Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

bandi_pz_racz_kezdy01_620

Országos zöld civilek a Hegyvidéken

2017. 05. 24.

A Zöld Civil Együttműködés éves országos találkozója (Zöld OT) 1990 óta minden évben megrendezésre kerül, mindig más helyszínen és más szervezők által. E hétvégén első alkalommal tartják találkozójukat a környezetvédő szakemberek a fővárosban, a XII. kerületi Csillebérci Táborban.

„Gratulálunk a szervezőknek, mert nagy munkát vállaltak magukra. Örülök, hogy Budapesten elsőként itt, a Hegyvidéken kerül megrendezésre a találkozó. Egy olyan érdekes kerületben, amelynek nagy része erdőterület. Bár ez a kiváló adottság nem a mi érdemünk, de a mi feladatunk felelősen gazdálkodni vele és megvédeni az értékeit” – mondta köszöntőbeszédében Pokorni Zoltán a négynapos rendezvényen megjelent vendégeknek. A Hegyvidék polgármestere beszélt arról is, hogy furcsamód a kerület erdeibe járó, vagy a Budapest legszebb panorámája miatt a Normafára autóval érkező emberek éppen azt teszik tönkre, ami ide vonzza őket. Budapest perifériáján elhelyezkedve a XII. kerületet is érinti az a tény, hogy naponta 350-400 ezren ingáznak az agglomeráció és a főváros között. Hiába jól kiépített a budapesti tömegközlekedés, még mindig vannak hiányosságok. Újabb buszsávok kiépítésével és városszéli parkolók kialakításával kell elérni, hogy az ingázók ne autóikkal menjenek be a városba. A kerület a maga módján igyekszik tenni az ügyért, és azon van, hogy részben a fővárossal, részben az állammal egyezkedve erőltesse a további ezirányú fejlesztéseket.


pz_halmos_kezdy_bandi_racz04


Dr. Rácz András, a környezetügyért felelős helyettes államtitkár szerint jó ötlet volt Budapestre hozni a Zöld OT-ét, hisz ezáltal is fel lehet hívni a figyelmet arra, hogy mennyi természetvédelmi érték van a fővárosban. Az sem véletlen, hogy a világon Budapest az egyetlen főváros, amelyben jelentős kiterjedésű Natura 2000-es élőhelyek találhatóak. A helyettes államtitkár szerint a természet- és környezetvédelem egy olyan speciális területe a közigazgatásnak, amelyben kevés lenne pusztán az állam munkája, és elengedhetetlen hozzá a helybéli emberek, az önkormányzatok, az egyetemek vagy a civil szervezetek közreműködése is. A civil és az állami szférának csak az eszközrendszere más, a célja ugyanaz. Dr. Rácz András örömmel beszélt arról, hogy az állam a következő 7 év operatív programjában újabb 100 hektáros területet vesz célba környezetvédelmi szempontból, 38 milliárdról 43-44 milliárdra fogja megemelni a környezetvédelemre szánt összeget, amely többek között olyan tételt is magában foglal, hogy az eddigi 3 milliárd Forint helyett 4 milliárddal fogják támogatni a Nemzeti Parkokat a biztonságosabb működés érdekében.


zold_expo01


A négy napos programon a Zöld Civil Együttműködés tagjai mellett részt vehet bárki, aki a környezet- vagy természetvédelmet érintően civil-, kormányzati- és magánszektorban tevékenykedik, és a laikusokat is örömmel várják a szervezők. A Zöld OT fő feladatának tekintik a zöld témákkal foglalkozó személyek és szervezetek, a helyi emberek, a sajtó, a gazdasági élet, az állami és politikai szereplők megszólítását, együttműködések kialakítását, a szektorok közötti kapcsolatok erősítését. A találkozón különböző előadások, filmvetítések, szakmai műhelymunkák, fenntartható ételek, zöld expo, gyakorlati workshopok, kirándulások, koncertek, vetélkedő és családi programok várják a zöld témák iránt érdeklődőket.


koczoghjo_227

2017. június 13. 17:00

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Latogatokozpont_szavazas_banner

Kerekparparkolok_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika