Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

komotos_bemutato

Könyvajánló: Komótos lakomák – természetes ízek a régi időkből

2017. 08. 31.

Könyvbemutatónak indult, baráti beszélgetésként végződött. Antal Ildikó Komótos lakomák című receptkönyve a régi idők ízeit, szokásait hivatott ismét életre kelteni – a különleges kiadásban felsorakoztatott ételek között egyebek mellett a csipkelekvárral készült vadas és a káposztás laska is megtalálható. Az értékes gyűjteménynek köszönhetően a Kulturális Szalonban megjelent érdeklődők együtt idézték fel az ősi konyhatitkokat.

Antal Ildikót mindig is érdekelte a gasztronómia – főleg a régi idők konyhatudománya. Kincset érő gyűjteményében megannyi elfeledett recept található, amelyet az idő múlása színezett újra. Mint kiderült, már kislányként is elvarázsolták a gyöngybetűkkel írt konyhai feljegyzések. A rajongásból a véletlennek köszönhetően lett keményborítású, díszes valóság.


„Nemrégiben találtam rá nagymamám megsárgult kockásfüzetére – receptek voltak benne. Tudtam, hogy a nagyszüleim szegények voltak, ezért sem értettem, miért gyűjtöttek olyan recepteket, amelyekben egyebek mellett libamáj vagy konyak van. Édesanyám árulta el nekem, hogy nagymamám grófi konyhán dolgozott, ott tett szert a konyhatitokra. Úgy éreztem, hogy ezt a véletlenül megtalált kincset másokkal is meg kell osztanom...” – mondta Antal Ildikó, aki nem sokkal később egyik reggel úgy ébredt, hogy a tettek mezejére lép. Akkor még ő sem sejtette, milyen kalandok várnak rá.


Az ötlet megtetszett egy családfakutató cégnek, aki anyagi támogatással járult hozzá az álom beteljesüléséhez. „Igen ám, de váratlanul ért, hogy a szponzor karácsonyig ki szeretné adni a könyvet. A meglévő receptekkel nem tudtam volna, csak egy füzetet megtölteni. Könyvtárakban, 30-as évekbeli újságokban kutattam tovább. Az első billentyű leütésétől kezdve két hetem volt a könyv kinyomtatásáig” – tette hozzá az újságíróként dolgozó Ildikó, akinek végül egy olyan értékes receptkönyvet sikerült megalkotnia, ami egyetlen háziasszony polcáról sem hiányozhat.


A Komótos lakomák című kiadvány sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a Kulturális Szalonban tarott könyvbemutató, ami néhány pillanat alatt baráti beszélgetéssé avanzsálódott. Az különleges receptek kulisszatitkai mindenkit lenyűgöztek – az érdeklődők felnyitották emlékeik zsilipjét, s nemcsak az ősök étkezési szokásait, de a családi konyhák titkait is megosztották egymással. Voltak, akik teljesen belemerültek a könyv forgatásába és megszakítva az aktuális témát, kérdéseket tettek fel a szerzőnek. Sokan kíváncsiak voltak a csipkelekvárral készült vadas és a káposztás laska ízére is. A jelenlevő asszonyok örömmel beszéltek főzési szokásaikról, a találkozás végén pedig közös célt tűztek ki maguknak: „Miért nem adunk ki együtt is egy könyvet? Egy olyat, amelyben a hegyvidékiek receptjeit írjuk le” – a lelkes társaság már a haditervet is felállította, csak a szponzori támogatás hiányzik. Ki tudja, lehet, hogy a Komótos lakomák desszertje a hegyvidékiek közös receptkönyve lesz?


Szuret_svabhegy

2017. október 13. (péntek) 14 órától 17 óráig

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika