Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

mez01_660

Mézédes nap

2017. 05. 02.

„Ha a méhek egyszer kihalnak, az emberi fajnak már csak négy éve lesz hátra a Földön” – írta le Albert Einstein még a húszas években. Azok, akik vasárnap ott voltak a MOM Kulturális Központban rendezett Klímabarát Fenntarthatósági Fesztiválon, nem csak azt tudhatták meg, mi rejtezik a nagy tudós szavai mögött, hanem többek között a zöldtető és zöldfal programról is hallhattak, és jóhangulatú családi programokon is részt vehetett.

Régóta büszkélkedik a XII. kerület azzal, hogy Budapesten belül a Hegyvidéken található a legnagyobb zöld felület. Ám nem érhetjük be a büszkeséggel, hisz ezt a zöld felületet fenntartani és védeni is tudni kell” – kezdte köszöntőbeszédét Kovács Lajos, aki nem csak a Hegyvidék alpolgármestereként volt jelen a fesztiválon, hanem a rendezvény házigazdájaként és a Klímabarát Települések Szövetségének elnökeként is. Annak a szövetségnek a vezetőjeként, amely azért jött létre, hogy helyi és települései szinten segítse és megkönnyítse az elkerülhetetlen éghajlati változáshoz történő felkészülést, és egy közösségbe vonja azokat a polgármestereket, akik valóban készek minél többet tenni az ügy érdekében. Az alpolgármester reményei szerint a vasárnapi első Klímabarát Fenntarthatósági Fesztivál hagyományteremtő rendezvénnyé válik, és mostantól fogva minden évben megrendezésre kerül, évről-évre újabb, a klímaváltozással összefüggő előadásokkal és programokkal.


zold_jatszokert01


Erre pedig sokan jó estélyt látnok azok közül, akik ott voltak a MOM-ban, és részt vettek bármely előadáson. Még a szabadtéri színpadon fellépő Alma együttes sem feledkezett meg arról, hogy ejtsenek pár szót a természet tiszteletének fontosságáról az igazán jóhangulatú, „teltházas” koncertjükön megjelent gyermekeknek és szüleiknek. De a családi programokon túl sokakat vonzott az az előadás is, amely a fenntartható fejlődés gyakorlati megközelítéséről szólt. A vidéki és budapesti előadók témái között volt például az, hogy a Szekszárdi Klímakör hány féle munkacsoportban végez megannyi munkát energiagazdálkodási, közlekedési, környezeti nevelési, vízgazdálkodási, és hulladékgazdálkodási területen, vagy hogy a Tápió Natúrpark milyen elgondolás alapján jött létre, mit jelent az ott élők számára, és milyen színes programokkal várják a városból érkezetteket.


alma_koncert07


A „Zöldíthető városi felületek - Zöldtető és zöldfal” című fórum is rengeteg érdekességgel szolgált atekintetben, hogy a világ számos területén milyen megoldásokkal próbálnak minél több zöld felületet becsempészni a városok falai közé, és milyen magyar megoldások születtek ezidáig. Bár csak fél éve alakult meg a Hegyvidék Önkormányzat Zöld Irodája (https://www.hegyvidek.hu/hivatal/ugyintezes/zold-iroda), de már igen komoly és átfogó tervet tudott bemutatni az iroda céljairól Rózsa Zoltán irodavezető, hangsúlyozva, hogy a Hegyvidék környezetvédelmi programját nem egyfajta „fióknak készülő” program, hanem a mindennapokban elvégezhető feladatok összessége.


rajz_kiallitas03


A fesztivál „Mézédes nap” mottója annak volt tulajdonítható, hogy elsőként a Magyar Méhészeti Egyesület volt a rendezvény vendége. A számos méhész szakembert felvonultató talkshow-ban többek között az is elhangzott, hogy napjainkban a méz a legtisztább eledel Magyarországon. Megtudhattuk, hogy Mária Terézia idejében olyannyira elismerték a méhészek hasznos munkáját, hogy nekik nem kellett adót fizetniük, s hogy hazánk sok országhoz képest jó helyzetben van a méhpopulációt illetően, lévén hogy 1 négyzetkilométeren 12 méhcsalád tevékenykedik. Szóba került, hogy a méhcsípés által az emberbe kerülő méreg hány fajta betegségre jelent gyógyírt, s hogy a méhek egyfajta „ökológiai indikátorok”, ami annyit tesz: ha a méhek valamibe belepusztulnak, azt az embernek is kerülnie kell. Albert Einstein igazságát – mely szerint ha a méhek elpusztulnának, akkor rá négy évre az emberiség is eltűnne a Földről – egy amerikai újság oly módon támasztotta alá, hogy lefotóztak egy teli zöldség- és gyümölcsös standot, majd photosoppal kitörölték a képről azokat a termékeket, amelyek a méhek beporzó munkája nélkül nem léteznének. A végeredmény az lett, hogy szinte alig maradt valami a stand polcain. A méhek a városokban is képesek megélni, és a méhész szakemberek azt üzenik a városlakóknak: örülni, és nem félni kell a méhcsaládok megjelenésétől. A fesztivál sikere pedig mindenkinek azt üzeni: „Jövőre, veletek, ugyanitt”.


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre:


Klimabarat_fesztival
Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika