Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

kozmeghallgatas11b

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

2016. 12. 12.

A gyalogos és gépkocsi közlekedés problémái, veszélyei kerültek középpontba az önkormányzat idei közmeghallgatásán, amelyen természetesen szó esett más, közérdekű témákról is: zavaró dohánybolt, patkányok és vízelvezetési problémák miatt ugyancsak felszólaltak a hegyvidéki lakók.

A Királyhágó utcából az Ugocsa utcába történő közvetlen visszafordulás tilalma kapcsán többen is felszólaltak a Hegyvidéki Önkormányzat közmeghallgatásán: a hozzászólásokból kirajzolódott, hogy ebben az ügyben markáns különbség mutatkozik az autósok és a környéken élő gyalogosok szempontjai között. Az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke úgy vélte, „érthetetlen és logikátlan” a tilalom, ami miatt felesleges kerülőre kényszerülnek az autósok, és indokolatlannak tartotta azokat a bírságokat, amelyeket a helyszínre kihelyezett kamerák felvételei alapján az említett közlekedési szabályt megsértő járművezetőkre szabott ki az önkormányzat. Egy többgyermekes édesanya, valamint egy járókerettel közlekedő idős asszony viszont – akit nemrégiben a Böszörményi út egyik zebrájánál ütött el egy jármű – kiállt a Királyhágó tér jelenlegi forgalmi rendje mellett, mert az véleményük szerint a környéken élő gyalogosok biztonságát szolgálja.


Váczi János alpolgármester a közlekedési témával kapcsolatban hangsúlyozta: alapvető probléma, hogy az autósok egy része szabálytalanul fordul be az Ugocsa utcába és ezzel veszélyeztetik a zebrán áthaladó gyalogosokat. A forgalomszabályozás a Budapest Közút hatásköre, amelytől az önkormányzat már kérte, vizsgálja felül a csomópont kialakítását és az említett visszafordulási tilalmat, a fővárosi társaság azonban megerősítette korábbi álláspontját, miszerint nem kívánja megváltoztatni a régóta érvényben lévő forgalmi rendet – épp amiatt, hogy a főleg a kerületen kívülről érkező, az Alkotás utca irányába igyekvő autósok ne veszélyeztessék a gyalogosokat a zebrán való átkelés során. Az alpolgármester hozzátette, hogy a térfigyelő kamerák jelenlétére figyelmeztető feliratok mellett az Ugocsa utca szabályos megközelítését bemutató táblákat is kihelyezett az önkormányzat, valamint a Budapest Közút a Királyhágó utcában. Ezeken kívül a helyszínen tartott molinós tájékoztató akció, valamint a sajtómegjelenések is hozzájárultak ahhoz, hogy megértsék a járművezetők, hogyan kell a Királyhágó téri kereszteződést szabályosan használni. A legutolsó forgalomszámlálás során az derült ki, hogy az erre autózók már betartják a forgalmi rendet, és csak elvétve fordul elő szabálysértés.


Az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke a Királyhágó utcai, éjjel-nappal nyitva tartó dohánybolt előtti italozást, hangoskodást, valamint a Kiss János altábornagy utca környékén észlelt patkányokat is szóvá tette. Pokorni Zoltán polgármester elmondta, felkeresték a dohánybolt tulajdonosát, aki ígéretet tett arra, hogy ezentúl egy biztonsági őrrel tart rendet az üzlete előtt. A patkányok megjelenését illetően Kukó Melinda, a hatósági iroda vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a rágcsálók irtását Budapest egész területén, a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Bábolna Bio Kft. végzi, amely a lakossági vagy intézményi bejelentéseket követően 24 órán belül, ingyenesen elvégzi a szükséges beavatkozásokat. (A Bábolna Bio Kft. a +36 1 432 0412 telefonszámon, a +36 1 432 0401 faxszámon, vagy a szolgaltatas@babolna-bio.com e-mail címen várja a patkányokkal kapcsolatos bejelentéseket.)


Az Irhás árok fejlesztéséért küzdő lakossági csoport vezetője köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy az elmúlt kilenc évben több kezdeményezésüket, mindenekelőtt a járdaépítést és egy új játszótér kialakítását is támogatta. Megemlítette ugyanakkor azt is, hogy a főváros beruházásában megépült vízelvezető csatorna a megfelelő kapacitású vízbevezetők hiányában nem tudja a zivatarok alatt befogadni az erdőterületről és a meredek mellékutcákról lezúduló vízmennyiséget, ami jelentős károkat okoz a környéken, és magát az útpályát is alámossa, tönkreteszi. A lakók kérése kapcsán – miszerint ne csak a XII., hanem az érintett XI. kerületi szakaszokon is alakítsák ki a szükséges vízbevezetőket – Pokorni Zoltán arról számolt be, hogy már felvette a kapcsolatot Hoffmann Tamás polgármesterrel, és hamarosan végigtárgyalják a két kerületet érintő teendőket.


A Trencséni utcából egy nyugdíjas asszony amiatt panaszkodott, hogy a környéken, a fogaskerekű vasút vonala alatti és feletti lakóterületek között meglehetősen nehéz a gyalogos átjárás, közúti kapcsolat pedig egyáltalán nem épült ki. A pályával párhuzamos gyalogos útvonalak is hiányoznak több szakaszon, a megállókat pedig sokan csak jelentős kerülővel tudják elérni. Az önkormányzat munkatársa, Rózsa Zoltán tájékoztatása szerint a főváros megbízásából zajlik a fogaskerekű fejlesztésének előkészítése, a kerület által támogatott tervek szerint új gyalogos útvonalakat, rámpákat, lépcsőket fognak építeni a megállók könnyebb megközelítése érdekében. A Trencséni utca Diós árok felé történő meghosszabbítását ugyanakkor nem tervezik, a várható jelentős átmenő forgalommal ugyanis a környék úthálózata nem tudna megbirkózni.


A Sas-hegyről egy lakó többek nevében azt javasolta az önkormányzatnak, hogy köztulajdonban tartva őrizze meg jelenlegi funkcióját a Hegyalja út–Sashegyi út–Vas Gereben utca által határolt ingatlan, amelyen jelenleg egy kis park és egy élelmiszerbolt található. Borsodi Klaudia aljegyző elmondta, hogy a terület rendeltetése nem változna, azon a továbbiakban is a környék ellátását biztosító kereskedelmi, szolgáltató funkciókat lehetne elhelyezni. Mivel az élelmiszerbolt épülete jogcím nélküli használóval terhelt, akivel már hosszú ideje nem tudnak megállapodni, ezért a terület rendezésére és ezzel együtt a környéken élők megfelelő kiszolgálására csak úgy látnak esélyt, ha az ingatlant jelen állapotában értékesítik.


Egy hölgy arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy a Virányos út járdája a páratlan oldalon, a Napos út és a Sota Rusztaveli tér közötti szakaszon rendkívül elhanyagolt, rossz állapotú, míg a közelben, a Kútvölgyi úton található gyalogátkelőhely a lekopott festés miatt balesetveszélyessé vált. A polgármester válaszából kiderült, hogy a járdahibákat tavasszal kijavítják, míg a lekopott zebra újrafestését a főváros fogja elvégezni.

Szuret_svabhegy

2017. október 13. (péntek) 14 órától 17 óráig

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika