Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

tuzson_pz_fekete02b

Kutatóintézetként újult meg Hild József egykori otthona

2016. 12. 21.

Újjászületett a Hegyvidék egyik jelentős műemléke, a Budakeszi út 38-40. szám alatti Hild-villa. A most átadott épületet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete veheti birtokba.

Számos jobb-rosszabb átépítés után nagyszerű minőségben újult meg a Hild-villa, amely körül „kivirágzott a táj” – méltatta a műemlék épület és kertje rekonstrukcióját Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke az átadóünnepségen. Hozzáfűzte: Kokas László építész kiválóan egyeztette össze a 19. század adottságait a 21. század igényeivel, az itt működő kutatóintézet dolga pedig az lesz, hogy a komoly teljesítményt létrehozó, 1945 utáni magyar művészet eredményeit objektívan felmutassa.


hild_villa01k

 

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár – aki korábban önkormányzati képviselő volt a kerületben – arról beszélt, hogy a Hegyvidék híres a gyönyörű villaépületeiről. Ezek egyike a most megújult műemlék, amely egy olyan építész otthona volt, aki nagymértékben hozzájárult a reformkori Pest-Buda arculatának kialakításához. Hild József közel kilencszáz épület – köztük számos villa, bérház, középület és templom – tervét készítette el élete során.


hild_villa08k

 

Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy Hild Józseftől több épület is fennmaradt a Hegyvidéken, közülük a Fácános területén található egykori fogadóépület is megújulhat rövidesen a kormány támogatásával. Az MMA kezelésében lévő Hild-villa felújítása kapcsán elismeréssel szólt a munkálatok végeredményről, a műemlék épületet és kertjét ugyanis korszerű és környezetkímélő technológiával – például geotermikus energiával működtetett hűtéssel és fűtéssel, csapadékvizet hasznosító öntözőrendszerrel – sikerült újjávarázsolni.


tuzson_pz_fekete08k 


A Budakeszi út 38-40. szám alatti, 1844-ben épült Hild-villa, valamint a mellette található, Svájci villa vagy Nyári lak néven is emlegetett kisebb épület felújítása a műemléki hatóságokkal történt hosszas egyeztetési folyamatot követően, ez év januárjában kezdődött meg. A villaépületben – amelynek hátsó részét kis mértékben kibővítették – munkaállomásokat, irodákat, valamint könyvtárat és előadótermet alakítottak ki a kutatóintézet dolgozói és látogatói számára.

Szuret_svabhegy

2017. október 13. (péntek) 14 órától 17 óráig

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika