*

Zöld Hegyvidék

Lakossági akciók


Vadgesztenyefa kártevő-mentesítés


A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a XII. kerületi lakosok részére a vadgesztenyefákra veszélyes kártevők (pl. aknázó moly) visszaszorítását segítő támogatást nyújt minden tavasszal. A pályázatra XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói jelentkezhetnek.

A hivatalos pályázati felhívás szövege:

PÁLYÁZAT

A VADGESZTENYELEVÉL-AKNÁZÓMOLY ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

(FAINJEKTÁLÁSSAL VAGY PERMETEZÉSSEL)

A pályázat célja

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a XII. kerületi lakosok részére a vadgesztenyefákra veszélyes kártevők visszaszorítását segítő – előzetes jelentkezés alapján elnyerhető – támogatást nyújt.

A kertekben található vadgesztenyefák kártevő-mentesítése nélkül, a levél károsodása miatt a fa legyengül és akár el is pusztulhat. A vadgesztenyefa-levelet házilag nem lehet megfelelően komposztálni, mert a kártevő bábja a száraz levelekben, illetve azokból a talajba jutva telel át. A tapasztalatok szerint, ahol – hagyományos módon – a fák körüli avart összeszedik és elszállítják, ott csökken a károsodás mértéke. Az aknázómoly elleni védekezés időpontja a lepkék kirajzásához igazodik.

Fainjektálás: Lehetőség van az injektálásos technológia igénybevételére az aknázómolyok elleni védekezésben, a jelentkezések beérkezésének sorrendje alapján, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az injektálással a vadgesztenyefák 2 éven keresztül lesznek védettek az aknázómolyok kártétele ellen. A fainjektálás azoknál a fáknál javasolható, melyek nehezen megközelíthető helyen állnak vagy nagyon magasak, így a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás során nem kell számolni a vegyszer elsodródásával. A kezelés a lombfakadástól a kártevő első nemzedékének megjelenéséig optimális.

Permetezés: Az első rajzásra általában áprilisban kerül sor, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április vége - május közepe) elvégzése. A permetezés során az aknázómoly kártevők mellett, egyéb betegségek (gombabetegségek, eseti atkafertőzés) ellen is kezelést kapnak a fák, minden esetben kiegészítő lombtrágyázással.

 

A pályázat feltételei

  • 1. Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói pályázhatnak.
  • 2. A mellékelt jelentkezési lapot kivágva/kinyomtatva és olvashatóan kitöltve 2020. április 30. 16 óráig személyesen vagy postai úton kell visszajuttatni a Bp. Főv. XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálatára (1126 Bp., Böszörményi út 23-25.). A jelentkezési lap a ide kattintva is letölthető és elektronikus úton is elküldhető a vadgesztenye@hegyvidek.hu e-mail címre.
  • 3. Az injektálás költsége 24 000 Ft/gesztenyefa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-t az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 12 000 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé. A fák 2 éves védettséget kapnak.
  • 4. A permetezés költsége

a) azon telkek esetében ahol legfeljebb 10 db vadgesztenyefát kell permetezni,

11 200 Ft/gesztenyefa.

b) azon telkek esetében ahol több mint 10 db vadgesztenyefát kell permetezni,

9 000 Ft/gesztenyefa.


A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-t (a második rajzási időszakban esedékes permetezést) az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek a) 5 600 Ft-ot, vagy b) 4 500 Ft-ot, az első permetezés költségét kell megfizetnie a vállalkozó felé. Az első permetezés megvalósítása a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének feltétele. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi.

5. A tulajdonos/közös képviselő a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második – támogatott – permetezés alkalmával, és ugyanígy a fainjektálás esetében is.

A 2020. április 30. 16 óra után beérkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni!

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, fainjektálás esetében a jelentkezés sorrendje alapján adható.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fenti növényvédelmi munkák személyes kontaktus nélkül is elvégezhetők. A kialakult járványügyi helyzet miatt kérjük, kerüljék a személyes kontaktust, illetve tartsák be a biztonságos távolságot (min. 1,5 méter) mind munkatársaink, mind az Önök érdekében.

 

Amennyiben az Operatív Törzs a kijárási korlátozásokat szigorítja, vagy az Önkormányzat vezetésének döntése kapcsán az akció szüneteltetésre kerül, akkor erről haladéktalanul értesítjük az érintetteket.

További tájékoztatást a 224-5961-es telefonszámon, illetve a hegyvidekzoldpont@hegyvidek.hu elérhetőségen nyújtunk.

A jelentkezési lapp a ide kattintva tölthető le.Lakossági ágaprítási program


Az ingyenes ágaprítási program keretében az Önkormányzat által megbízott vállalkozó a helyszínen felaprítja a kerti munkálatok során keletkezett ágakat, gallyakat. Az apríték a darálást követően helyben marad, így helyben felhasználható, hasznosítható (talajtakarás, komposztálás).

Az ágaprítási munka személyes kontaktus nélkül is elvégezhető, akár kerten belüli aprítás esetén is. A kialakult járványügyi helyzet miatt kérjük, kerüljék a személyes kontaktust, illetve tartsák meg a biztonságos távolságot mind munkatársaink, mind saját érdekükben.

Amennyiben az operatív törzs, vagy az önkormányzat vezetésének döntése kapcsán az akció szüneteltetésre kerül, arról haladéktalanul értesítést küldünk.

További információval kapcsolatban keresse a Zöld Iroda munkatársait a +36 70 938 8474 telefonszámon, vagy a

zoldpont@hegyvidek.hu emailcímen.

REGISZTRÁLNI:

A https://www.hegyvidek.hu/ugyintezes/zold-iroda/agapritas oldalon

2020. március 2-től április 30-ig lehet.Komposztálási program


Az Önkormányzat 2008 óta, évente 150 - 200 db komposztáló eszközt oszt ki a kerületi ingatlantulajdonosok és önkormányzati intézmények részére. Az akcióhoz ismeretterjesztő előadás kapcsolódik. Célunk, hogy a háztartási hulladék mennyiségét csökkentsük, illetve a zöldhulladék helyben kerüljön hasznosításra. A komposzt nem más, mint a szerves anyagok szabályozott bomlásával előállított értékes talaj-tápanyag. A kerti zöld hulladékot, leveleket, fűnyírás utáni nyesedéket stb. A talajban élő mikroorganizmusok lebontják és egynemű, barna komposzttá alakítják, amely tápanyagban gazdag, a növények trágyázására alkalmas, humuszos földszerű anyag. A komposztálás legfontosabb előnye, hogy a hulladékból értéket teremthetünk. Nemcsak a zöldhulladék elszállítását spóroljuk így meg, hanem a kerti talajt is jobbá tehetjük az elkészült komposztföld szétterítésével.


Következő jelentkezési időszak 2020 őszén várható.

A jelentkezési felület itt található


TESZEDD!


Önkormányzatunk szinte minden évben csatlakozik hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmához a 2004 óta megrendezett TeSzedd! országos szemétszedési akcióhoz, ahol önkéntesek segítségével tisztítják meg környezetünket az illegálisan elhagyott hulladéktól.