Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

szoboravatas24_660

Még mindig Papp Laci

2017. 03. 30.

Több mint tizenhárom éve annak, hogy elment közülünk, de rengetegen vannak, akik még mindig nem felejtették el őt. Ennek lehettek tanúi azok, akik ott voltak a Gesztenyés kertben, ahol legendás bokszolónk, Papp László születésének 91. évfordulóján szobrot avatott fel tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat.

„Meghatóan sokan vagyunk – kezdte köszöntőbeszédét Pokorni Zoltán polgármester, szétnézve a Papp László-szobor avatására érkező sokadalmon. – Elég sok szobrot adtunk már át az elmúlt évtizedben, de ennyien még egyikhez sem jöttek. Kivétel talán az Eszterházy-szobor, egy jó összehasonlítás a mostani szoboravatással. Nagyon köszönjük valamennyiünk nevében – leginkább ifjabb Papp László nevében, aki okkal lehet büszke a most összegyűlt tömegre –, hogy ma tiszteletüket tették itt.”


papp_laszlo_szobor01


A polgármester szerint jó néhány oka van a Hegyvidéknek arra, hogy szobrot emeljen a sokak számára gyerekkora óta csak Papp Laciként ismert olimpikonunknak. Egyrészt, mert a kerület díszpolgára – még ha nem is minden díszpolgárnak állít szobrot a Hegyvidék –, másrészt, mert Papp László a kerületben dolgozott a MOM-nál és a MOM SC-ben kezdte meg a pályafutását. Harmadrészt azért, mert élete végén az Óra úti házban lakott, és a családja még most is itt él. Negyedik okként talán még az is megemlíthető, hogy a Normafánál egészült ki az ökölvívócsapat edzése favágással…


szoboravatas18


Pokorni Zoltán azt is elmondta, hogy a testület két éve döntött a szoborállításról. A meghirdetett pályázatra nyolc pályamunka érkezett, ezek külön-külön kiváló tervek voltak, nagyon különböző megformálásokkal, míg végül a zsűri egy klasszikus szoborra adta a voksát. Eredetileg úgy volt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság Csörsz utcai székházházának udvarát díszíti majd, de aztán a testület úgy döntött, hogy a Gesztenyés kert sarkában, a MOM Kulturális Központ előtt van a helye a szobornak, mert ott többen láthatják. „Ez a hely illik a legjobban hozzá, mert akármekkora csillag is volt, ő mégis megmaradt egy többieknek előre köszönő, közvetlen embernek, amit sokkal jobban kifejez, ha látható helyen, velünk egy térben áll a szobor” – fogalmazott a polgármester.


erdei_zsolt01


Fekete Géza, a Papp László-szobor alkotója művészcsaládból származó szobrászművész, 1939-ben született Budapesten. Édesapja id. Fekete Géza szobrászművész, édesanyja Roskoványi Mária rajztanár–festőművész volt, ő maga 1965-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Pátzay Pál és Szabó Iván tanítványaként. 1965 és 1973 között a Ferenczy István Képzőművész Kör tanára volt. Számos alkalommal elnyerte az Ezüstgerely-pályázat képzőművészeti díját. Természetelvű, figuraközpontú szobrászatának legfontosabb alkotásai a portrék és a sporttémájú kisplasztikák. Szobrainak alapanyaga a kő (monumentális körplasztikák, domborművek), valamint a bronz (kisplasztikák), de 1988 óta faszobrokat is készít. Több mint 20 köztéri munkát készített, és 30-nál több önálló kiállításon mutatta be munkáit. Több vidéki városban találhatók bronz- és mészkő szobrai. Alkotásai közül az elmúlt évtizedben Budapesten, közterületen elhelyezett, bronzból készült munkái: Sinkovits Imre-portrédombormű (Petőfi tér, 2008), Papp László mellszobra (Papp László Aréna, 2010), Széchenyi István-portrédombormű (Óbudai-sziget, 2010), Columbo és kutyája (Falk Miksa utca, 2014). Ez utóbbi az egyik legnépszerűbb alkotása.


További fotókért kattintson a galériára:


Papp_Laszlo_szobor
Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika