Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

megnyito04nbbbb

Közelítések – Breznay András kiállítása

2017. 02. 16.

Közelítések címmel Breznay András festőművész kiállítása látható a polgármesteri hivatal folyosógalériáján. 

elojatek


„Breznay Andrást nem kell bemutatni a kerületben; a Budai Rajziskolában tanít, a MOME-n is oktat, és az önkormányzat által fenntartott Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepnek 2003 óta a művészeti vezetője – kezdte beszédét Fonti Krisztina alpolgármester Breznay András Közelítések című kiállításának megnyitóján. – András a kiállítás előtt beszélgetve így vallott nekem koncepciójáról: »Azért a közelítés gondolata, mert a huszadik századi művészet, bár sok vizuális eredményt hozott, kiváló játékosságot, mégis az elidegenedés évszázada volt. Mára a szétesőben lévő társadalomban, a megbomlott egyensúlyú természetben újra előtérbe helyeződnek a hagyományos értékek, nincs más út, mint az egyszerű szeretet, ami megtarthatja a világot.« Néhány napja már fenn vannak a képek a falon, figyeltem, ahogy a munkatársaim és az idelátogatók meg-megállva örömmel csodálják őket. Azt kívánom, hogy a következő napokban sokan és ma este önök is leljék örömüket bennük.”


breznay_andras04kkk


Feledy Balázs művészeti író megnyitójában bevallotta, ma nem képes objektív és tárgyszerű lenni: „Ha kiejtjük a magyar művészeti életben ezt a nevet, hogy Breznay, először Breznay József jut eszünkbe – aki az elmúlt évben lett volna százéves –, és egy nagy család, kilenc művésszé lett gyermekkel. Közülük hétnek az itt jelen lévő híres festő, Gánóczy Mária az édesanyja, aki pár hónap múlva tölti be a kilencvenedik életévét. András a főiskolán Gerzson Pál növendéke volt. 2007-től ő a Mednyánszky Társaság elnöke, a szétszóródó magyar művésztársadalomban ennek a közösségnek fontos szerepe van. Mai kiállítása az emberek közötti kapcsolódásról, közelítésről és távolodásról szól, átszőve sajátos térmegközelítésén, amely most kevéssé a rá jellemző, felülről láttató »angyalperspektíva«. Úgy érzem, képeinek szokatlan, négyzetes formájába beleképzelhető kör, szimbolikusan megjeleníti a világszellemet, az anima mundit.”


kiallitas03kkk


A szerző kommentárja műveihez: „Tavaly nyáron tanítványaimmal, ellátogattunk Selmecbányára. Megragadott, hogy egyetlen vízszintes utcája sincsen – köztudomásúlag ferde városképeket festek, mely a kizökkent világérzést hivatott kifejezni. Selmecbányán délután ötkor a hegyek eltakarják a napot, az éles fények beesnek a házak közé; ezek a festmények most a kedvenceim. A többi képen emberpárokat ábrázolok, vagy alkotásban elmélyült személyt a térben, »mindenki a saját hangszerén játszik«, de közben közelítenek a találkozáshoz. Azt vallom, az alkotás a fontosabb, de ha kiállít az ember, fejezze ki a felvetett témát minél egységesebben és teljesebben.”


breznay_andras01

Balajthy Anna

Szuret_svabhegy

2017. október 13. (péntek) 14 órától 17 óráig

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika