Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

klimabarat03

Mi lesz veled Föld? Mi lesz veled éghajlat?

2017. 04. 03.

Ahogy az élet, úgy a légkör útjai is kifürkészhetetlenek – mondta Német Lajos, az ország egyik legismertebb meteorológusa, aki elsőként tartott előadást napjaink éghajlati kihívásairól kerületünk legújabb és egyik legfontosabb beszélgetés-sorozatán, az önkormányzat zöld irodája és a Klímabarát Települések Szövetsége által életre hívott Klímabarát esték találkozóján, a Barabás Villában.

„1182: olyan enyhe volt a tél, hogy a gyümölcsfák már január végén virágoztak, s március végén az almafák már diónagyságú gyümölcsöt hoztak. 1327: januárban ismét virágba borultak a gyümölcsfák. 1738-1739: a Duna semmilyen jeget nem látott. Február elején olyan meleg volt, mint nyáron és a méhek már jártak” – csak néhány jelentés elődeinktől, amit Német Lajos Dr. Réthely Antal, az Országos Meteorológiai Intézet egykori igazgatója a honfoglalás és az 1901 közötti időjárást taglaló könyvéből olvasott fel a Barabás Villa közönségének. „Bevallom, negyven évvel ezelőtt nem hittem a klímaváltozásban. Az én feladatom a rövidtávú előrejelzés volt, vagyis az, hogy szerdán elmondjam, milyen idő várható a hétvégén. Ha az esetleges előrejelzés más volt, mint a bekövetkezett időjárás, akkor bizony már hétfőn megkaptam a visszacsatolást. Ahogy az élet, úgy a légkör útjai is kifürkészhetetlenek. Mindig is volt éghajlat-ingadozás; felmelegedések és jégkorszakok. A mi térségünkben is szélsőséges volt az időjárás. Az elmúlt két-három évtizedben azonban olyan dolgok történtek Földünk éghajlatában, hogy megváltozott a véleményem és befogadó lettem a klímakutatók eredményeire” – mondta az ország egyik legismertebb meteorológusa, aki – mint kiderült – azonnal elfogadta a felkérést, hogy kerületünk egyik legfontosabb rendezvénysorozatának, a Klímabarát estéknek legyen az első előadója. Az igen fontos témára fókuszáló beszélgetés-sorozatot az önkormányzat zöld irodája a Klímabarát Települések Szövetségével együttműködésben indította el. A szövetség elnöke, Kovács Lajos, kerületünk alpolgármestere ekképpen emlékezett vissza arra a pillanatra, amikor megfogalmazódott a különleges program ötlete: „Néhány hónappal ezelőtt Német Lajossal a klímaváltozásról kezdtünk el beszélgetni. Ekkor jutott eszünkbe, hogy milyen jó lenne, ha életre hívnánk egy olyan előadás-sorozatot, ami a téma fontosságára tudományos, ám könnyed módon hívja fel a figyelmet. Köztudott, hogy a Hegyvidék a főváros tüdeje – itt van a legtöbb zöldterület és park. De mi csak örököltünk. Büszkék lehetünk rá, ám valójában ez nem a mi érdemünk. A mi feladatunk, hogy mindezt megőrizzük. Ezt a célt szolgálja ez az együttgondolkodáson alapuló beszélgetés-sorozat is, ahol neves előadókkal és szakemberekkel beszélgethetünk kötetlenül”


klimabarat07


Az első estén Német Lajos valóban rengeteg érdekességet mutatott be a szép számú közönségnek. Egyebek mellett kiderült, hogy az időjárás mindig is szélsőséges volt, de a gyakoriságok száma az utóbbi időkben jelentősen megnövekedett. Tornádók, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, erős viharok, aszályok és árvizek – a meteorológus szemléletes fotókkal prezentálta az elmúlt esztendők emlékezetes tragédiáit, melyek között a 2006. augusztus 20-ai, öt halálos áldozatot követelő vihar és a 2014-ben történt hatalmas pusztítás is szerepelt, melyet a fákra fagyott ónos eső okozott a Normafán. „Növekszik a tornádók száma. Azelőtt három-négyévente fordult elő egy; az elmúlt évtizedekben azonban tucatnyit lefotóztak. A kétkedők szerint nincs változás, csak az okostelefonok miatt készül több ilyen felvétel. De egy dolog biztos: a szélsőséges időjárás gyakorisága növekszik. Megéltük azt is, hogy egy-egy szélsőséges trópusi ciklont, hurrikánt elnevezzünk. Zsófia és Angéla a mi ciklonunk. Világszerte rendkívüli időjárási helyzetek vannak. Rómában akkora tornádó volt 2016-ban, amekkora az Amerikai Egyesült Államokban szokott lenni. Azt, hogy a meleg Földközi-tengerből nyert energia ekkora tornádót generált, már nem lehet szó nélkül hagyni. Az egész olyan, mintha a mediterrán térség feljebb tolódna – olyan gyors a tendencia, hogy sem a növények, sem az állatvilág nem tud ennyi idő alatt alkalmazkodni a változásokhoz. Nem beszélve az éghajlatváltozással járó ivóvíz problémáról. Napjainkban millióknak nem jut ivóvíz” – magyarázta Német Lajos, aki a klímakutatók predesztinációiról is beszélt: Azt mondják, hogy ha az évszázad második felére sikerül megállítanunk ezt a gyors felmelegedést 2-2,5 Celsius foknál, akkor van visszaút. Most 0,9-1 Celsius foknál tartunk. Ha elérjük a 3-4 Celsius fokos felmelegedést, akkor baj van. Földi éghajlat akkor is lesz, csak az a kérdés, hogy az a földi élet számára is alkalmas lesz-e”


klimabarat10


A Klímabarát estek első találkozója igen sikeres volt – az előadás végén a vendégek nagy érdeklődéssel folytattak eszmecserét egymással. „Nagyon örülök, hogy a fiatalok is nyitottak a téma iránt. Nem állunk meg, hiszen április 30-án a Klímabarát Települések Szövetsége Fenntarthatósági napot szervez a MOM Kulturális Központban, ahol izgalmas programokat kínálunk a hegyvidékieknek. Nem akarunk senkit sem befolyásolni, sem meggyőzni. Csak annyit szeretnénk, hogy az emberek gondolkodjanak el a témáról, olvassanak utána, ássanak mélyebbre. Aki informáltabb, bölcsebb döntést tud hozni” – mondta Kovács Lajos alpolgármester, aki azt is elárulta, hogy a következő Klímabarát esték június elsején lesz. A téma adott, de az előadó személye egyelőre még titok.


Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika