Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

hegyvideki_olimpia12_660

Hegyvidéki diákok az ókori játékokon

2017. 05. 16.

Újra fellobbant Hegyvidéken az olimpiai láng, a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő sportközpontban, ahol az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián az ókori játékok versenyszámaiban mérték össze tudásukat a kerületi diákok. Idén minden eddiginél többen vettek részt a programon, a 460 ötödikest egytől-egyig bajnoknak avatták, míg az év legjobb diáksportolói egy különleges pólóval is gazdagabbak lettek.

A hagyományoknak megfelelően, az év elején sorsolással kiválasztott hellén városállamok zászlói alatt vonultak fel a Hegyvidéki Olimpián a kerületi iskolák ötödikeseiből összeállított csapatok, hogy az ókori játékokat idéző díszletek között elevenítsék fel az évezredes versenyszámokat.
Egy egész tanévet felölelő programról van szó, ugyanis a gyerekek a sportágak gyakorlása mellett maguk készítették el a korabeli viseletet idéző ruhájukat és a zászlókat, ahogyan a tanórákon is kiemelten foglalkoztak az ókori görög történelemmel, kultúrával és művészetekkel. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsék az olimpia üzenetét: azt, hogy a fair play szellemében versenyezve önmagunk legyőzése a legfontosabb érték.

hegyvideki_olimpia18

Erre hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán is, aki elmondta, hogy a régi korok emberi közösségei, sokszor erővel vették el a szomszédjaiktól azokat a javak, amikből hiányt szenvedtek. Aztán felismerték, hogy nem kell mindenkinek harcolnia, inkább dőljön el párbajban, ki a jobb, ki az erősebb. Később a párbaj helyét átvette a sport, aminek szigorú szabályi voltak, aki megszegte ezeket, kiközösítették. Ez az olimpia lényege, ami a legfontosabb próbatétel volt a görögök számára – emlékeztetett a polgármester, majd arról beszélt, hogy a versengés alkalmat ad a félelmeink, gyávaságunk, lustaságunk, restségünk, egyszóval önmagunk legyőzésére. Ehhez kérték egykor az égiek segítségét a görögök, és erre tanít a Hegyvidéki Olimpiai is, ahol valóban a részvétel, és nem a győzelem a fontos – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, egyúttal sok sikert kívánva a gyerekeknek.

hegyvideki_olimpia02

A köszöntő után Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Önkormányzatának hivatalvezetője előadásában, eredeti nyelven elhangzott az ókori olimpiai himnusz és az olimpiai eskü, amiket a diákok magyarul megismételtek. Természetesen az olimpiai lángot is meggyújtották, ezután pedig már a sporté volt a főszerep: az ókori versenyszámok mintájára 1500 méteres futás, kislabdahajítás, százméteres futás, távolugrás és birkózás szerepelt a programban, amelynek végén mindenki átvehette a bajnokoknak járó kerámia emlékérmet, valamint meghívást kapott az ilyenkor szokásos lakomára.

hegyvideki_olimpia16

„A Hegyvidéki Olimpiák legnépesebb mezőnye gyűlt idén össze, tíz iskola, 460 diákját küldte el a versenyre, őket kivétel nélkül finom és friss gyümölcsökkel vendégeltük meg, míg a szülők jóvoltából más finomságok is várták a gyerekeket” – hívta fel a figyelmet a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-t vezető Móczán Mónikától, aki elmondta, hogy ezúttal az iskolák ajánlásai alapján, tizenhárman érdemelték ki a második alkalommal kiosztott Hegyvidék bajnoka pólókat. A Gergely István, Székely Búcsú és Bendek Tibor olimpiai bajnokok aláírásával ellátott ereklyéket a diákolimpián kiválóan szereplő diákok kaphatták meg.

hegyvideki_olimpia20

A díjak átadásában Fonti Krisztina is segédkezett, mint az alpolgármester kifejtette, jó látni a gyerekek lelkesedését, azt, hogy mennyire átérezték a verseny üzenetét. Ez ezért fontos, mert így tudnak igazán tanulni, elraktározni mindazokaz az értékeket, amelyeket a Hegyvidéki Olimpián megtapasztalhattak: egymás tiszteletét, a sportszerűséget, a részvétel fontosságát, valamint a siker és a közös teljesítmény örömét.

További képekért tekintse meg galériánkat.

Hegyvideki_Olimpia
koczoghjo_227

2017. június 13. 17:00

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Latogatokozpont_szavazas_banner

Kerekparparkolok_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika