Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

nyilvantartas03

Egységesítik a címnyilvántartásokat

2017. 04. 05.


Lakásunk címe jó esetben ugyanazzal az adattartalommal szerepel a különböző hivatalos nyilvántartásokban, előfordulhatnak azonban eltérések, amelyek bonyodalmakat okozhatnak egyes ügyek intézése során. A kellemetlenségek elkerülése érdekében, egy kormányrendelet alapján a XII. kerületben is zajlik a nyilvántartások egységesítése: az érintett lakók, akiknél az eljárás miatt címváltozás történik, az év eleje óta automatikusan megkapják az illetékmentesen kiállított új lakcímkártyájukat.


Otthonunk címe a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban, a postai címnyilvántartásban, valamint az ingatlan-nyilvántartásban is megtalálható. Ideális esetben mindegyik adatbázis ugyanabban a formában tartalmazza a címünket, ám nem ritkák az eltérések, korábban ugyanis nem létezett Magyarországon egységes címadatbázis. A kormány két évvel ezelőtt indította el az úgynevezett központi címregisztert, hogy a különböző nyilvántartásokban szereplő valós adatokat egyetlen naprakész és pontos nyilvántartásba egyesítse, ezáltal a téves, logikátlan, párhuzamos vagy hiányzó ház- illetve ajtószámok ne nehezítsék meg az ingatlanok használatával kapcsolatos jogok gyakorlását, valamint a lakók elérését.


„Az egységesítés számos ügyben megkönnyíti az érintettek életét” – mondta el Barna Zsófia, az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának munkatársa. Példaként említette, hogy nem ütközik adminisztratív akadályokba, aki lakáshitelt szeretne felvenni, és az sem fordulhat elő, hogy az egy háztartásban élők számáról nem tudják kiadni a megfelelő hatósági igazolást, mert egy címre – annak pontatlansága miatt – esetleg többen be vannak jelentve, mint ahányan ott valójában laknak.


Barna Zsófia tájékoztatása szerint az ide vonatkozó kormányrendelet alapján a Hegyvidéken is zajlik a címek felülvizsgálata: az összes kerületi címet leellenőrzik, szükség esetén pedig a jegyző javítja az adatokat. A legtöbb esetben a társasházi lakások címeit kell pontosítani; előfordul például, hogy a lakcímnyilvántartásban nem az alapító okirat szerinti lakásszámozás szerepel, nincsen átvezetve egy-egy lakás szétválasztása vagy egybenyitása, hiányzik a szint megnevezése, esetleg hibásan adták meg a lépcsőház, illetve az épület szám- vagy betűjelét. Társasházanként változik, milyen arányban kell javítani a lakcímeket: egy Alkotás utcai háznál például a nyolcvannyolc bejelentett személy közül csak négy esetében volt szükség címkorrekcióra, míg a Diós árok egyik épületénél harmincötből tizenkilenc cím szorult pontosításra.


A XII. kerületi kormányablak vezetője, Bálint Erika arról számolt be, hogy az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának jelzései nyomán az év eleje óta már több mint száz új lakcímkártyát bocsátottak ki. A hatósági döntés miatti lakcímkártya-csere korábban is illetékmentes volt, 2017. január 1-je óta azonban, törvényi felhatalmazás alapján hivatalból elvégzik a cserét, ezt tehát már nem az ügyfeleknek kell kérelmezniük. A régi lakcímkártya érvénytelenítésével egyidejűleg a kormányablakban azonnal legyártják és postára adják az újat, az érintett lakóknak az érvényes igazolványt így csak a kézbesítés idejére kell nélkülözniük, ami a tapasztalatok szerint nem több két-három munkanapnál.


Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika