felfedezni. Friss fogyasztásra és süteménybe kiváló. Harmonikus ízének köszönhetően lének és lekvárnak is kiemelten finom. A gyerekek igazi kedvencévé válhat a házikertekben. Ellenálló, rezisztens fajta. (Maléth J. Zsolt) Edzett betegségekkel és kártevőkkel szemben. Szárazságtűrő, országszerte ajánlott, főleg mélyrétegű vályogtalajokon.

Érési ideje: Június elejétől szüretelhető.

 

további infó - elérhetőség

Regisztrációval kapcsolatos információkért:
Hegyvidéki Zöld Iroda
+ 36 70 938 8474