Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

polgaror_elovilag_bemutatasa01_660

ÖKO-napi kalandozások a János hegyen

2017. 04. 25.

A szeszélyes áprilisi időjárás ellenére is felejthetetlen élményben lehetett részük azoknak, akik április 23-án, vasárnap ellátogattak az önkormányzat zöld irodája által szervezett ÖKO-napra, a János-hegyre. A kalandos túráknak, az interaktív játékoknak és a furfangos fejtörőknek köszönhetően mindenki megtapasztalhatta az ezerarcú természet csodáit.


Az egyik percben még verőfényes napsütés, a következőben hideg szél és havas eső – a János hegyen a felhőtlen hangulatot még a szeszélyes időjárás sem tudta beárnyékolni. „Jó a levegő, izgalmasak a játékok és rengeteg érdekességgel lehet találkozni. Egyáltalán nem zavar, hogy néha ki kell nyitnunk az esernyőt!” – mondta Csanádi Emese, aki kisiskolás fiával, Benedekkel együtt döntött úgy, hogy április 23-án felveszi a túrabakancsot és ellátogat az önkormányzat zöld irodája által szervezett ÖKO-napi mulatságra, a János-hegyre.

Az egész napos rendezvényen nemcsak jó kondira, de jó észjárásra is szükség volt ahhoz, hogy eligazodjunk a természetes programok bőséges kínálatában.


„Hogyan lehet felmászni a csúszdára?” – kérdezte édesanyját az egyik kislány, aki többször is körbejárta a Libegő végállomásán kiállított napaszalót. „Először én is azt hittem, hogy csúszda!” – mondta nevetve egy másik anyuka, akinek gyermeke ugyanezt a kérdést tette fel.

A furfangos, játéknak tűnő modellt Appalache-aszalónak nevezik – lényege, hogy egy légkollektort egy zárt dobozra kell csatlakoztatni úgy, hogy a légáram bejusson a dobozba, amelyen belül áttört tálcákra kell elhelyezni az aszalnivaló gyümölcsöket, gombákat, vagy növényeket. A kijutó légáram szabályozásával lehet beállítani a nedvességelvonás intenzitását, vagyis így tudjuk befolyásolni az aszalvány minőségét.

A PET- izzóra szintén sokan rácsodálkoztak. Az első látásra egyszerű fakockának látszó doboz belsejében ugyanis olyan világos volt, mint odakint. A szerkezet tetején egy kör alakú lyukon keresztül egy vízzel teli palackot lógattak be, ami a doboz belsejében annyi fényt szórt szét, mint egy 50 wattos izzó.


megujulo_energia08


Néhány méterrel odébb, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös pavilonjánál is izgalmas kalandok várták az érdeklődőket. „Nekem a madarat tolláról játék tetszett a legjobban. A néni tollakat mutatott és nekünk ki kellett találni, hogy melyik madáré lehet. Sokat tudtam magamtól is, mert van otthon madárhatározóm – büszkélkedett az elsőosztályos Vivien, aki szárnyas álmairól is mesélt lapunknak – Nagyon szeretnék egyszer megérinteni egy igazi sast. Ő a kedvenc madaram, mert ő a mezők ura!”

A természetvédelmi őr előadása és a védett madárfajokat bemutató kirakós varázskocka is hatalmas sikert aratott a gyerekek körében.


madarbarat_kert02


„Mai világunkat igencsak meghatározza a virtuális világ. Ennek sok oka van. Mi az arányokra való nevelést tartjuk szem előtt. Ahogy a virtuális világban, úgy a természetben is meg lehet találni az élményeket – utóbbi esetében sokkal intenzívebben. A jelmondatunk is ez: élményt nyújtunk természetesen” – hangsúlyozta Kremnicsán János, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály képviselője, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője.

Az ÖKO-nap legnagyobb hősei egyértelműen azok a természetkedvelők voltak, akik a szeszélyes időjárás ellenére is csatlakoztak valamelyik túrához. „Mi egy olyan kört találtunk ki, amivel bemutathatjuk az erdő kincseit. Fontos számunkra, hogy az emberekkel megértessük, vigyáznunk kell a környezetünkre. Sok olyan információ van, amelyet a városban élők nem biztos, hogy tudnak. Éppen ezért az a célunk, hogy mindenki meglássa azt, hogy a minket körülvevő természet sokkal több, mint egy egyszerű zöld felület” – magyarázta Woynárovich András a Természetvédelmi- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület elnöke, aki lebilincselő helyszínekre kalauzolta azokat, akik csatlakoztak a csapatához.


polgaror_elovilag_bemutatasa03


„Szeretek itt, a Budai-hegységben barangolni. A Tündér szikla az egyik kedvenc helyszínem. Döbbenetes dolgokat lehet felfedezni, de ami igazán magával ragad, az az eső és az erdő illatának kombinációja! Ennél jobb nincs!” – lelkendezett Bujdosó László, aki XIII. kerületi lakosként rendszeresen átjár a Hegyvidékre kirándulni.

„Április 22-én van a Föld napja, amelyhez a Hegyvidéki Önkormányzat kisebb programokkal és szemétszedési akcióval szokott csatlakozni. Idén úgy döntöttünk, hogy az utóbbit összehangoljuk az országos Teszedd! hulladékgyűjtési akcióval, melyet idén ősszel szervezünk meg legközelebb. Emiatt találtuk ki az ÖKO-napot, amelyet ezentúl rendhagyó eseményként, minden évben szeretnénk megrendezni. A programkínálatot úgy állítottuk össze, hogy az minden korosztály számára érdekes és izgalmas legyen. A játékok célja természetesen az, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Mivel a kerületünkben minden iskola ÖKO, ezért jól érződik, hogy a gyerekek nemcsak fogékonyak a téma iránt, de meglepően tájékozottak is” – fogalmazta meg az ÖKO-nap üzenetét az önkormányzat zöld irodáját vezető Rózsa Zoltán.


További fotók megtekintéséhez kattintson a galériára.


galeria
Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika