Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

kerekes_sandor02_660

A globalizáció válsága

2017. 06. 06.

„Élet a megtelt Földön” címet adta Kerekes Sándor egyetemi tanár annak az elgondolkodtató előadásának, amely a „Klímabarát esték” című hegyvidéki programsorozat második estjén hangzott el. A baljós számok mellett sokféle nézőpontból beszélt a túlnépesedés és az egyenlőtlen gazdasági helyzet következményeiről, valamint arról is, hová vezet a munkanélküliek unalma a globális társadalomban, és ha a robotok elveszik az emberek munkáját.

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és a Klímabarát Települések Szövetsége által a Barabás Villában szervezett beszélgetéssorozat házigazdája Kovács Lajos alpolgármester, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke. Ahogy az Kerekes Sándor előadásából kiderült, a túlnépesedés problémája nem az elmúlt évtizedekben foglalkoztatta a tudósokat, hanem már akkor hangot adtak aggodalmaiknak a témában jártas gondolkodók, amikor még csak 1 milliárd ember élt a bolygón. A probléma ma halmozottan fennáll, hisz 1971 és 2004 között a világ népessége megkétszereződött, kilenc-tíz évenként plusz 1 milliárd fővel nőtt. Afrikában belátható időn belül 5 milliárdan fognak élni, amit sem társadalmilag, sem gazdaságilag nem fog elbírni a kontinens, pláne nem akkor, ha a kínaiak ott akarják megtermelni az országuk számára szükséges élelmiszerüket.


A világ egy főre eső GDP-je 1999 és 2011 között megduplázódott, míg a népessége 20 százalékkal nőtt, vagyis az éhezés és a nyomor nem a túlnépesedés következménye. Nagy probléma, hogy óriási a különbség az ugyanazért a munkáért járó fizetések között a Föld különböző országaiban. Míg 2009-ben az első helyen álló Norvégiában 53.89 dollár volt az órabér a termelő szektorban, vagy az USÁ-ban 33.53, addig Szlovákiában 11.24, Magyarországon 8.62, Kínában 1.36, Indiában pedig 1.17. Kerekes Sándor egyik példája szerint, amennyiben a bangladesi nőket nem harmincöt centért dolgoztatnák óránként, hanem mondjuk két dollárért, akkor lehet, hogy a gyerekeik iskolába járnának, és a lányaik már nem szülnének nyolc-tizenkét gyermeket. Jelenleg azok biztosítják a foglalkoztatásukat, akik a neoliberalizmus jegyében azt gondolják, hogy miért adnánk többet, ha ennyiért is elvégzik a munkát? Ennek köszönhető az is, hogy minden olyan olcsó, és a multik versenyképesek.


Mivel több ember születik a Földön, a munkatermelékenység sokkal gyorsabban nő, mint a foglalkoztatottság. Már a múlt század eleje óta több tudós rámutatott arra, hogy nem a kapitalizmus, hanem a globalizáció válsága jelenti az egyik valós problémát. Igaznak bizonyulnak Montesquieu szavai is, miszerint a demokrácia egyenlő „a javak nem túl egyenlőtlen elosztásával”. A világban egyre nő a bizalmi válság a kormányzatokkal és az üzleti világgal szemben, és Kerekes Sándor külön kiemelte az indiai születésű, amerikai író, Fareed Zakaria gondolatát is, mely szerint „a gazdasági és társadalmi aktivás globális, a politikai hatalom viszont lokális”.


kerekes_sandor06


„A teljes és örömteli élethez nemcsak a testi szükségletek kielégítésére van szükségünk, hanem arra is, hogy mindig legyen kihívást jelentő tevékenységünk, amely megóv bennünket az unalomtól.” Ez az idézet attól a magyar származású, amerikai Scitovsky Tibortól származik, aki a jóléti közgazdaságtan területén szerzett kimagasló érdemeket, és akit a múlt század száz legnagyobb gondolkodója közül az első húszba sorolnak. Scitovsky szerint az unalom ugyanolyan súlyos probléma, mint az éhezés, mert míg az éhezők ételt keresnek, az unatkozók izgalmakat, és azt gyakran a vandalizmusban találják meg. Az unatkozók nem mások, mint a mélyszegénységben élők, a tartósan munkanélküliek vagy az alkalmazásra alkalmatlan emberek, akiket a megfelelő nevelés hiánya tett munkaképtelenné. A közgazdász azt is kimutatta, hogy az anyagi fogyasztás kevésbé teszi boldoggá az embereket, mint az emberi kapcsolatok, azaz szeretetből kellene többet fogyasztani.


A Nobel-díjas Jan Tinbergen azt vallotta, hogy „csökkenteni kell a harmadik világ országainak függőségi kapcsolatait”, Arjun Appadurai amerikai kultúrantropológus szerint pedig „az egyik oldalon a mai világ tényleges nomádjai találhatók – művészek, üzletemberek, turisták -, akik állandóan és magától értetődő természetességgel, minden korlátozás nélkül mozognak ebben a sajátjuknak tekintett globális világban”, míg „a másik oldalon azok a csoportok állnak – vendégmunkások, menekültek, emigránsok -, akik csak azért vannak úton, azért változtatják meg (lakó)helyüket, mert életük addigi vagy korábbi – gazdasági, politikai vagy kulturális – kereteit elviselhetetlennek tartják.”


Míg a XX. század a fizikáé volt, a XXI. a neurobiológia és a digitalizálás évszázada lesz, amelyben a számítógép képes lesz helyettesíteni mindazt, amire az emberi agy bal féltekéje képes. A komputerek főként olyan munkát tudnak majd átvenni az emberektől, amelyben a nagytömegek dolgoznak. Igazzá válik a matematikus-közgazdász John Maynard Keynes 1933-ban leírt jóslata, miszerint a technológia ki fogja szorítani az embert a munka világából.


Kerekes Sándor megfontolandónak tartja Vida Gábor gondolatát is, mely szerint „Áldozatokat, és a jelenleginél jóval nagyobb erőfeszítéseket igényelne a jövőre való felkészülés. A >>jövő<< nem egy választási ciklus, és nem is ötven év, hanem néhány évezred. Az ember alakítja a földtörténetet, de még nem érezzük igazán az ezzel járó felelősséget.”


(A Klímabarát esték következő előadása szeptember 21-én lesz a Barabás Villában. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.)

koczoghjo_227

2017. június 13. 17:00

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Latogatokozpont_szavazas_banner

Kerekparparkolok_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika