Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

bbb

Három generáció – kiállítás

2016. 12. 02.

Három generáció címmel nyílt kiállítás Dőry Ervinke, Hayde Tibor Ervin és Hayde Réka Zsuzsanna alkotásaiból a Hegyvidéki Önkormányzat folyosó galériáján.

Bráda Tibor Munkácsy díjas festő- és üvegművész nyitotta meg a kiállítást és méltatta az alkotókat. „A most bemutatkozó Hayde-család; az édesanya, Dőry Ervinke festőművész, a fiú, Hayde Tibor építész és leánya, Hayde Réka építész, iparművész. Dőry Ervinke Szőnyi István és Barcsay Jenő tanítvány volt, 1945-ben diplomázott és még részt vett a Nagybányai Festőiskola és Művésztelep munkájában. Finom alakos és széntanulmányaival alapozta meg munkásságát, festményei is a nagybányai plein aire festészet metódusával készültek, Cigánylány portréja a hűvös rózsaszínek és meleg árnyékok kontrasztjára épül. Az élet úgy alakult, hogy a pedagógusi pályán teljesedett ki tehetsége, szépek akvarell tantervei, a hímzések és a népi motívumok világában is otthonosan mozog, amelyekből azután az unoka, Réka gyönyörű ékszereket hozott létre.”


DE_IV_belak


A most 95 esztendős Dőry Ervinke 1945-ben középiskolai tanári diplomát szerzett, 1956-ban az ELTE-n végzett ábrázoló-geometriai szakon. 1949-1962-ig tanított hegyvidéki iskolákban. Kerületünkben 1943-1993-ig foglalkozott vizuális neveléssel és művészettörténet oktatással.


HRZS_csirip_csiripkk


A Hayde család mindhárom tagja fest, Hayde Tibor létrehozta a Kós Károly Egyesülésen belül a Festő Építészek Egyesületét. Az építész gazdag életművéből néhányat emelünk ki; a berekfürdői strand bővítése, fedett gyógymedencék, ifjúsági fürdőterek és látvány építmények együttese, a barlangfürdő mennyezetét Bráda Tibor üvegképei díszítik. Kisújszállási Hayde-házak Hild János díjat nyertek. Ugyanitt a Vigadó épületének rekonstrukciója során hat darab Róth Miksa üvegablakot találtak befalazva. A csángóföldi Magyarfalun az ő tervezőmunkáját dicséri a Magyarok Háza.


kiallitas01kk


Réka elsősorban építész, tagja a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának. Bráda Tibor szerint, ha összehasonlítjuk itt kiállított korábbi, színes aktjait Dőry Ervinke alkotásaival, egyik a valóságelvűségen keresztül, másik az absztrakción keresztül szól a festészet axiómáiról. „Kitűnő érzékkel nyúl a különböző anyagokhoz az ékszerkészítés kapcsán – véli a festőművész - ginkó bilóba függőit gyönyörűen megmunkált fenyőfélékből alkotta, nagymamája hímzés mintáiból készült fém és üvegkompozíciói, remek darabok.”


kiallitas05k

Szuret_svabhegy

2017. október 13. (péntek) 14 órától 17 óráig

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika