Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

fejlesztesi_forum03b

Fórum a Böszörményi úti kereskedelem fejlesztéséről

2016. 12. 20.

A Böszörményi úti üzleteknek jelenleg is fontos szerepük van a hegyvidékiek kiszolgálásában, ám az elmúlt hetekben elvégzett felmérések azt igazolják, hogy még bőven van bennük fejlődési lehetőség. A „Hegyvidék főutcájának” fejlesztési terveiről a kerület polgármestere és főépítésze, a Budapesti Közlekedési Központ projektmenedzsere, valamint a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont munkatársai adtak tájékoztatást az érintett boltok tulajdonosainak és üzemeltetőinek.

„Sohasem lesz olyan a Böszörményi út, mint egy bevásárlóközpont, de a fejlesztésekkel az itt található üzletek is vonzóbbá válhatnak” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a boltok tulajdonosai, bérlői számára meghirdetett fórumon. Hangsúlyozta, hogy itt nem egy tematikus utcára van szükség, ahol egyfajta profilra törekszik mindenki, hanem egymást kiegészítő, változatos kínálatot nyújtó boltok kellenének.


A polgármester szerint az önkormányzat a Böszörményi út és közvetlen környezetének vonzerejét azzal növelheti, hogy nonprofit kínálattal egészíti ki a meglévő kereskedelmi funkciókat: rendezvényeket szervez, valamint kulturális intézményeket tart fenn – jelenleg is itt működik a Kulturális Szalon, míg a Hegyvidék Galéria a Királyhágó téren nyitja meg hamarosan új kiállítóhelyét. Emellett az utca fejlesztése segíthet vonzóbbá tenni a környéket: a villamospálya korszerűsítése és az útpálya átalakítása a tervek szerint a főváros beruházásában valósulna meg, ezzel összehangoltan pedig a kerület a járdákat és – amennyiben az érintett társasházakkal megegyezésre jutottak – az előkerteket újítaná meg.


boszormenyi_ut07k


A főváros és a kerület támogatásával a házak homlokzatai és az üzletportálok is megújulhatnak, egy tervezett pályázat keretében ugyanis a társasházak, illetve az üzlettulajdonosok mindössze 25%-os önrész mellett végezhetnék el ezeket az értéknövelő beruházásokat. A lakóközösségek a tulajdonukban lévő előkertek rendbe tételéhez is kaphatnak segítséget – amennyiben együttműködési megállapodást kötöttek az önkormányzattal, önrész nélkül, 100%-os támogatással szépíthetik meg a házuk előtti zöldterületet.


A főváros megbízásából elkészült útfelújítási terveket illetően Bátori Gábor, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) projektmenedzsere arról számolt be, hogy a beruházásuk nyomán egy forgalomcsillapított, közös használatú villamos- és útpálya jönne létre, az összevont és akadálymentesített villamos- és buszmegállók pedig az alacsonypadlós CAF-járműveket is fogadni tudják majd. A Böszörményi út fejlesztéséhez kapcsolódva az Apor Vilmos téren egy kettős körforgalmat alakítanának ki, jelenleg ugyanis a jelzőlámpás kereszteződés csúcsidőben visszaduzzasztja a forgalmat.


forum02k


A BKK munkatársa szólt arról is, hogy a projekt engedélyezési tervei már elkészültek, a kiviteli terveket 2017 májusára várják. Amennyiben lesz forrás a beruházásra, 2018-2019-ben valósulhat meg a Böszörményi út átalakítása. Bátori Gábor hangsúlyozta, hogy a munkálatok idejére teljes lezárást nem terveznek, egyirányúsításra viszont egy-egy munkafázisban sor kerülhet.


„Az önkormányzat épületenként egységes, a homlokzatok architektúrájához igazodó kirakatok kialakítását szeretné elérni” – hívta fel a kereskedők figyelmét a portálmegújítási tervek kapcsán Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész. A típushibákat ismertetve kiemelte, hogy a rikító színhasználat, a reklámtáblák túlzó mérete, az üvegfóliázás, továbbá a korábbi évtizedekből itt maradt kirakatszekrények, előtetők és napernyők látványa építészeti szempontból erősen kifogásolható – épp emiatt, a minőségi problémák kiküszöbölését elősegítendő készíttetett az önkormányzat a tulajdonosok számára ingyenesen hozzáférhető portálarculati terveket.


Kocsis János Balázs egyetemi docens, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont alelnöke arról beszélt a találkozón, hogy az önkormányzat megbízásából készülő kereskedelemfejlesztési tervhez többféle vizsgálatot is elvégeztek: helyszíni megfigyeléssel a gyalogos utcahasználat intenzitását mérték, közel negyven mélyinterjút készítettek a boltosokkal, az Alkotás utca és a Németvölgyi út közötti területen pedig mintegy ötszáz ember bevonásával reprezentatív felmérést készítettek az itt élők vásárlói szokásairól, valamint a Böszörményi út kereskedelmi kínálatáról alkotott véleményéről.


boszormenyi_ut04k


A városszociológus az eredmények kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben fiatalodott a vizsgált terület lakossága, főként a fiatal családosok beköltözésének köszönhetően. Az utcahasználati mérések tükrözték a környék demográfiai összetételét, a boltokba betérők között ugyanakkor a vizsgálatok szerint a lakossági arányukhoz képest felülreprezentáltak az idősek, ami azt mutatja, hogy a fiatalokat nem igazán tudják bevonzani a Böszörményi úti üzletek.


A polgármester bevezető gondolataira reflektálva Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője azon véleményének adott hangot, hogy ha nem is lehet bevásárlóközponttá alakítani a Böszörményi utat, van mód arra, hogy felvegyék a versenyt a plázákkal. Ehhez, mint mondta, a különböző profilú boltok megfelelő arányú jelenlétére, könnyű megközelíthetőségre, kellemes környezetre és összehangolt nyitva tartásra van szükség, de a közös reklám, az egységes arculat, valamint az eseménymarketing is nélkülözhetetlen kelléke a sikeres működésnek. Az ügyvezető hozzátette: a Böszörményi út fejlesztéséhez kapcsolódóan a korábban tartott két workshop, illetve a mostani fórum után is folytatni kívánják az egyezetést a kereskedőkkel.A Böszörményi úti előkertek átépítésére vonatkozó koncepciótervek megtekinthetők itt.

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Klimabarat_este_frissitett-1

2017. szeptember 21. (csütörtök) 18:00

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

Mihalynapi_vasar

2017. szeptember 23. (szombat) 9-14 óráig

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika